Mixtape in Rotown: Venus Tropicaux’ liefde voor latex en R&B

venus-tropicauxDe fysieke afstand die er tijdens onze adolescenten jaren tussen ons heerste is nimmer een belemmering geweest om dezelfde liefde voor muziek te ontwikkelen. Zowel op de steppe in Papua Nieuw-Guinea, de oerwouden in Zweden als op de Gletsjers van Thüringen klonken Bassie en Adriaan uit de speakers.

 

 

 

 

Het taalgevoel dat zij bezaten heeft Zach geïnspireerd om middels Duo Lingo net zulke diverse songteksten te kunnen schrijven. Het moment dat onze wegen elkaar kruisten hadden we allen een verfijnde muzieksmaak, Shalita, als groot twerk fan, luisterde vooral naar lo-fi hiphop van de straat.

Zach, als groot Serena Williams fan, vooral naar Italo disco

En Diana Ross

Shelley, als groot latex fan, vooral naar het songfestival repertoire.

En daar ergens in het midden ontmoeten wij elkaar. Na het oprichten van Venus Tropicaux zijn we eerst met z’n drieën op vakantie naar Chersonissos gegaan om echt een eenheid te vormen. Daar hebben we veel muziek geluisterd waaronder ook de grachtengordel rock van St. Tropez en de shoegaze van Moon Tapes.

Eenmaal terug in Nederland wisten we vooral hoe we níét wilden klinken en gezien we niet konden spelen werd onze ambitie snel ingewilligd. Gelukkig heeft Joris Frowein (ex-drummer Rats on Rafts) Zach lekker leren slaan, het leren tellen was/en is voor Zach iets lastiger en hierdoor kijkt hij dan ook nog altijd graag naar Sesamstraat.

Shalita en Shelley hebben vooral veel pornofilms gekeken om hun kreunen te optimaliseren.

Ook zijn ze vaak naar de kinderboerderij gegaan om met de plaatselijke geiten te leren communiceren. Hierna werd het tijd om onze horizon iets te verbreden en het buiten onze landsgrenzen te zoeken. Het speed dorp Dokkum in het o zo mooie Friesland is bij ons favoriet om ons even terug te trekken en over het leven te filosoferen.

Het liefst met Chris van Velde aan ons zijde, die ook in Friesland reeds befaamd is door zijn eenmalige maar daarom niet minder beruchte ontmoeting met Nick Cave. Over speed gesproken…

Weer in onze thuishaven Rotterdam aangekomen hangen we dan graag een paar dagen slap op de bank met Titanic op repeat. Zach is nog steeds erg trots op de rol van Jack die hij ooit vertolkte. En wij zijn trots op jou Zach!

Donderdag 26 mei laten we dit alles samen komen op onze mixtape avond in Rotown. Komt gij allen en laat u verrassen en verbazen door al het playboy, r&b en techno geweld dat wellicht voorbij zal komen.

Niets anders dan liefde!

XOXO Shelley

mixtapeExtra informatie
Datum: donderdag 26  mei
Locatie: Rotown, Nieuwe Binnenweg 17-19
Aanvang: 23.00 uur
Entree: gratis
Facebookevent

Atiq

12974392_1010142329051334_4349751093551482859_nSonorous EP
download-ep
dubstep / ambient
Onset Audio

Atiq is Guido van den Brink, een Rotterdamse producer die naast zijn eigen solo muziek ook het label Mindtrick Records heeft opgezet. Dit label is een thuis voor namen zoals Bong-Ra, Deformer en Broken Note en is voornamelijk gericht op complexe, zware, harde en experimentele dubstep met invloeden recht vanuit de wereld van film soundtracks. En nu is er Sonorous, een ep die naast de bekende lage bastonen ook een hele zwik aan atmosfeer aan de formule toevoegt!

En die atmosfeer is duidelijk vanaf de eerste plaat Sonorous samen met Haarlemse ambient producer Tangent. Half time beats die zo van een plaat van Burial hadden kunnen zijn worden gemengd met ruimtelijke pads die, ondanks dat ze duidelijk vooraan in de mix staan, nooit overheersen. Atiq laat hier duidelijk zien dat je met minder ook vaak meer kan maken. Dit minimalistische perspectief doordrenkt de gehele plaat. Spaarzame en ruimtelijke drums, met zachte, slepende textures die zacht en subtiel de sfeer bepalen.

Er is gevoel voor ruimte en harmonie in vrijwel elke laag te horen en Atiq laat zien dat hij een goed ontwikkeld oor voor detail heeft. De wereldmuziek sfeer die je vaak terughoort in de wat psychedelischere vormen van new age muziek zoals psychill en ambient, komt goed naar voren op de ep. Afsluiter Real Life (Awaits Us) heeft een bas die de grond doet trillen. Uitleggen hoe dit voelt is lastig, maar als je je een djset in een grot voor kan stellen dan zit je redelijk in de goede hoek.

De ep is ook voorzien van drie remixen door Red Army, Aeon Waves en Dyl. Hiervan is de eerste een net iets hardere interpretatie van de titeltrack (Sonorous), de middelste een subtiele en machtige ambient remix van Hiraeth en de laatste eentje die meer haalt uit de experimentele drone wereld dan uit dubstep, jungle of 2-step sounds.

Al met al blijft de Sonorous EP hangen tot zelfs lang nadat hij afgelopen is. Ben je een fan van de rustigere kant van dubstep en zijn ambient soundtracks helemaal jouw ding dan is dit een ep die je zeker niet mag missen! Je vindt hem op Soundcloud, Spotify en Itunes.

Wil je op de hoogte blijven van Atiq? Geef hem dan hier een like op Facebook!

Chris Anderson