Music Support Zuid-Holland: Floyd and the Barbers, Luuk Geers en meer in finale van Grote Prijs van Dordt

Op zaterdag 17 december is het zo ver: de finale van de Grote Prijs van Dordt 2022. Tijdens deze talentenjacht strijden bands uit verschillende genres om een prijzenpakket, waaronder een optreden op Wantijpop. Dit zijn de vier acts die de finale betreden:

Floyd and the BarbersFloyd & the Barbers is een 5 koppige rockband uit Bergen op Zoom, Noord-Brabant. Deze energieke, jonge honden weten al sinds 2019 verschillende podia onveilig te maken. Of je nou wilt zingen, springen, dansen of voelen; een ding is zeker: Het is altijd een bom aan energie!

Luuk GeersLuuk Geers is een singer-songwriter uit Dordrecht. Jarenlang heeft hij in meerdere (Dordtse) bandjes gespeeld, waaronder “Monsieur Cannibale”, “Cesie Sefuna” en “The Silent Disco”. In 2019 startte hij een solo project onder eigen naam. Als singer-songwriter heeft Luuk op vele grote en kleine podia gespeeld en is hij regelmatig live te horen bij diverse radiostations.

YlisiaYlisia is een Nederlandse symfonische metalband met invloeden uit o.a.: 80’s metal/rock, the Gathering, Kate Bush, Evanescence, Within Temptation & Stream of Passion. Ondanks hun verse formatie, is de band klaar om de wereld te veroveren met hun stevige, meeslepende & betoverende songs.

BunkerDeze moderne rockband is er een die staat voor het maken van gepassioneerde rockmuziek en het neerzetten van een energieke show. Met inspiratie van bands uit de 90s en 00s zoals Nirvana, Oasis, Kasabian en Arctic Monkeys, maakt Bunker een geluid dat je gelijk aan het bewegen zet.

PrijzenpakketDe deelnemende bands strijden voor interessante prijzen die hun muzikale carrière een boost kan geven, waaronder festivaloptredens (Wantijpop en Noordpark Festival), opnametijd in een professionele studio en optredens in Popcentrale en Bibelot, promopakketten gevuld met stickers, een backdrop, een eigen bassdrumvel en nog veel meer!

FinaleKomende zaterdag, 17 december, zal de finale plaatsvinden in de Power Stage van Bibelot, waar de vier verschillende acts strijden om de eerste plaats!

Meer info over de Grote Prijs van Dordt en de finale a.s. zaterdag is hier te vinden.

Extra info: 

Grote Prijs van Dordt 2022 Finale
Datum: zaterdag 17 december 2022
Deuren: 20:30
Start: 21:00

Locatie: Bibelot Power Stage
Entree: €6,-
Facebook Event

Levels Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Music Support Zuid-Holland.

Tourverslag: Nikos Charalambous en Luca Warmer op tour door Cyprus

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. In augustus zijn Nikos Charalambous en Luca Warmer gaan touren door Cyprus. Over hoe deze ervaring was, lees je in het volgende verslag.

Langs vier gevestigde podia, op verschillende plekken rondom het eiland, hebben wij een experimentele jazzopera opgevoerd, nieuwe contacten gelegd en onze muziek volop gepromoot. Het was een prachtige ervaring: een week lang touren door Cyprus! Muziek maken werd afgewisseld met een duik in zee, familiebezoekjes en de lekkerste vismaaltijden. Maar veelal focus en spanning rondom de optredens.

Op de eerste dag werden we opgehaald door de ouders van Nikos en zijn we linea recta gaan zwemmen in zee, vanwege de hitte. De gemiddelde temperatuur in Cyprus ligt tussen de 30 en 40 graden. Je kunt je voorstellen dat het zweet langs je rug loopt bij enige inspanning,
laat staan muziek maken. Het was dan ook even wennen tijdens ons eerste optreden in bar/restaurant Let Them Eat Cake in Paphos, een van de oudste steden van Cyprus.

Helaas voor ons viel de opkomst van die avond tegen, ondanks dat wij meermaals onze artwork hebben verstuurd (en de urgentie deze te delen) werd er iets van te voren een event op Facebook aangemaakt. De bar leek genoegen te hebben met zo’n 20 man aan publiek en lege stoelen. Gelukkig hebben we wel twee sets laten horen; een set jazz standards en de set met eigen composities (als warmloper voor het festival). Na ons optreden hebben we enthousiast visitekaartjes uitgedeeld en iedereen verteld van de andere optredens verder die week in de hoop meer bezoekers te trekken.

Gedurende de tour verbleven we grotendeels in het appartement dat de schoonmoeder van Nikos had geregeld. Dit verblijf diende als repetitieruimte, opslag voor spullen en slaapplaats. Het was een ruim opgezet appartement van twee Engelsen die op dat moment (vanwege de hitte!) op Engeland verbleven. Cyprus was vroeger een kolonie van Engeland. Dit had als pluspunt dat er veel Engelsen naar onze optredens kwamen en we zowel tijdens (teksten van de composities en praatjes tussendoor) als na de optredens (contact leggen voor evt meer optredens en opbouw fanbase) een goede communicatie hadden met het publiek.

Ook hadden we het geluk dat we gedurende de week gebruik mochten maken van de auto van Nikos zijn schoonmoeder. Op Cyprus is er haast geen openbaar vervoer, iedereen reist op het eiland met de auto dus dat was een pre voor ons tourschema.

Het tweede optreden in The Tudor Inn Bar te Laranaca was eigenlijk de geslaagde versie van het eerste optreden in Paphos. Qua promotie liep het gesmeerd en het restaurant zat dan ook vol die avond. Ondanks dat er eten werd geserveerd was het publiek aandachtig aan het luisteren en is het optreden door meerdere enthousiastelingen in het publiek gefilmd. Na afloop ontvingen we lovende reacties. Ook de bar was zo enthousiast dat we gelijk een boeking voor in de winter en volgende zomer binnenkregen, kassa!

Dan het hoogtepunt van de tour: Paradise Jazz Festival. Een van de bekendste jazz festivals in Europa, heb ik mij laten vertellen. Opgezet door een man die de motor is achter alle activiteiten van het festival. De reis naar Gialia verliep soepel, hoewel het nogal lang was… Drie uur reizen voor een optreden zijn wij niet gewend in Nederland. Tijdens de autoritten luisterden we naar allerlei jazz en experimentele albums die ons inspiratie gaven voor de tour. Bij aankomst hadden we een uur de tijd voor de soundcheck met twee geluidtechnici. Het moment waarop een aantal salamanders tijdens dit uur boven ons hoofd over de tent heenliepen, de ondergaande zon en de hoge luchtvochtigheid (zelfs in bikini was het te warm!) zal ik niet snel vergeten.

Het podium op Paradise Jazz is bijzonder en anders dan andere podia, want het publiek is aan twee kanten geplaatst. Hierdoor dien je als performer de aandacht aan twee kanten te verdelen. Ook het geluid en lichtwerk is hierop aangepast. Tijdens dit optreden zijn we door vier verschillende camera’s gefilmd. Het verspreiden van het in goede kwaliteit opgenomen optreden, geeft ons de mogelijkheid de muziek nog verder te verspreiden in zowel Nederland als over de grenzen, in de hoop onze muziek een impuls te geven. Wij willen laten zien dat jazz een brede muziekstijl betreft voor een breed publiek.

De set met eigen experimentele composities gecombineerd met effecten, loops en flarden van vrije improvisatie en rockopera, werkten goed! Al na het eerste muziekstuk kregen we een ”wauw” uit het publiek. Het communiceren op het podium verliep soepel en gecontroleerd, waardoor het optreden naar ons idee vol zit met mooie momenten. Het Paradise Jazz Festival is professioneel in meerdere opzichten en het was dan ook bijna uitverkocht. Het publiek was geïnteresseerd, enthousiast en stond open voor nieuwe muzikale experimenten.

Zoals gehoopt hebben wij na afloop met meerdere musici en componisten (veelal afgestudeerd aan Codarts) contact gelegd en genetwerkt, visitekaartjes uitgedeeld en de reacties van het publiek doorgespeeld aan de organisatoren van het festival. Voorafgaand zijn wij aangekondigd als Rotterdamse act en hopen hiermee een inspiratie te zijn voor andere musici en jonge makers.

Na afloop van het optreden sliepen wij met andere acts van die avond in een ruim appartement. Het comfort lag niet hoog maar was voor een nachtje te doen. De volgende dag reden we terug naar Limassol voor ons laatste optreden. Daar kan ik kort over zijn. Bar/restaurant Ventuno Aperitivo is populair onder de ‘rijke’ Cypriot, Engelsman en Rus. De bar was prachtig gelegen aan zee, maar de sfeer straalde niet veel gezelligheid uit. Er was onduidelijkheid over de starttijd, de gage van het en ook de geluidstechnici bleek ze niet allemaal op een rijtje te hebben. Ondanks dat hebben wij ons beste beentje voorgezet en hebben de avond en tevens de tour goed afgesloten. Spelen op Cyprus is een uitdaging en vergt voorbereiding (zoals iedere tour) maar is zeker de moeite waard. Cyprus Tour ’22 is er dan ook één voor in de boeken.