Radiostation Operator wil Rotterdam muzikaal verbinden

operator_press_web_MARK_BOLK
In april moet hét nieuwe radiostation van Rotterdam haar intrede maken dus daar wordt hard aan gewerkt. Vrijdag 24 maart houdt Operator een Fundraising Club Night in BAR waar geld opgehaald wordt voor dit nieuwe initiatief. Eline Schellekens interviewde voor ons de vijf bevlogen initiatiefnemers.

We zitten met z’n zessen aan een tafel in een vergaderruimte van het Schieblock. Er gaan allerlei piepjes en belletjes af van de vijf telefoons en laptops die er op tafel liggen, want ze hebben het er maar druk mee. In april moet het nieuwe radiostation van Rotterdam haar intrede maken, en dat is hard werken. Mede-initiatiefnemer Jorn de Vries (37) roept: “Jongens, even centraal!”.

Centraal ja. Want achter het Centraal Station, op het plein van Biergarten, Annabel, het Schieblock en BAR, wordt binnenkort een radiostation gebouwd in een container op de containerconstructie van Biergarten. Nadat vrijdag 7 april het terras van Biergarten geopend is, start op donderdag 20 april de eerste radio-uitzending van Operator.

Dit radiostation gaat O P E R A T O R heten. Jeff van Hoek (30) vertelt waar de naam vandaan komt: “Operator kan verwijzen naar het Latijnse woord (be)werker. In het dagelijks leven is een operator iemand die een apparaat of een installatie bedient. Een computeroperator bijvoorbeeld bedient mainframe-computers met alle randapparatuur. Er zit een bepaald ‘nerd’ gehalte in de naam die goed de lading dekt van dj’s en producers. Het verzamelen, draaien en de non-stop zoektocht naar diepgang. Natuurlijk is de kennis en uitbating van de apparatuur ook aanwezig. De verwijzing naar het bedienen van de muziekscene in Rotterdam via een kanaal is ook een letterlijke betekenis van Operator. De origine van Rotterdam dus.”

De origine van Operator komt voort uit een idee in het hoofd van Osman Bas (27), die een kanaal miste voor onze stad. Hij betrok Jorn en Jeff in zijn idee. Zo merkten de mannen op dat er in Amsterdam bijvoorbeeld Red Light Radio was, maar het Rotterdamse platform voornamelijk uit allerlei losse eilandjes bestond. Jorn vertelt: “Het idee was geboren en zodoende zijn we om ons heen gaan kijken welke partijen konden helpen met het realiseren van een platform. Zo wilde Biergarten wel investeren in ons idee en internetbureau Mangrove een website voor ons bouwen.”

16836592_139032689949503_4575262197409530850_o
Op die website gaat een live video streaming plaatsvinden van wat er op dat moment in het radiostation gebeurt. De artiesten zijn ontzettend divers en worden vrijgelaten in hun keuze op het moment dat ze starten. Zo mogen ze een dj-set van een uur draaien, maar ook een live optreden geven, of juist een uur praten om hun kennis te delen. Om die reden besloten de drie mannen om ook Ofra Beenen (32) en Patrick Marsman (30) toe te voegen aan hun team om meer diversiteit te creëren.

Jorn vertelt: “Naast de muziek willen we ook een deel culture radio gaan doen waarin er gepraat wordt met interessante mensen over design, kunst, architectuur, over documentaire maken, enzovoort.” Ofra voegt daar aan toe: “Er zijn meerdere kunstdisciplines die we willen omarmen, omdat dat een heel groot onderdeel is van Rotterdam. Op die manier kun je het veel breder trekken en kun je een veel groter publiek met elkaar verbinden. Dat is ons doel. We willen samenwerkingen aangaan met festivals, we proberen alles te omarmen en misschien kunnen we artiesten uitnodigen die aanwezig zijn op die festivals. Er gebeurt veel in Rotterdam en we willen dat op allerlei manieren samen laten komen en middels radio is die toegang makkelijker om dat te laten zien en te laten horen.”

Operator opereert vanuit hun eigen smaak, maar doet dit voornamelijk voor de stad. Ofra vervolgt: “We zullen vast mensen uitnodigen die misschien niet in onze eigen playlist staan, maar waarvan we wel kunnen horen dat het bij de doelgroep past, zowel aanstormend als gevestigd talent. Kwaliteit is de rode draad om heel het station heen. We programmeren niet voor ons zelf, maar voor de stad. Om die reden is het tevens niet zo dat we heel plat het Stadhuisplein zullen omarmen.”

Patrick voegt daar aan toe: “Toch is het verschil met andere soortgelijke radiostations niet ontzettend groot. Er zullen misschien raakvlakken zijn, maar het zal perfect naast elkaar kunnen bestaan.” Osman vervolgt: “We zullen elkaar ook niet beconcurreren, we zullen elkaar eerder ondersteunen.”

Osman: “Met radio is het zo dat je niet alleen de kids iets kunt meegeven, maar zeker ook oudere mensen. Het is voor iedereen en dat is tof. Je inspireert.”

Eline Schellekens

Op 24 maart houdt Operator een Fundraising Club Night in BAR en releasen ze een Operator kledinglijn bij sneakerstore Woei. Vanaf donderdag 20 april starten de livestreams via de website.

Extra informatie
Datum Fundraising: vrijdag 24 maart
Locatie: BAR, Schiekade 201
Aanvang: 18.00 uur
Entree: €10
Facebookevent

Copyright foto: Mark Bolk

Music Support: Poliana Vieira en Gita Buhari in De Machinist

Poliana Vieira
Woensdag 22 maart is er weer een singer/songwriteravond in de Pub van De Machinist. Vanaf 21.00 uur spelen Poliana Vieira en Gita Buhari eigen repertoire, gepresenteerd door Music Matters.

Poliana Vieira
Poliana Vieira heeft Kaapverdische roots en werd geboren in Portugal. In 2012 won zij de Music Matters Award, waarmee zij gedurende 2013 muziekambassadrice van Rotterdam was. Eind dat jaar verscheen ook haar debuutalbum Moods, dat zij presenteerde in een uitverkocht De Doelen.

Met haar eerste single His Love Is Worth werd Vieira uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Ze verzorgde voorprogramma’s van onder andere Lilian Vieira en Bernard Fowler (Rolling Stones). Daarnaast zingt zij in Re:Freshed Orchestra en was met deze groep te zien in DWDD.

Gita Buhari
Gita Buhari nam in 2013 deel aan de Music Matters Award. Zij verwierf de tweede plaats en timmert sindsdien flink aan de weg in het Nederlandse soul- en jazzcircuit.

Haar persoonlijke liedjes speelt zij onder andere tijdens haar onvolprezen You Tube-serie Gita ‘Round Town, waarin zij haar repertoire akoestisch en in kleine bezettingen speelt op bijzondere Rotterdamse locaties. De laatste jaren werkte zij aan een nieuw, meer dromerig en met elektronica omlijst geluid.

Singer/songwriter programma t/m april 2017
29/3 Michel Ebben en Richard Seba
05/4 ZanglesRotterdam

Extra informatie
Datum: woensdag 22 maart
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van De Machinist.

popuniemusicsupportDeze optredens worden mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.