Popunie Live presenteert RZLZ in BIRD

Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen.

Geboren als Roza Lozica, groeit RZLZ op in Rotterdam in een uiterst muzikale omgeving. Klassieke muziek en de traditionele Dalmatische muziek Klapa domineren haar jeugdherinneringen, tijdens vakanties in Kroatië wordt volop gegeten en gezongen.

Roza volgt havo/vwo voor Muziek en Dans, een vooropleiding voor het Rotterdams Conservatorium. Uiteindelijk volgt ze laatstgenoemde Codarts-opleiding ook twee jaar, waarna ze voor een onzeker bestaan als artiest kiest, als achtergrondzangeres aan de slag gaat, met een groot aantal artiesten werkt en in heel Europa optreedt. “Muziek is heel belangrijk voor mij. Dit is hoe ik bij mijn gevoel kom. Ik wil ook graag anderen met mijn muziek raken”.

Als RZLZ tekent ze in 2017 bij Maktub Music Records met de even kwetsbare als krachtige track Floating waarop ze bijna soul-achtige vocalen over een donker en dwingende elektronische beat legt en een duidelijk statement maakt. ‘Making my choice and I’m gonna own it. “Het is voor mij nog steeds niet makkelijk om me in deze wereld staande te houden. Ik ben perfectionistisch, denk continu na over wat anderen van me zullen vinden, sociale media vind ik moeilijk omdat het vaak nep is. Ik worstel en die worsteling deel ik in mijn liedjes. Mijn muziek is een uitlaatklep waarbinnen ik niet nadenk over wat anderen van me vinden, waarin ik mezelf verlies en alles kwijt kan.”

Begin 2018 verscheen de ep Lioness, een verzameling tracks waar ook Floating deel van uitmaakt. De titeltrack laat heel duidelijk de dagelijkse worsteling van RZLZ horen. ‘I’m a lioness / But somehow I’m worthless.’ Maar het bevat ook de sprong naar voren, de bewuste keus om te vechten en een inspiratie te zijn. ‘When it’s me and the mirror/ We either choose to fight /Or face it all and rise.’

Waar het werk op Lioness al openhartig is, is bij die liedjes de productie leidend geweest in het schrijfproces. Dat levert een eclectisch geluid op waarin de klassieke muziek en de Kroatische roots uit haar jeugd evenveel plek hebben als pure popmuziek, rauwe soul, ronkende rock en R&B uit latere jaren, afgemaakt met een hedendaagse elektronische geluiden. De teksten zijn openhartig, maar staan in dienst van het totaalgeluid.

“Mijn nieuwere werk is nog persoonlijker. De teksten zijn de basis geweest, de muziek volgt. Voor het eerst in mijn leven, verzamel ik mensen om me heen die mij begrijpen en aanvoelen. Ook muzikaal doe ik dat, ik noem hen ‘mijn vertalers’. Ze helpen me om mijn gedachtes en ingevingen om te zetten in een pakkend geheel. Soms klinkt het dan meer alternatief, andere keren meer R&B of Urban, muzikaal en tekstueel zijn we compromisloos. Het doel blijft het uitdragen van iets waarvan ik had gewild dat iemand mij dat had verteld toen ik jong was; dat als je zelf 100 procent cool bent met wie je bent en echt van jezelf houdt, je nooit eenzaam bent.”

Kom alvast in de stemming met de single Till The Rain Falls.

Extra informatie
Datum: woensdag 30 januari
Locatie: BIRD café, Raampoortstraat 26-28
Aanvang: 22.00u
Entree: gratis

Bekijk het event op de website van BIRD of het Facebook-event.

Massa – Walls

  • Walls

  • Massa
    • Genre: sludge, stoner rock
    • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
    • Label: Monomentum Collective

Op 1 september bracht de sludgy post-rock band Massa uit Rotterdam hun tweede ep Walls uit. Verwacht een explosie van fuzz, knallende drums, interessante akkoordprogressies en geweldige instrumentatie. Dit powertrio weet verdomd goed hoe ze je mee kunnen nemen op een intense muzikale trip.

De eerste track Shiva begint met een lange opbouw bestaande uit goed gekozen geluiden en partijen gevolgd door een intense passage. De partijen zijn goed op elkaar afgestemd en zorgen voor een vol geheel met een vette sound. Ook is het een goede keuze om op sommige plekken synths toe te voegen, dit houdt het nummer interessant om naar te luisteren.

Het contrast tussen de intro van het tweede nummer 8 en het opvolgende stuk is enorm waardoor de harde passage inslaat als een bom. Het minimale gebruik van vocals en de zeer goed gecomponeerde instrumentpartijen zorgen voor een massief en overweldigend geheel. De strijkers zijn een geweldige toevoeging wanneer de rust in het nummer terugkeert, ook zorgen ze voor een sterke opbouw.

Bij de derde track Expedition toont Massa weer hun sterke creativiteit door gebruik te maken van een interessante mix van synths en harde instrumentale passages. De kracht van de ritmesectie is goed te horen in dit nummer.

De zang in het intro van het vierde nummer The Federal was aangenaam verrassend. Ook deze track is weer gevuld met interessante akkoordprogressies en geweldige drumpartijen. De stoner rock vibe gecombineerd met de geweldige lange opbouw zorgt er voor dat het mijn persoonlijke favoriet van het ep is.

Het vervolg op de vorige track Intermassa hakt er meteen snoeihard in. Als een sterk voorstander van afsluiten met een knal heeft deze laatste track mij er van overtuigd dat Massa weet hoe ze een publiek kunnen pakken.

Walls is een ijzersterke ep waar je U tegen kan zeggen. Het enige nadeel vind ik dat de band moeilijk te vinden is op Spotify zodat ik het niet zo makkelijk toe kon voegen aan mijn playlist. Ik ben zeer benieuwd naar het komende werk van Massa en alles wat ik nog kan zeggen is: Chapeau, jullie hebben er een fan bij!