Nieuwe regelingen investeren in muzikanten

Subsidies, tegemoetkomingen, steun- en investeringsregelingen zijn er voor alle maatschappelijke sectoren; van boeren of huiseigenaren tot start-ups en mega-corporaties. Maar waar kan je terecht als je in de muzieksector zit? Na de vele tips die we tijdens de coronacrisis deelden in speciale artikelen (zie hier) hebben wij opnieuw een aantal actuele initiatieven, updates en reminders voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Steunfonds Muzikantendag
Uit het corona gerelateerde steunpakket van het ministerie van OCW komt via het Buma Cultuur-platform ‘De Muzikantendag’ €600.000,- beschikbaar om jonge makers – muzikanten die hun eigen nummers schrijven – te ondersteunen bij de creatie, vastlegging en/of uitvoering van nieuw werk. Deze regeling is onderdeel van het Steunfonds Rechtensector en is bedoeld om componisten/tekstschrijvers te helpen bij de creatie van nieuwe muziekwerken.

Via Steunfonds Muzikantendag komen 120 werkbijdragen van €5.000,- beschikbaar, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder deze bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken, uitvoeren, in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, kunnen een aanvraag indienen voor een werkbijdrage van het Steunfonds.

Een onafhankelijke beoordelingscommissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie bepaalt welke aanvragen gehonoreerd worden. Heb je vragen over het Steunfonds? Bekijk de FAQ-pagina op de website.

Kick-off
De kick-off van dit Steunfonds vond plaats tijdens de Muzikantendag op zaterdag 7 mei in de Melkweg in Amsterdam (georganiseerd door Buma, Buma Cultuur en GRAP). Aanvragen voor een werkbijdrage kunnen vanaf zaterdag 21 mei via de website worden ingediend. De inschrijfperiode sluit een maand later op maandag 20 juni 2022.

Naar verwachting is eind juli bekend welke aanvragen door de onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. De exacte datum voor de bekendmaking van de gehonoreerde aanvragen wordt later bekend gemaakt.

Muzikantendag Showcase Festival
Op 1 december vindt het Muzikantendag Showcase Festival plaats, eveneens in Melkweg Amsterdam. Een aantal acts en artiesten die een werkbijdrage hebben ontvangen worden uitgenodigd om het nieuwe repertoire live uit te voeren tijdens het Showcase Festival.

NORMA Boosterfonds
Met het Boosterfonds wil NORMA op een laagdrempelige manier uitvoerende podiumkunstenaars een extra financiële booster geven voor toekomstige optredens. Met een bijdrage uit het Boosterfonds kunnen gerelateerde kosten als (extra) repetities, reiskosten, zelfstudie of promotie van shows worden betaald. Vanaf nu kun je een aanvraag indienen bij het NORMA Boosterfonds.

Het Boosterfonds ondersteunt uitvoerende kunstenaars bij het opstarten van hun betaalde optredens. Per optreden of per dag kun je €270,- aanvragen, tot maximaal €1350,- voor vijf optredens of dagen.

Wie komt er voor het Boosterfonds in aanmerking?
Iedere uitvoerende podiumkunstenaar die op 31 december 2021 was aangesloten bij NORMA of aantoonbaar via een andere weg tussen 2019 en 2021 tenminste €100,- aan naburige rechteninkomsten heeft ontvangen.

Aarzel dus niet en dien een aanvraag in. Dit kan t/m 31 mei 2022. De aanvraagprocedure hebben ze zo makkelijk mogelijk gemaakt voor je, volg de instructie via de website. Je leest alles over het NORMA Boosterfonds en het doen van een aanvraag via deze link.

Daar vind je ook een FAQ-pagina, waar ze de meest gestelde vragen beantwoorden.

Sena (Performers) Muziekproductiefonds
Musici kunnen nog steeds een aanvraag voor steun aan producties in eigen beheer doen bij het Sena Performers Muziekproductiefonds. Dit ontvangt jaarlijks meer dan 200 subsidieaanvragen terwijl er een budget van €300.000,- per jaar beschikbaar is. Hoewel dit betekent dat er slechts een beperkt aantal aanvragen kan worden gehonoreerd is het altijd de moeite waard een aanvraag in te dienen.

Aanvraagrondes 2022:
Aanvraagronde 1: 1 november 2021 t/m 20 maart 2022
Aanvraagronde 2: 21 maart 2022 t/m 19 juni 2022
Aanvraagronde 3: 20 juni 2022 t/m 13 november 2022

De 2e tranche van het Sena Muziekproductiefonds* heeft andere subsidiecriteria:
– Performers en producenten kunnen een aanvraag doen;
– Het eigen beheer criterium vervalt;
– Aanvragen voor artiesten kunnen ook door platenmaatschappijen gedaan worden;

* Doordat zowel performers als producenten een aanvraag kunnen doen in deze tranche is de naam aangepast naar Sena Muziekproductiefonds i.p.v. Sena Performers Muziekproductiefonds.

Vragen?
Kijk op de website of stuur een e-mail naar: sociaalcultureel@sena.nl.

Platform ACCT – Programma PPO
Het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT) is een initiatief van het complete culturele werkveld. Ondersteund door het ministerie van OCW. Gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland en opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector.

Programma PPO
Professionals in de culturele en creatieve sector kunnen een aanvraag doen bij het programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd. Dit programma stimuleert de professionele ontwikkeling en de loopbaankansen van werkenden en werkzoekenden in de sector. Het betreft dan verschillende functies in dienst van culturele en creatieve organisaties, maar ook zelfstandigen die geregistreerd staan onder een van de bedrijfstakken van kunst, erfgoed, media of creatieve industrie.

Het programma staat ook open voor werkenden in deeltijd. Werknemers kunnen een aanvraag indienen als zij in het afgelopen jaar een arbeidsovereenkomst hebben gehad van tenminste 8 uur per week. Aanvragen kunnen alleen worden ingediend door werkenden en werkzoekenden.

Scholing, Training, Coaching, Cursussen of Workshops 
De regeling is bestemd voor iedereen die in de culturele- of creatieve sector werkt en wil investeren in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Via deze regeling kun je een aanzienlijk deel van de kosten hiervoor vergoed krijgen. Je kunt dan denken aan het volgen van een opleiding, een training of coaching.

Of je nu in loondienst bent of als zelfstandige werkt je kunt een bijdrage van 1/3 van de kosten krijgen, met een maximum van €2.000,-.

Je krijgt snel te horen of je aanvraag is goedgekeurd, al binnen drie werkdagen. Je kunt in sommige gevallen ook een voorschot vragen, die je na goedkeuring al binnen vijf werkdagen op je bankrekening krijgt. Het overige deel krijg je dan zodra je de opleiding, training of coaching hebt afgerond.

Rijksoverheid – Subsidieregeling Stimulering van de Arbeidsmarktpositie (STAP)
De STAP-regeling heeft de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting vervangen. Uit onderzoek bleek dat in de meeste situaties waarin de fiscale aftrek werd ingezet, de scholing ook zou zijn gevolgd zonder de fiscale regeling. Ook moest de scholing altijd eerst worden voorgeschoten en was er altijd een eigen bijdrage nodig. Dat was nadelig voor mensen met een laag inkomen. Zij maakten minder gebruik van de regeling.

De opzet van het STAP-budget is anders. Deze regeling biedt zowel werkenden als werklozen de kans om maximaal €1.000,- (inclusief BTW) aan te vragen voor een opleiding of cursus. Het subsidiegeld is vóór de start van de scholing aan te vragen bij UWV; de aanvrager hoeft geen bedrag voor te schieten. Keurt UWV de aanvraag goed, dan betaalt het instituut een voorschot van 100% van het subsidiebedrag aan de opleider. Een eigen bijdrage is niet nodig als de kosten onder de €1.000,- blijven. Het volgen van scholing wordt door deze opzet toegankelijker.

Op 1 maart 2022 werd het eerste aanvraagtijdvak voor het STAP-budget geopend. Hoewel het tijdvak twee maanden zou duren, was binnen enkele dagen het budget verbruikt. Bij de tweede aanvraagperiode van de STAP-regeling was het budget voor opleiding en ontwikkeling zelfs binnen twee dagen op. Wees er dus heel snel bij: op 1 juli 2022 om 10:00 uur start een derde ronde.

Je kunt één keer per jaar het STAP-budget aanvragen via stapuwv.nl. Elke twee maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als je een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

Eendracht Festival is na twee gemiste edities weer terug, acts kunnen zich nu aanmelden

Hét Rotterdamse showcase festival strijkt dit jaar weer als vanouds neer op en rond het Eendrachtsplein. Twee jaar achter elkaar moest het festival wegens COVID-19 cancelen. Maar op 21 juli is het eindelijke weer zover. Na een geslaagde jubileum editie in 2019 met ruim 140 acts op 19 verschillende locaties komt Eendracht Festival in 2022 als nooit tevoren terug. Zoals altijd zie je de tofste opkomende acts uit Rotterdam uit alle verschillende scenes die de stad rijk is. Van hiphop tot punk, van drum ’n bass tot house. Maar óók van spoken-word tot street-art.

Rotterdamse makers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een plekje op het festival. De meest veelbelovende acts uit de Rotterdamse scenes worden in samenwerking met de Eendracht Festival hosts geselecteerd. Deze acts mogen zichzelf showcasen op donderdag 21 juli op een geschikte locatie in de Rotterdamse binnenstad.

Welke hosts en locaties er precies onderdeel van Eendracht Festival 2022 zullen zijn, brengt de organisatie binnenkort naar buiten. Maar zoals altijd zullen ze gezamenlijk het Rotterdamse DNA vertegenwoordigen. Daarnaast zal het zoals altijd een mooie mix van gevestigde instellingen en bottom-up / grassroots organisaties betreffen.

Rotterdamse muziekacts als De Likt, Froukje, Iguana Death Cult, Gita Buhari, Moody Mehranen en Jaskelis speelden allemaal in ieder geval één van de eerste festivalshows op Eendracht Festival. Maar ook spoken-word artiesten als Gino van Weenen en (street-art) kunstenaars als Telmo Miel showcasten zichzelf hier in een relatief vroeg stadium aan een geïnteresseerd publiek. Zoals altijd, is het hele festival volledig gratis toegankelijk.

Muzikanten, poëten, beeldende kunstenaars of andere creatieve acts kunnen zich aanmelden via www.eendrachtfestival.nl.

Over Eendracht Festival
Eendracht Festival is het Rotterdamse showcase festival. Elke derde donderdag van juli zie je de tofste acts uit Rotterdam en krijg je een inkijkje in dé urgente, Rotterdamse scenes. En dat allemaal gratis, midden in de binnenstad.

Rotterdam zit vol met talent, maar niet al dat talent weet het publiek dat het verdient te bereiken. Eendracht Festival is ooit ontstaan omdat er niet één podium was waar Rotterdamse artiesten terecht konden. Inmiddels is de stad de afgelopen jaren flink veranderd en het festival veranderd daarom mee. De Nieuwe Lichting (de organisatie achter o.a. Eendracht Festival) ziet vooral een noodzaak in het bij elkaar brengen van de verschillende Rotterdamse scenes en focust zich nu meer op de lokale ‘parels’ binnen een scene.

Om ervoor te zorgen dat deze scenes actueel en ‘credible’ vertegenwoordigd worden, werken we op alle locaties met hosts die binnen hun scene een belangrijke functie vervullen. Het Eendracht Festival concept zal er in 2022 wat anders uit komen te zien dan voorheen, maar daar volgt snel meer over.