Open Sessies: New Grounds met o.a. Indigo Pastel en YoungRubbi!

Tijdens de coronacrisis maakte OPEN Rotterdam, in samenwerking met New Grounds en Popunie, het programma OPEN Sessies: New Grounds. Zo konden artiesten desondanks alle maatregelen toch nog op het podium staan, maar dan wel zonder publiek. Op dinsdag 19 oktober werd er een nieuwe editie van de OPEN Sessies opgenomen mét publiek! 

De eerste twee afleveringen van deze editie, van Alexandra Alden en Indigo Pastel, werden tijdens de Rotterdamse Popweek uitgezonden. Vorige week ging de aflevering van Cluster 001 (Greg Smith) online.

Komend weekend gaat de laatste aflevering alweer online, die in het teken zal staan van YoungRubbi!

Check alle afleveringen via OPEN Rotterdam.

Verslag Popweek Opening: Popunie Muziekmarathon

Op vrijdag 29 oktober werd de Rotterdamse Popweek in stijl geopend met de Popunie Muziekmarathon. Live vanuit Baroeg heeft zo een trits aan acts en dj’s van Rotterdamse bodem kunnen optreden. 12 uur lang non-stop muziek van 11:00 tot 23:00 uur, gestreamd via Twitch én toegankelijk voor publiek in de zaal. Hoe de dag verliep lees je in dit verslag!

Muziekmarathon
De Muziekmarathon werd geopend door de vierkoppige heavymetalband The Frontiers. Zij wonnen in 2020 de Publieksprijs van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam. De halfuur durende set zat vol energie, precies zoals we van The Frontiers gewend zijn.

Na deze energieke aftrap van The Frontiers was het de beurt aan singer/songwriter Emma Beukelman om het podium te betreden. Emma geeft verhalen een melodie en andersom. Zichzelf begeleidend op de piano liet ze verschillende tracks van haar fraaie album Gordijnen horen.

In Baroeg werd er om en om gewisseld tussen acts op het podium en dj’s die tijdens het ombouwen een set draaiden. Zo was Dread Pitt één van de eerste dj’s die tijdens de Muziekmarathon te zien was. Dread Pitt is als dj en producer gespecialiseerd in trap, future bass en hiphop beats. Hij draaide gedurende een halfuur een set waarin deze genres te horen waren.

Na de set van Dread Pitt bracht Fleur Bonnewits haar muziek ten gehore. Ze is zangeres, toetsenist, gitarist en bassist. Haar stijl klinkt als een cross-overproject tussen pop, rock en musical. Tijdens de Muziekmarathon trad ze in een kleine bezetting op, waarbij ze de zang en gitaar voor haar rekening nam en een mooie set wist neer te zetten.

Na een korte Popunie dj set, was het aan de Rotterdamse poppunk band After Elmer om het podium te betreden. De drie broers en hun nieuwe gitarist brachten poppunk zoals het hoort te zijn en zorgden voor een knallende live set.

Jelle Bolijn zou hierna eigenlijk een dj set draaien, maar helaas moest hij last minute afzeggen. Gelukkig was Lisanne van Baroeg (en Skapiche!?) ready om in te springen en een uiterst vrolijke dj set te draaien vol ska, punk, rock en een goede dosis entertainment en gezelligheid.

Na de pop punk van After Elmer en de tunes van Lisanne, betrad Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2021 winnaar LUCAS het podium in een intiemere setting. LUCAS schrijft over de menselijke noodzaak van en zoektocht naar affectie, vertaald in androgyne, innovatieve klanken als poëtische dreampop. Met eerlijkheid en kwetsbaarheid probeert hij een utopia van sociale inclusiviteit te creëren. Zo droomden wij ook even weg tijdens het luisteren naar zijn songteksten.

Hierna was het dj en programmeur Mo Jakob.. die een set kwam draaien en het publiek warm hield tijdens de Muziekmarathon. Mo Jakob. zijn intrigerende selecties varieërden van footwork, techno, hiphop tot diepe clubtrax en alles daartussenin.

Ook Dirikteur was van de partij om zijn muziek ten gehore te brengen. Geïnspireerd door Bryson Tiller, J Cole en Chris Brown zingt en rapt hij de meest heerlijke teksten en melodieën, waar zichtbaar van genoten werd. Tijdens de Muziekmarathon bracht hij ook nog een paar gasten mee. Zo kwam Dripple6ix en later ook Neliz tijdens de set van Dirikteur het podium op!

Na het vlammende optreden van Dirikteur mocht de jonge en ambitieuze DJ Deks een aantal tunes draaien. DJ Deks werd dit jaar eerste in de categorie DJ van Kunstbende Zuid-Holland en wist daarna zelfs de landelijke finale te winnen. DJ Deks draait zowel trap als hiphop, van artiesten als Drake en Trippie Redd. Goed bezig!

Rapper en winnaar van De Belofte in 2018  Djesco10 kon natuurlijk niet ontbreken tijdens de Popunie Muziekmarathon. En Djesco10 kwam niet alleen, hij had ook de Rotterdamse rapper Harry Femer meegenomen. Samen zorgden ze voor een energieke hiphop show.

Next in de line-up was S!RENE, de dj die kunst combineert met oldskool en newskool stijlen. S!RENE won, als voorganger van DJ Deks, in 2017 de eerste prijs DJ op de finale van Kunstbende en verzorgde ook vandaag een heerlijk dansbare set.

Het volgende optreden was een speciale. Ruwhel Emers, GEEL en Vlammetje zetten een show vol humor en harde rap neer. Naast dat Ruwhel nummers van o.a. Zondes Van Een Kind performde, deden Ruwhel en Geel ook een throwback naar de rapformatie Watwatis. De show was hard en barstte van de energie, precies wat we nodig hadden tijdens deze intensieve Muziekmarathon!

Na de verrassende set vol harde muziek van DJ Jozephina, betrad de pop punk band The Shivvies het podium. De muziek van The Shivvies is sterk beïnvloed door Ramones, Riverdales, Huntingtons en The Queers en wordt zowel in de zaal als in de stream goed ontvangen en trekt zelfs internationale bekijks!

Popunie columnist en DJ Okkie mocht uiteraard ook niet ontbreken en draaide een set vol harde en alternatieve muzieksoorten. Een mooie afwisseling in genres tijdens de Muziekmarathon.

De Rotterdamse band Indigo Pastel maakte vervolgens ook indruk met hun optreden. Ze hadden enthousiast publiek mee, wat zorgde voor een prettig sfeertje. De band heeft een harde, maar ook melancholische kant, waartussen de balans op een interessante manier wordt gezocht en uiteindelijk voor een rauwe en energieke set zorgde.

Omroep Vlaardingen dj (Polshoogte en Headbanger’s Mania) en groot muziekfan Yaël Pol bracht metal, alternatieve metal, death metal en alles ertussen, terwijl er druk omgebouwd werd voor alweer de volgende act van de avond.

Hardcore band Menacer stond eigenlijk op de planning om nu het podium op te gaan, maar helaas moesten zij eerder op de dag door omstandigheden afzeggen. Niemand minder dan één van de hardst punkende bands in Rotterdam Stealers was bereid om de spot last-minute in te vullen en gingen hard. Rock ’n roll in pure vorm!

Inmiddels bijna aangekomen bij de finishline konden we nog genieten van twee acts. Producer, dj en gitarist Vypes won in 2020 de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Electronic. Tijdens de Muziekmarathon mocht hij vlak voor Thrasher het podium op om zijn harde drum ’n bass de zaal en stream in te knallen.  Afsluiter van de dag Thrasher is natuurlijk allang geen onbekende meer en ook Baroeg is voor Thrasher een meer dan bekende omgeving. Met een knetterharde en ijzersterke set die smaakte naar meer, wist Thrasher de 12 uur durende Popunie Muziekmarathon waardig af te sluiten.

Al met al was het een geslaagde Muziekmarathon waarbij bijna elk genre wel de revue is gepasseerd. Van punk, tot heavy metal, tot meevoelende popliedjes. Op deze manier wilden we aantonen dat de Rotterdamse muziekscene bruisend, creatief en veelzijdig is en dat is gelukt! Terugkijken kan nog even via www.twitch.tv/baroeg.