Popronde komt met Tiendaagse

Als grootste reizende festival van Nederland zag Popronde haar voorjaarstour in het water vallen. Om het seizoen toch nog af te sluiten wordt er als alternatief van 23 april t/m 2 mei een Tiendaagse georganiseerd. Hiermee worden de talenten van 2020 nog één keer in de spotlights gezet. Op zaterdag 1 mei vindt de Popronde plaats in Rotterdam!

Tiendaagse
Popronde zet in de tien dagen Nederlands talent in de spotlight in veertig steden in het land. In poppodia, theaters en andere ruimtes waar coronaproof kan worden georganiseerd vinden er dan optredens plaats.

Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Tickets worden verkocht per podium en de shows zijn in coronaproof setting.

Popronde
De Popronde is een kweekvijver voor aanstormend Nederlands talent. Op dit rondreizende showcase festival krijgen acts de kans om hun muziek aan de man te brengen. Talentvolle acts touren door heel Nederland, bouwen hun naam op, breiden hun netwerk uit en bereiken zodoende veel – voor hun – nieuw publiek.

Omdat er het afgelopen seizoen geen reguliere Popronde was, hebben alle artiesten de kans gekregen zich opnieuw in te schrijven voor de Popronde 2021. De organisatie hoopt dat die weer op normale manier gehouden kan worden. De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten en de nieuwe selectie wordt bekendgemaakt na de Tiendaagse.

De tiendaagse vindt plaats van 23 april tot en met 2 mei. Alle data en speelsteden zijn te vinden op www.popronde.nl.

Dagboek van een band: Verkiezingsmuziek

Aangezien het spelen er voorlopig nog niet in zit, stort ik me op de verkiezingen. Normaal gesproken inspiratie genoeg voor muzikanten. De campagnes zijn begonnen. Iedereen vindt wel iets, over coronamaatregelen, de gezondheidszorg of alle twee. Maar hoe zit het met de politieke plannen voor de muziek en de podia?

Nu wij grotendeels zijn overgeleverd aan de subsidiegrillen van de machthebbers, wie kan er dan het best aan het roer staan? Volgens welke grote leider kan ik het eerst weer het podium op, of, tussen het moshende publiek, de pit weer in? Tijd voor wat onderzoek.

Er doen maar liefst 37 partijen mee, heel wat om te kiezen dus. Vrijwel alle partijen hebben wel hun mond vol over kunst en cultuur. De termen die ik tegenkom in de programma’s variëren van volkscultuur en plattelandscultuur, tot gewelddadige jeugdcultuur en cultuurmarxisme. Kortom, cultuur is een nogal ruim begrip. Maar ik wil gewoon weten wat de plannen zijn voor de kleine podia. Die podia waarop ik en de mijnen straks weer kunnen vlammen.

Als ik kijk hoeveel partijen er de woorden muziek of podia in hun programma hebben staan, vallen er al snel 33 af. Slechts vier partijen reppen over popmuziek en/of podia in hun programma.

Zo wil D66 dat moderne (pop- en urban) muziek een eigen discipline wordt in de Culturele Basisinfrastructuur, de BIS subsidie die vier jaar geldt. Dit om de verdeling tussen klassiek en pop eerlijker te maken. Groen Links spreekt over popmuziek en culturele broedplaatsen en vindt dat de subsidie voor acht jaar toegekend moet worden. De SP wil een investeringsfonds opzetten ter ondersteuning van Nederlandse muzikanten en kleine podia. Splinter wil ook een investeringsfonds om o.a. kleine poppodia open te houden en ook de subsidieregeling wordt hier naar acht jaar verlengd.

Protestliederen zijn een manier om je stem te laten horen. Er zijn er al een aantal. Zoals Sophie Straat ft. Goldband met het smartlappen ska nummer Tweede Kamer. Of kort en heftig zoals de turbopunk van Hang Youth met het weergaloze Ik Geef Een Nier Voor Geen Rutte 4.

 

Maar als je echt je stem wil laten horen, kun je dat beter doen op 17 maart, met een rood potlood.

Wordt vervolgd…