De Popweek-route van Ricardo Jupijn (The Daily Indie)

De Rotterdamse Popweek komt eraan en dat betekent keuzestress, met zo’n 500 optredens op ruim 100 locaties… Het kan zomaar zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij speciaal voor jou, als Popweek-ganger, een aantal mensen gevraagd waar jij ècht heen moet tijdens de Rotterdamse Popweek. Zie hier de tips van Ricardo Jupijn, in de vorm van een Popweek-route.

Vrijdag 3 november – Nick Hakim in BIRD.
Fans van Tame Impala die het graag nóg soulvoller en nog een tikkie romantischer willen, die gaan heel erg lekker bij Nick Hakim op 3 november. Eerder dit jaar kreeg ik zijn album Green Twins opgestuurd en ik had nog nooit van hem gehoord. Na één keer luisteren was ik direct verkocht door zijn kleurrijke en psychedelische hymnes.

 

Vrijdag 3 & zaterdag 4 november – REC. Festival bij Central District (oa. Annabel, BAR en Perron).
Rotterdam is sinds vorig jaar echt een waanzinnig tof, ambitieus en vooruitstrevend festival rijker, op ook nog een van de tofste plekjes van de stad. REC. Festival combineert op een heel toffe manier allerlei eigentijdse en progressieve muzikanten: van Shabazz Palaces tot Moses Sumney, Little Dragon, Dorian Concept, Hunee, Danny Brown en BadBadNotGood. Hiphop, jazz, elektro, disco, avantgarde, indie, soul: alles komt voorbij, loopt door elkaar heen en past ook nog eens goed bij elkaar.

Woensdag 8 november – Dark Rooms & Dooxs in V11.
Daniel Hart is een bijzondere muzikant, die eerder al speelde met grote bands als St. Vincent, Other Lives en Broken Social Scene, maar besloot om helemaal voor zijn eigen werk te gaan. Verstandige keuze, want hij is veel meer dan alleen een goede muzikant in de achtergrond. Hart componeert onder meer soundtracks voor documentaires, tv-series en films en in september kwam zijn tweede album uit. Fans van bands als Sigur Rós vinden dit zeker tof.

 

Donderdag 9 november – Blind Butcher in Roodkapje.
Voor een waanzinnig diverse avond vol muzikale verrassingen, moet je naar Roodkapje gaan op donderdag 9 november. Daar spelen Blind Butcher uit Zwitserland, Жопалом uit Rotterdam en Undskyld uit België. Deze avond is een soort genre-bingo waar je onder meer disco, punk, grunge, jazz, psychedelica, avantgarde, blues, rock-‘n-roll, krautrock, country en new wave allemaal af kunt strepen. Stel jezelf open en je gaat een heerlijk experimentele avond tegemoet.

 

Zaterdag 11 november – Protomartyr & SONNDR in Rotown.
Een van de meest eigenzinnige en bijzonder bands is terug in Rotterdam en ook nog met een waanzinnig nieuw album op zak: Relatives In Descent. Nog gelaagder, nog mysterieuzer, nog duisterder en nog beter. De muziek is waanzinnig en samen met de betoverende stem van Joe Casey is Protomartyr écht de band die je niet mag missen tijdens de Popweek. Bovendien spelen de lokale postpunkers van SONNDR de aftershow, dat is dubbel winnen!

Ricardo Jupijn is  oprichter en hoofdredacteur van The Daily Indie. Daarnaast is hij o.a. manager, muzikant en freelance schrijver.

De Popweek-route van Thomas Harteveld (Bang Your Radio / 3v12 Rotterdam)

De Rotterdamse Popweek komt eraan en dat betekent keuzestress, met zo’n 500 optredens op ruim 100 locaties… Het kan zomaar zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij speciaal voor jou, als Popweek-ganger, een aantal mensen gevraagd waar jij ècht heen moet tijdens de Rotterdamse Popweek. Zie hier de tips van Thomas in de vorm van een Popweek-route.

Vrijdag 3 november – JOIA in Hostel Room.

JOIA is een van de Rotterdamse artiesten om in de gaten te houden. Living It Now is een van m’n favoriete nummers van een Rotterdamse act uit 2017. Met een sterke clip. En dan speelt JOIA ook nog eens op een fijne locatie. Hostels zorgen altijd voor interessante gesprekken tussen reizigers van over de hele wereld. Hostel Room is een stiekeme tip om te genieten van goede muziek (er spelen geregeld toffe acts) en van interessant (internationaal) gezelschap. Let’s Celebrate every second that we have right now!


Zaterdag 4 november – 
Popronde Rotterdam.

Ontdek toffe Nederlandse bands in het centrum van Rotterdam. In het verleden hebben De Staat, Chef’Special, John Coffey en vele anderen hierbij al speelervaring kunnen opdoen en zichzelf in de kijker kunnen spelen. Voor Rotterdamse bands is de Popronde een mooie kans om zich in de kijker te spelen in andere steden. Check op zaterdag 4 november in Rotterdam: EUT, Tusky & Korfbal (zijn al bevestigd voor Noorderslag). Zelfs de kinderen van Praatjes over Plaatjes waren enthousiast over Tusky! Met de gitarist van John Coffey en invalleden van John Coffey.


Woensdag 8 november – 
Popup 010 op de V11 met Dark Rooms en DOOXS.

Popup 010 is al jaren een organisatie / keurmerk waarbij je weet dat ze je sterke acts op aparte locaties in Rotterdam laten ontdekken. Je verbaast je soms over het talent dat ze soms al vroeg ontdekken. Hou die pagina dus in de gaten voor nieuwe evenementen!

Dit keer op een iets minder verbazingwekkende locatie. Het rode lichtschip in de Wijnhaven, V11, is al jaren een geliefde live locatie. Er zijn vaker releaseparty’s van toffe Rotterdamse acts en Rotown programmeert er ook vaak spannende, nieuwe acts. Op woensdag 8 november staan Dark Rooms en DOOXS op het programma in de V11. DOOXS is dit jaar een van de 12 acts van 3voor12 voor de Popronde. In 2015 hebben ze de Sena Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Singer/Songwriter gewonnen. Het is een van de Nederlandse Elektronische live acts met spannende, sensuele muziek.


Zaterdag 11 november – 
Anthony Huseyin.

Warme, elektronische pop uit Rotterdam. Met een goed gevoel voor liedjes. Er is nog niet veel online te vinden, maar ik mocht al wat horen. Daar wil je bij zijn. Ga naar de releaseparty van Anthony Huseyin in bijvoorbeeld een supermarkt of Het Nieuwe Instituut.

Zaterdag 11 november – Rotterdam Deathfest in Baroeg.

Een voorbeeld van hoe een festival in Rotterdam kan uitgroeien tot een wereldwijd bekend fenomeen. Rotterdam Deathfest is verder gegaan als Neurotic Deathfest in de 013. Met sterke deathmetal acts van over de hele wereld. Nog steeds is er een festival met hetzelfde uitgangspunt: Netherland Deathfest. Rotterdam Deathfest laat de betere deathmetal horen. Met bijvoorbeeld Rotterdamse Bloodsphere! Vette grooves en Death Metal. Eindelijk hebben ze een videoclip uitgebracht.


Zaterdag 11 november – 
Likmefest in Eurotrash.

Nieuwe speciaalbieren-bar vlakbij Rotterdam Centraal die zich qua muziek tussen Rotown en Baroeg in wil positioneren. De Rectum Raiders waren een van de revelaties op de Popronde 2015. Aparte outfits met vette hardrock. G.O.D rockt als een malle. Speedrock voor fans van Motörhead, Zeke en Peter Pan Speedrock.