Démira

HOES DemiraIndigo
cd- / download-ep
folkrock / singer/songwriter

Démira Jansen was in 2012 de winnares van de allerlaatste editie van Popunie’s High School Music Competition en sindsdien gaat het erg goed met haar carrière. De muzikale invloeden van Démira, klinken in haar muziek duidelijk door. De folkrock van Mumford & Sons domineert in ten minste twee van de vijf tracks op haar nieuwe ep Indigo. Maar wat aan Démira’s muziek op geen enkele manier is af te horen, is dat we hier te maken hebben met een nog maar zestienjarige singer/songwriter. Ze maakt dan ook al muziek sinds haar zevende. Haar jonge leeftijd verraadde zich vorig jaar zomer al wel in de televisiebeelden van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waar Démira één van de verrassingen van het tweede seizoen was.

Niet dat Démira daar overkwam als een schuchtere puber. In tegendeel. In tegenstelling tot andere deelnemers toonde Démira daar een ‘open’ podiumpresentatie, waar ze haar publiek en de jury vriendelijk, maar tegelijk brutaal aankeek: een houding van ‘kom maar op’. Een terecht zelfvertrouwen, Démira was een van de finalisten van DBSS-seizoen twee.

Een halfjaar voor DBSS is eind 2012 al haar eerste ep verschenen, Pay Attention. Die cd krijgt nu een vervolg met opnieuw een ep, Indigo. Zoals op haar eerdere werk heeft Démira’s folkmuziek een sterk Ierse inslag. Ze zingt haar speelse teksten dan ook met een tegen het Iers aanleunend accent. Dat kan voor een Achterhoekse aanstellerig overkomen, Démira doet het overtuigend.

De vijf tracks hebben alle de rockende folk-feel die in de jaren zeventig bij bijvoorbeeld Steeleye Span was te horen en die sinds Mumford & Sons weer populair is geworden. Tegelijk laat afsluiter Bubo Bubo een rockabilly-geluid horen. Om die veelzijdigheid waar te kunnen maken in de studio en op het podium werkte Démira (vocals en gitaar) samen met een zevenkoppige band, waarin de leden instrumenten als banjo, mandoline, cello en viool spelen.

Van die zeven zijn er twee, drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen en bassist Ralf Pouw ‘oude bekenden’ van Démira, de vijf andere zijn doorgewinterde ‘sessioncats’ die Démira kent uit de liveshows van De Beste Singer-Songwriter en die al samenwerkten met namen als Ilse DeLange, Marco Borsato en Miss Montreal. De medewerking aan Démira’s cd-opnamen in Wisseloord moet worden gezien als bewijs van goodwill van deze ervaren krachten.

Démira, die alle songs op deze cd weer zelf heeft geschreven, heeft in de voorbije maand haar Indigo Tour afgerond. Nieuwe tourplannen staan in de ijskast. Misschien komt er dit jaar nog een single, maar zeker is dat niet. Eerst wil Démira, die in mei 17 wordt en nu in vijf VWO zit, haar middelbare school afronden. Pas daarna gaat ze serieus werk maken van haar muzikale carrière. Dat is dus na mei 2015.

Het verschil tussen Pay Attention en Indigo is dat Démira nu het netwerk had om de muziek die ze in haar hoofd had ook op de plaat te kunnen zetten. Met de tweede ep heeft Démira in elk geval een overtuigend bewijs afgeleverd dat ze een langdurige muzikale loopbaan moet kunnen opbouwen.

Download Indigo via iTunes.

Interview: Jay Fonseca

Jay FonsecaVoor velen een droom, maar voor weinigen een realiteit: getekend worden in The States! Toch gebeurde dit onlangs met Rotterdammer Jay Fonseca. Hij zit nu bij West Swagg Music Group / Universal Music Group en dit is nog maar het begin. Wij spraken met deze opkomende (wereld)ster!

Wie is Jay Fonseca?
Jay Fonseca is een artiest, songschrijver en muziekproducer die zich als artiest vooral bezighoudt met dance/pop, maar als songschrijver en muziekproducer meerdere genres aan kan.

Ben je een solo-artiest of treed je live op met een band?
Voorlopig ben ik een solo-artiest, maar werk wel samen met een band en dansers. Over de band kan ik nog niet veel loslaten, omdat de set-up en bandleden nog niet definitief vastgesteld zijn. Maar voor de dansers zullen dat jongens uit de dansgroep The Groove Kings zijn.

Hoe en wanneer begon je met muziek?
Als kleine jongen was ik altijd al bezig met muziek, beide ouders waren actief in de muziekwereld, dus het is me met de paplepel ingegoten. Beatboxen, dansen, zingen, rappen en instrumenten bespelen etc. Alles wat met muziek te maken had interesseerde mij, maar ik ging er pas echt serieus voor werken toen ik zeventien/achttien was en werd aangenomen op het Albeda College Muzikant/Producer.

Vind je dat een muziekopleiding volgen een voordeel (of juist een nadeel) oplevert als je ver wilt komen in de muziekbusiness?
Ik persoonlijk denk dat meer kennis altijd een voordeel is, maar of je dat nu in de praktijk leert of theoretisch hoeft het verschil niet te maken.

Je bent onlangs getekend bij West Swagg Music Group / Universal Music Group. Hoe kwam je hier terecht?
Mijn music publisher introduceerde me met de mogelijkheden om mijn muziek te promoten bij binnen -en buitenlandse music publishers en labels uit haar netwerk. Zij benaderde al wat artiesten in Nederland, o.a. Sharon Doorson van Cloud 9, om te kijken of er mogelijkheden waren voor samenwerking. Want naast dat ik creatief ben als artiest, ben ik ook erg actief als music producer en songwriter. Het leek mij geweldig om een track te mogen produceren en schrijven voor collega artiesten die de zelfde drive, passie en ambities hebben als ik namelijk; (inter)nationaal doorbreken. Mijn track Loving Me werd door het management van Sharon goed ontvangen, maar bracht niet de samenwerking die we voor ogen hadden.

Na enkele interessante pitches bij andere (Nederlandse) artiesten waarmee ik verwantschap voelde op muzikaal vlak, besloot ik me verder te gaan ontwikkelen als music producer. Na een geslaagde auditie aan The Music Academy (Inholland Haarlem) startte ik met de opleiding E-musician. In 2012 haalde ik al mijn diploma Musician/Producer aan het Albeda College en omdat ik altijd open sta voor ontwikkeling, vooral op het gebied van muziek, was de opleiding aan The Music Academy voor mij de ideale plek in afwachting van wat er op mijn pad zou komen.

Net krap één maand bezig aan The Music Academy werd ik uitgenodigd door mijn publisher om zitting te nemen in een conference call. Dit om de uitslag te horen van de pitch van mijn zelf geproduceerde en geschreven nummer Homebase. Een pitch-contest die was geïnitieerd door West Swagg Music Group in samenwerking met Universal Music Group USA. Toch wat zenuwachtig nam ik deel aan de call! Ik was samen met zes andere artiesten uit duizenden aanmeldingen gekozen op basis van mijn nummer Homebase. Wat zou deze uitslag voor me gaan betekenen? In de call werd duidelijk dat de label-owner alle zes voorgeselecteerde artiesten wilde tekenen en een strak marketingplan bood waarin je ondersteund wordt als recording artist, bij video productie en de overige promotie die nodig om te slagen als artiest.

Wat betekende dat?
Ik was de enige Nederlandse artiest, de andere artiesten kwamen onder andere uit Philadelphia, Los Angeles en Florida. In de conference call werd duidelijk dat in de week die zou volgen het contract al zou worden verstuurd. Ik dacht; en hoe nu verder? Ik moest een belangrijke beslissing nemen. The Music Academy afmaken of me ontwikkelen in een muziek carrière. Voor mij persoonlijk iets waar ik altijd al van droomde… getekend worden in The States! Ook na mijn opleiding zou dit mijn ultieme droom blijven, dus zou ik na mijn studie nog zo’n kans krijgen? Afijn, na lang wikken, wegen en overleg met een gerenommeerd entertainment jurist tekende ik.

Wat boden ze je concreet?
• Full Radio Rotation
• Video Rotation
• Full Social Media promotions
• Street Team promotions
• Touring
• Publicist
• Red Carpet events
• Press Release
• Brand Building
• Universal Music Group Distribution
• Mix Tape Distribution
… and every other element that would make an artist a star!

Hoe en waar wordt je muziek zoal verkocht?
Momenteel is mijn USA single nog unreleased. De planning is het eerste, danwel tweede kwartaal van 2014. En ook de tweede single ligt al klaar, want ook die wordt uitgebracht in 2014 waarna het album volgt. Deze releases zullen worden verkocht in The States, Canada en later ook Europa! Ik zou zeggen hou mijn social media kanalen in de gaten voor Nederlandse en Europese point of sales!

Ik heb zoals andere artiesten ook nu al singles die kunnen worden gedownload! Via de UK distributeur van mijn publisher hebben we twee dance nummers uitgebracht: Hollywood Star en No Sleep. No Sleep heeft als single download nog de meeste noise gemaakt want deze single was op 3 February 2014 #SongOfTheDay via het Award winning Amerikaanse bedrijf Soundtracking gevestigd in San Francisco. Vele views, likes en loves voor deze single waren het resultaat en op basis daarvan heb ik singles verkocht in The States, Canada en Japan. Het fijne van werken met deze UK distributeur is dat ik in elke e-store goed te vinden ben.

Want wat ik uiteindelijk wil is dat zoveel mogelijk mensen mijn muziek kunnen verkrijgen en toevoegen aan hun persoonlijke music playlist in hun Samsung player, iPod, iPhone, iPad MP3 player of PC playlist of elke andere (mobile) device. Naast e-stores als iTunes, GooglePlay, Deezers, Spotify, BeatPort, AmazonMP3 en Rdio is mijn muziek ook te vinden in tal van andere e-stores en muziek (discovery) apps zoals Shazam en Soundtracking.

Hiernaast heb ik in samenwerking met NCT een nummer opgenomen met de titel Choices! Dit drum & bass nummer was een schoolproject waarbij ik de songwriting voor mijn rekening nam. Interesse vanuit het label Starblock Music zorgde ervoor dat deze single werd opgenomen op een compilatie-cd voor een goed doel en als release werd uitgebracht en nu onder andere te vinden is op YouTube, BeatPort, iTunes en Rdio.

jay 2

Waar deed je je eerste optreden in Rotterdam?
Ik geloof dat mijn eerste optreden in Grounds (toendertijd nog WMDC) was.

Waar in Rotterdam zou je graag nog willen optreden?
Ahoy, staat zeker op mijn wishlist!

Aan welke organisaties/podia/festivals heb je wat gehad bij het ontwikkelen van je carrière?
Roots & Routes heeft een heel groot aandeel gehad in mijn ontwikkeling, vooral in de beginjaren. Doordat zij het impresariaat zijn van het Albeda College Muzikant/Producer was de samenwerking constant gedurende de jaren dat ik daar op school zat.

Wat vind je van het Rotterdams uitgaansklimaat ten opzichte van andere steden?
Eerlijk gezegd, hoeft het van mij niet perse te veranderen. Het is best wel nice dat elke stad je een andere sfeer geeft als je uitgaat. Dat laat ook weer een stukje kenmerk van je stad zien.

Wat mis je specifiek in het Rotterdams uitgaanscircuit?
Nog meer saamhorigheid en gezelligheid. Er zijn grote verschillen in de clubs en ze verzorgen allemaal hele verschillende avonden. Dat is een kracht, maar de echte kracht ligt denk ik in saamhorigheid. Eén grote club waar iedereen zich wel thuisvoelt en ieder weekend wel naar toe wil. Eén club waar je gegarandeerd bent van een gezellige, veilige avond uit. Kunnen uitgaan voor een redelijke prijs waarbij er geen extra blauw of drugshonden op straat nodig zijn om die saamhorigheid, gezelligheid en vooral veiligheid te creëren. Maar dat die er is door wie wij als Rotterdammers zijn! Misschien is dat een Utopia, maar al is er maar één persoon die dat denkt en de rest kan aansteken, dan komen we al dichterbij dit te bereiken. Hoe idealistisch dit ook mag klinken!

Wat zou de gemeente de komende jaren moeten doen om van Rotterdam dé popstad van Nederland te maken?
Als Rotterdam de popstad van Nederland wil worden, zullen ze meer met cultuur in het algemeen bezig moeten zijn. Er zijn wat organisaties die er mee bezig zijn, maar die worden onvoldoende gesteund door de gemeente Rotterdam.

En welke Rotterdamse band/act moeten we volgens jou in de gaten houden?
Kimpeman Caza, hij is gedreven, werkt hard en maakt goede muziek.

Waar treed je binnenkort op?
We zijn al druk bezig met de voorbereidingen van mijn officiële single releaseparty. De releaseparty staat gepland op 31 mei aanstaande. Iedereen is welkom in Sir Winston in Rijswijk. Dus bij deze zijn de lezers van dit interview uitgenodigd! Het wordt een avond waarop mijn eerste USA release ten gehore wordt gebracht! Ik sta onder andere samen op de bühne met twee topdansers van The Groove Kings, bekend van De Dino Show en hun deelname aan Hollands Got Talent en So You Think You Can Dance!

Staan er al internationale concerten in de planning?
Het plannen van optredens, concerten en tours, is in gang gezet en ik ben zelf ook heel erg benieuwd waar ik binnenkort mag staan. Ik kijk in ieder geval uit naar een mooi begin van mijn muziekcarrière, waarin ik hoop mensen te kunnen entertainen, raken en los te laten gaan. Niemand wordt overgeslagen want ik breng zowel dance als R&B maar kan je ook raken met een mooie ballad! Zorg dus dat je er zaterdag 31 mei bij bent in venue Sir Winston Music & Entertainment Club aan de Generaal Eisenhowerplein in het Zuid-Hollandse Rijswijk.

Hou mijn website, Facebook pagina, Twitter en Instagram in de gaten voor updates van mijn toekomstige optredens, concerten en tours in binnen -en buitenland.

Extra informatie single presentatie
Datum: zaterdag 31 mei
Locatie: Venue Sir Winston, Generaal Eisenhowerplein 27, Rijswijk
Aanvang: 21:00 uur
Entree: zie hier