Live-verslag: Opening van de Rotterdamse Popweek 2022 met de Rotterdamse Popquiz!

Op vrijdag 4 november ging de Rotterdamse Popweek 2022 van start. Een week met optredens van meer dan 800 acts, verspreid over 200 events op verschillende plaatsen in de stad. Natuurlijk moet zo’n festieve week goed ingeleid worden. Popunie en Rotown sloegen de handen ineen en organiseerde als startsignaal weer de Rotterdamse Popquiz.

Voorafgaand aan de Popquiz werd er een etentje georganiseerd voor de genodigde waarbij de gezellig drukke sfeer al snel gezet was. Een bomvol Rowtown zorgt voor maar liefst 36 teams die meedoen aan de quiz. De aanwezige teams zijn divers. Zo zijn er natuurlijk teams uit de muziek/cultuur sector als Roodkapje, Baroeg, Left of the Dial en Stager., maar ook diverse politieke partijen zijn van de partij en dat zijn niet altijd de partijen die je zo snel zou verwachten. Verdeeld over het hele politieke spectrum van Rotterdam zijn daar Groen Links, VVD, Leefbaar Rotterdam, Volt, D66, Partij voor de Dieren en CDA. En dan zijn daar natuurlijk ook de reguliere muziek- en quizliefhebbers.

Wellicht dat het voor de doorgewinterde muziekliefhebber of quizzer net iets makkelijker is. Er worden, volgens host Jeroen Naaktgeboren, vooral vragen over muziek uit de Top 40 gesteld. Van obscure weetjes hoef je geen kennis te hebben om mee te dingen voor die felbegeerde eerste plaats. Al gaat het voor het grootste deel natuurlijk vooral om de gezelligheid.

Gezellig is het zeker. Onderling wordt er stevig gedebateerd of dit nou Rihanna is of niet… en hoe heette dat nummer ook alweer? “Ja het stond op die plaat, maar dat is de titel van het liedje toch niet?” Tussen de rondes door blijkt dat de teams het ook met elkaar gezellig kunnen hebben. Even een beetje trash-talk of vragen hoe de buren denken dat het bij hun ging.

Ook al gaan de vragen vooral over bekendere pophits van vroeger en nu, het blijkt toch pittig. De vragen zijn allemaal ingedeeld in rondes die op een wat cryptische manier gerelateerd zijn aan het verleden van de Rotterdamse Popweek. Erg leuk verzonnen en hier en daar komt een hitje dan ineens heel onverwacht bij een onderdeel voorbij.

Terwijl er gewacht wordt op de uitslag, worden we getrakteerd op een verrassingsoptreden van LUCAS. De winnaar van De Belofte (Rotterdam Music Awards 2021) staat dit keer solo op het podium, waar hij  twee van zijn tracks aan een volle Rotown laat horen.

Niet elk team waarvan je het zou verwachten haalt de Top 10. Je moet ook maar net de kennis hebben van al die hits van de jaren 60 tot nu… Toch zijn er teams die echt hoog weten te scoren zoals de Top 3 bestaande uit team Romee & The Golden Oldies, team God Only Knows a DJ fka Edsilia Rombley Fanclub en de absolute winnaar; team Quiz’ Special.

Voor de hoogst geëindigde politieke partij is er ook een prijs. Normaal staan ze misschien lijnrecht tegenover elkaar, maar vanavond is het vooral een gezellige strijd. Zo delen links en rechts in sommige gevallen zelfs een tafel. Absolute winnaar blijkt vanavond Groen Links te zijn. Wie na al de hits die tijdens de popquiz voorbij kwamen nog geen genoeg hebben gehad kunnen lekker blijven hangen in Rotown voor I Bet You Look Good On The Dancefloor. 

Het was vanavond ouderwets gezellig en aan de opkomst en die gezelligheid te merken is de start van de Popweek alvast een groot succes geworden!

Foto copyright Ank Zwolle Fotografie

Tip: Muziekconferentie No Man’s Land in TivoliVredenburg

Op woensdag 7 december vindt No Man’s Land na twee online edities weer plaats in TivoliVredenburg. De Utrechtse muziekconferentie viert haar 10-jarig jubileum met een inspirerend programma voor aanstormende en gevestigde artiesten, muziekprofessionals, beleidsmakers, medewerkers in de cultuursector en studenten. Ook is er dit jaar een nieuw showcaseprogramma, waar aanstormend talent een podium krijgt.

Tijdens de conferentie hosten partners als Ableton, Musicmaker en Booster Festival verschillende inspiratiesessies. Diverse curatoren organiseren verdiepende expertpanels en gevorderde makers krijgen met sessies over o.a. subsidies, contracten en prestatiedruk concrete handvatten aangereikt. Het Spreekuur biedt de nieuwe generatie artiesten en muziekindustrieprofessionals de kans om hun demo, releaseplan of Instagram-account te pitchen aan meer dan 20 professionals.

Young Professional Tickets (t/m 25 jaar) voor €15,00 excl. servicekosten en Regular Tickets voor €25,00 excl. servicekosten zijn verkrijgbaar via 2022.EnterNoMansLand.nl, waar je ook terecht kunt voor meer informatie!

Benieuwd welke professionals in de panels zitten, welke artiesten komen optreden en wie de crash courses en inspiratiesessies zullen verzorgen? Volg No Man’s Land op Instagram of Facebook en mis geen enkele update!