Nog één dag crowdfunding voor het project Kim Hoorweg Invites…

kim invitesWat is het project? Noord Zie Jazz brengt het komende jaar i.s.m. Galerie Untitled een serie van 11 culturele zondagmiddagen onder de titel: Kim Invites & Lenny Meets. Hierbij nodigt zangeres Kim Hoorweg een gerenommeerde muzikant uit de soul, jazz of wereldmuziek uit. Fotograaf Lenny Oosterwijk vraagt op zijn beurt een professional uit de kunst, literatuur of wetenschap om iets te vertellen over hun binding met het geëxposeerde werk in Galerie Untitled. Verwacht een intieme middag en een echt huiskamergevoel!

De aftrap van Kim Invites & Lenny Meets vond plaats in de aanloop naar het North Sea Jazz Festival met Artvark SQ & Ntjam Rosie op zondag 5 juli. De week erop, op 12 juli, waren Mike Boddé en Hugo Borst te gast. Later in het jaar zijn o.a. Ruben Hein, John Buijsman, David van Reybrouck van de partij.

Waarom hebben we je hulp nodig?
Bij het organiseren van elf middagen komt een hoop kijken. Dit varieert van de voorbereidingen van het programma, productiekosten, de reiskosten/onkosten van de gasten tot het regelen van een goede geluidstechnicus op de dag zelf. Om dit alles in goede banen te leiden, hebben wij €5000,- nodig.

Vind je het idee tof? Bekijk hier de uiteenlopende tegenprestaties en doneer!

kim hoorwegKim Hoorweg
In 2007 gaat de carrière van Kim Hoorweg van start en debuteert ze als 14-jarige op het Amerikaanse jazzlabel Verve met de cd Kim Is Back. Ze geeft dat jaar succesvolle optredens op het North Sea Jazz Festival en in de Heineken Music Hall met het Metropole Orkest en Trijntje Oosterhuis en toert langs 25 theaters met een eigen programma.

Inmiddels heeft ze als 22-jarige een indrukwekkende staat van dienst met optredens op alle gerenommeerde festivals en cd’s met Raul Midon, Shirma Rouse, Benjamin Herman en The Houdini’s.

kim invites 2Lenny Oosterwijk
De Rotterdamse fotograaf, filmmaker en art director Lenny Oosterwijk maakt portretten van muzikanten, kunstenaars, acteurs, politici en schrijvers, in opdracht van o.a. Vrij Nederland, de Volkskrant en diverse culturele instellingen. Hij zoekt daarbij naar een andere waarheid achter het masker; de portretten zijn vaak intiem, confronterend of rauw en recht voor z’n raap. Hij werd dan ook in 2014 genomineerd voor de Nationale Portretprijs.

Daarnaast maakt Oosterwijk al een aantal jaren autonoom werk waarbij hij rivieren fotografeert in ongrijpbare bijna abstracte beelden.

In 2014 maakt hij met dezelfde thematiek de film Heraclitus. Deze film werd geselecteerd door het Internationaal Filmfestival Rotterdam en onlangs nog vertoond in de Kunsthal tijdens Poetry International. Bovendien was Oosterwijk jarenlang art director van het tijdschrift Rails, de Rotterdamse Uitagenda, MAN, Container, City Media en Nouvelle Media. In 2011 begint hij met Galerie Untitled op de Bergweg in Rotterdam.

Waar ga je het zien?
De shows zullen plaatsvinden in Galerie Untitled. Galerie Untitled bevindt zich in het creatieve Rotterdam-Noord. Dit is een plek waar verschillende kunstvormen samen komen met optredens en voordrachten. Al eerder waren schrijvers, dichters en musici te gast waaronder Auke Hulst, Hester Knibbe, Alfred Schaffer, Ntjam Rosie, Kris Berry en Ester Naomi Perquin. Untitled organiseert 6 keer per jaar een expositie en doet mee aan verschillende kunstbeurzen.

Zangeres Ntjam Rosie zei over haar optreden in deze galerie: ‘Het doet me denken aan dat ik vroeger droomde over een optreden in New York waar verschillende kunstdisciplines samen komen in kleine intieme settings. En nu was dit hier in Galerie Untitled. Kippenvel!’

Extra Informatie
Bekijk de pagina op VoordeKunst, de website en Facebook-pagina van het project!
Meer weten over Kim Hoorweg? Bekijk haar website of Facebook-pagina
Galerie Untiteld: www.untitled2011.com

Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Rotterdam Ska Jazz Foundation hoes

Knock Turn All
10″ vinyl / cd-ep
authentic ska

WTF Records

Al heel wat jaren draaien de heren van Rotterdam Ska-Jazz Foundation (RSJF) mee en dat hoor je dan ook wel op hun laatste door WTF Records uitgebrachte ep, die goed in elkaar zit.

Laat ik voor de verandering eens beginnen met het grootste minpunt van deze ep; er is namelijk iets vreselijk mis. De ep duurt in totaal 16 minuten en bestaat uit maar vier nummers en laat je dus achter met een enorme drang naar meer. Positief bekeken: De ep bestaat uit vier nummers die alle vier spannend zijn en goed in elkaar zitten.

Alles geheel instrumentaal en uiterst verzorgd. Alle partijen vallen heerlijk op hun plek er is duidelijk goed nagedacht over de muziek. Vaak resulteert dit in muziek voor muzikanten of veel ingewikkeld gedoe maar daarvan is bij de RSJF geen sprake.

Verdeeld over de vier nummers laten alle muzikanten horen dat ze hun instrument beheersen en snappen wat samenspelen nou eigenlijk inhoudt. Uiteraard doen ze hun naam eer aan en hoor je veel ska en ook jazz. Waarbij ska vooral de basis vormt en de solo’s meer de jazz laten horen. Met ska en jazz als gemene deler hebben de vier nummers elk ook een eigen invalshoek.

Opener Beasty hangt lekker in de rock, schurkt tegen de dub, freakt op de trombone breekt ineens open en biedt ruimte voor een zwoele trompet solo om toch weer terug te keren naar de rock.

Knock-Turn-All biedt ruimte voor lekker veel solo’s. Surf gitaar, jazz sax, New Orleans trombone en jaren 70 orgels vliegen je om de oren.

K-Danz heeft een lekker oosters sausje. De RSJF reist overdag, in de zon op een kameel richting Caïro. Een stuk meer relaxed dan de nachtboot die Madness ooit nam, maar je komt er ook gewoon.

En dan als laatste Monkey Face. Ik kan m’n vinger er niet op leggen wat het idee is maar het werkt. De drums hebben in elk geval een prominente rol in deze afsluiter. Het is ska, het is drum & bass, het is jazz, er zijn effecten er zijn breaks er gebeurt van alles en er is een thema wat precies op tijd weer terugkomt… en ineens is het afgelopen en kom ik toch weer terug op dat ene minpunt.

Gelukkig kan de cd gewoon op repeat en ben je voor je het door hebt zo een uur verder.