Playlist concerten juli 2018

Er staat weer veel lokaal talent op de planken de komende maand. We hebben de Rotterdamse artiesten die je in juli kunt gaan checken in 010, in een playlist gezet. Volg de playlist op Spotify en maak je klaar voor de aankomende optredens!

 

Volg ons account op Spotify!

Live-verslag: Get Loose Festival 2018

Rotterdam vindt zichzelf altijd dé hiphop stad van Nederland. Naast de rappers die opgegroeid zijn in een van de vele wijken van onze stad, is het misschien de mindstate die hier leeft? Vroeger hadden we nog bewijsmateriaal dat wij de hiphop cultuur in Nederland hoog hielden. Nighttown was de plek waar, inmiddels legendarische, hiphop artiesten hun geld kwamen verdienen. Wist je dat Wu-Tang Clan ooit in het Zuiderpark een optreden heeft gegeven? Wist je dat Notorious B.I.G. ooit een optreden in De Kuip heeft gegeven? Wist je dat we nu het Get Loose Festival op het Afrikaanderplein hebben?

De locatie is perfect voor een festival van deze grootte. In het hart van Rotterdam-Zuid komen mensen samen om op een toch nog zonnige dag te genieten van Nederlands dopeste hiphop. Het ons kent ons gehalte was verrassend hoog. Er zullen vast mensen vanuit buiten Rotterdam hierheen gekomen zijn, maar zo voelde het als Rotterdammer niet. Het was echt een Rotterdams feestje, en ook onze feestjes gaan nog wel eens fout. Laat ik maar gelijk vertellen dat er geen plek was voor onenigheid. De stad heeft zich voorbeeldig gedragen!

De prachtige DJ Evelyn Rae mocht het feestje aftrappen. Geen onbekende vrouw in de stad, mocht je wel eens in BIRD komen dan is zij een bekende voor jouw. Het is nog rustig op het terrein. Het grote grasveld voor het podium is nog veel te groen, hier komt later op de dag wel verandering in. Achteraan het terrein staan stands waar je eten en drinken kan halen. Er is zelfs een lounge gecreëerd waar je op kussens kan liggen en een waterpijp kan huren. Het podium waarbij de grote banner ‘Spokenword’ leest, is nog leeg en levenloos. DJ en kunstenaar Franky Sticks is aan de beurt om in de achtergrond muziek van het festival te voorzien. Na zijn set spot ik hem later met een spuitbus bij het artistieke gedeelte midden op het terrein.

Elijah Waters heeft lol tijdens zijn optreden. De recensie van zijn eerste project is alweer twee jaar geleden geplaatst op deze Popunie website. Het is goed om te zien dat de jonge rapper een podium krijgt en niet stil zit. Ras Rotterdammer en befaamd Feyenoord supporter Monta heeft het podium voor zichzelf. Waarom horen we niet meer van deze man? Rauwe hiphop, rauwe hiphop uit Rotterdam. Dat is waarom de stad vind, wat ik benoemde in de openingszin van dit artikel. Voor zijn laatste track liet hij zijn compagnons het podium opkomen. Over een van de bekendste drumbreaks, James Brown’s Funky Drummer, rapt Monta over Feyenoord. Vlaggen, shirts en schreeuwende boys bekleden het podium. Grappig als je weet dat iedereen bij de ingang geweigerd werd als er maar iets van een referentie van voetbal op je kleding gedrukt was.

Gelukkig was er genoeg aandacht voor Sena Grote Prijs van Rotterdam finalisten JaskelisMopperatchi, FABZ Pi en Josimar Gomes. Dit laat zien dat de organisatie niet alleen bezig is met welke artiesten op dit moment goed draaien, maar ook staat voor opkomend talent. Weer een bijdrage van het festival aan de stad, en haar artiesten. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een optreden gezien van WatWatIs maar wel naar hun projecten geluisterd en snap waarom mensen dit dope vinden. Als ik naar de reactie van het publiek keek, had ik het idee dat ze wel een later tijdstip binnen de programmering hadden verdiend.

Het is fijn als je tijdens een festival naast een ‘main stage’ nog ander entertainment hebt. Dit zorgt ervoor dat er niet snel verveling toeslaat. Als de act die de main stage in bezit neemt niet helemaal jouw ding is, kan je gaan kijken bij de dans contest die gehouden wordt. Of neem rustig plaats, in de schaduw, bij de Spokenword stage. De bar is overigens dichtbij en het is niet vervelend om tijdens een festival wat lekkers te drinken. Het is een klein onderdeel, maar het mag zeker even benoemd worden, wat een heerlijke ervaring om een keer niet plat gedrukt te worden in de rij richting drank. Het personeel was vlot, de rijen waren kort en de bezoekers geduldig. Wat een heerlijke combinatie die ik veel te weinig tegenkom bij uitgaansgelegenheden.

De Spokenword artiesten waren goed verstaanbaar. Een groepje mensen had zichzelf voor het podium op de grond gepositioneerd. De tafels erachter waren bevolkt met mensen die aandachtig aan het luisteren waren. Rotterdam; we kunnen tijdens dit event dus genieten van muziek, drankjes drinken en ook nog open staan voor filosofische poëzie! Alweer ervaar ik een gevoel van trots. Er waren veel inspirerende individuen maar ik wil toch even een kleine shout out geven naar Christopher Blok. Ik ga niet verklappen wat hij precies deed, naast dat hij Rotterdam benaderd alsof ze een prachtige vrouw is. Mocht je hem ergens op een flyer zien, zorg dat je het gaat checken! Vieira N’kosi verzorgt de laatste act op het Spokenword podium. De beste man bracht vorig jaar nog een album uit die werd vernoemd naar de wijk waar hij geboren is. Ook Kralingen is vandaag op Zuid te vinden.

Rotterdams eigen Ray Escobar mag om stipt 18.00 zijn set komen draaien. Ook het tijdschema loopt het gehele event verrassend scherp op tijd, een logistieke vaardigheid die zeker voor een eerste editie noemenswaardig is. Je merkt dat dit het punt is dat het festival vorm begint te krijgen. Er staan al een stuk meer mensen voor het podium en waar iedereen hiervoor nog een beetje stond te schuifelen veranderd dit nu wel in dansen.

Het publiek heeft er zin in, Ray heeft ze klaargestoomd voor een altijd energieke show van NoizBoiz. De Rotterdamse mannen hebben een unieke act. Mij doet het altijd denken aan een mix tussen De Jeugd Van Tegenwoordig en het Amerikaanse duo Run The Jewels. Waarschijnlijk identificeren de mannen van NoizBoiz zich meer met de laatste. Harde beats die perfect op een festival passen worden voorzien van een zware en serieuze stem door XL. Afgewisseld met de unieke, energieke hypeman die zichzelf Don de Baron noemt. “Ze vragen is die boy gay? Hij heeft alleen maar mooie meids om hem heen” rapt hij door de microfoon terwijl hij speels staat te springen op het podium.

Om een gedeelte van Broederliefde te zien was een beetje vreemd. Ergens maakte het me ook wel nieuwsgierig. Als er maar twee leden van het collectief komen, wat gaan ze dan precies doen? Het leek er echter op dat het publiek daar geen seconde bij stilstond; een dj-set met een hypeman was genoeg voor het Afrikaanderplein.

Nog steeds word het drukker voor het podium, nog steeds blijft de zon feller schijnen dan het weerbericht beloofd had, nog steeds lacht Murda Turk als hij op het podium staat te rappen. De man genaamd Önder, Murda, Turk, Murda Turk, heeft nog steeds plezier in het performen van zijn tracks. In de tijd dat hij z’n debuutalbum De Kassier op het Noah’s Ark label uitbracht, volgde ik precies wat hij deed. Ik heb hem al een aantal jaren niet meer zien optreden, maar wat een diverse sounds heeft deze befaamde wietroker. Ongeveer een jaar na zijn debuut was er sprake van een duo bestaande uit Turk en Hef, Bangbro’s genaamd.

De andere helft van Bangbro’s en Hoogvliet’s finest, beklom het podium. Zijn jongere broertje Crooks schreeuwde enthousiast door de microfoon. Hij deelde het podium met Crooks, Killah Keezy en riep later Turk er ook nog even bij. Hef is Hef, en volgens mij blijft Hef ook altijd Hef. In 2009 maakte ik, en vele andere, kennis met Hef door zijn track Puur. Het was geweldig om te zien dat bijna 10 jaar na het opnemen van deze track mensen op een festival meerappen. Zijn broek hangt laag terwijl hij het publiek even een paar seconde vraagt voor een korte rookpauze. Eehhehhh.

Terwijl de avond valt realiseer ik me opeens weer dat ik in Rotterdam ben. Vanaf het grasveld werp ik m’n blik richting het noorden. Boven de hekken van het festival steken de hoge torens van Kop van Zuid uit. Ik ben dan trots dat we weer eens een thuiswedstrijd mogen spelen en, terwijl er nog minuten op de klok staan, lijkt het erop dat we gaan winnen vanavond.

Winne vanavond. Wanneer komt z’n album?! Een halve week voor Get Loose kondigt Winne zijn nieuwe single Winti aan. Het is voor ons perfect getimed. De hype is weer op de hoogte waar hij in 2009 lag! Natuurlijk komt hij het podium op met de single van zijn debuutalbum W.I.N.N.E.. Het is prachtig om te zien dat vriend en collega rapper Feis nog steeds naast hem staat. Ze doen ook nog twee tracks samen, West is vanavond op Zuid! Concentratie en focus zijn de woorden waarmee ik Winne en zijn performance zou willen beschrijven. Hij ziet er nog steeds even dankbaar uit als 10 jaar geleden. Toch geeft het wel een dubbel gevoel dat we nog steeds naar tracks moeten luisteren van zijn eerste album. Het wachtten heeft nu wel echt lang genoeg geduurd.

Freksu mag het festival afsluiten. Het is ondertussen al donker aan het worden en na het optreden verlaten de meeste mensen direct het terrein. Op het moment dat wij de hekken uitlopen worden we aangesproken door een politieagent. Hij vraagt of we het naar ons zin hebben gehad, wij vragen hoe de dag was verlopen en of er nog onenigheid had plaatsgevonden. Met een kleine glimlach antwoordde hij: “Nee”.

Dit is prachtig nieuws Rotterdam. Een hiphop festival op Rotterdam-Zuid. Als je met dit voorstel bij de gemeente aankomt, kan ik me voorstellen dat je aardig wat vragen teruggekoppeld krijgt. Hierbij alle dankbaarheid en lof richting de organisatie en boegbeeld YMP. Get Loose heeft laten zien dat het kan! Ik ben trots en heb hoop dat ik vaker in mijn eigen stad van dit soort events mag genieten. Bedankt.