Maria Mendes

0005910824_10Innocentia
cd-album / download-album
exotic jazz met Portugese nostalgia

Na een optreden in de Blue Note Jazz Club in New York, op het Montreux Jazz Festival en een heuse tour door Brazilië, bracht de van oorsprong Portugese jazz zangeres Maria Mendes op 13 november haar tweede album Innocentia uit.

Op dit nieuwe album staan eigen interpretaties van een aantal van haar favorieten, maar ook zelfgeschreven nummers. Naast haar vaste band leverde de virtuoze klarinettist Anat Cohen een bijdrage aan het album.

Maria Mendes presenteert Innocentia in november achtereenvolgens in Paradox (Tilburg), op 26 november in LantarenVenster (thuisstad Rotterdam) en een dag later in North Sea Jazz Club (Amsterdam).

Smile is het eerste nummer op de plaat, een prachtige opening met alleen zang en een directe tekst. Na een halve minuut valt de piano heel subtiel in en begin ik langzaam weg te dromen. Ze zet een hele fijne sfeer neer met dit eerste nummer.

Nummer twee is een mooi vervolg op het eerste nummer. Verrassend is dat deze tekst in het Portugees is, waardoor ik als Nederlandse gedwongen wordt om nog meer naar de melodielijnen en sfeer te luisteren. Na twee nummers ben ik verkocht, want wat een prachtig stemgeluid en mooie melodielijnen!

Ik luister verder en word omver geblazen door het nummer O Ovo, een zeer indrukwekkend nummer met gezongen scat en tweede stemmen gespeeld door klarinet. De nummers die halverwege de plaat te horen zijn, blijven wat mij betreft een beetje eentonig.

Het nummer Inverso duurt bijna vijf minuten en blijft te lang hangen in dezelfde sfeer. Hier zou nog net iets meer variatie aangebracht kunnen worden.In het nummer The Summer Knows heeft Maria af en toe moeite om haar zuiverheid vast te houden.

Maar gelukkig is daar Innocent Travels! Het nummer pakt me meteen, na een minuut heb ik kippenvel en maak ik een reis door het gezongen verhaal van Maria. Je gelooft elk woord dat ze zingt.

Over de arrangementen is goed nagedacht, het zijn stuk voor stuk mooie begeleidingen en ze ondersteunen haar pure stemgeluid heel goed. Hoe verder ik verdwaal in de mooie sfeer van het album, hoe meer ik benieuwd ben naar de live uitvoering van deze sterke nummers.

Wat dit album de moeite waard maakt om naar te luisteren is natuurlijk de prachtige stem van Maria en de variatie op de plaat. Door de dynamiek binnen de nummers en in de albumopbouw, blijf je geboeid luisteren naar het zeer sterke Innocentia.

Wil je meer weten over Maria Mendes? Bezoek haar website of Facebookpagina.
Kaartjes voor de releaseparty in LantarenVenster vind je hier.

Melissa Fortes presenteert debuutalbum

flyer melissa fortesOp donderdag 10 december presenteert de Rotterdamse Melissa Fortes haar debuutalbum Sonho De Um Beija-flor in LantarenVenster.

Na de releases van de singles Lullaby, Deixa A Chuva Passar en Levam Ma Bo, volgt nu de lancering van haar album. Melissa werd in 2013 genomineerd voor een Radio6 Soul & Jazz Award in de categorie Best Talent en de genoemde singles werden door lokale en landelijke media als Radio 1, Radio6 en FunX goed ontvangen.

De muziek van Melissa is een mix van jazz en soul met warme Kaapverdiaanse en Braziliaanse invloeden. Met haar eerste album neemt ze je mee op reis door haar muzikale wereld, waarin typisch tropische sferen en verrassende stijlcombinaties veelvuldig naar voren komen. Een veelzijdige en kleurrijke dame, die niet in één hokje te plaatsen is. “Zonnige zaterdagen en luie zondagochtenden,” zoals ze het zelf omschrijft.

Extra informatie
Datum: donderdag 10 december
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996
Aanvang: 20.30 uur
Entree: €14,-
Facebookevent