Live-verslag: Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2023

Vlak voor de opening om 13:00 komt de regen nog met bakken uit de lucht zetten. Maar dat mag de pret niet drukken, want vandaag vieren we de vrijheid op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in Het Park in Rotterdam. Met veel Rotterdamse parels op de line-up belooft het een mooie dag te worden, weer of geen weer! 

Om 13:00 trapt op de Sena Performers Stage (Powered by Popunie) de vierkoppige band Dragonfruit af. Het weer zit nog alles behalve mee, maar dat weerhoudt de band er niet van een energieke show neer te zetten. Frontvrouw Danique van der Vlugt stond hier vorig jaar nog met haar andere formatie KUZKO, en met beide formaties was ze in 2022 te bewonderen op Eurosonic Noorderslag. Rotterdams talent gooit gelukkig ook nationaal hoge ogen! Dragonfruit is een band met internationale allure en we houden hen goed in de gaten. 

Even later zijn we bij het Vrijheidspodium te vinden voor het optreden van LUCIA. Vorig jaar haalde deze 20-jarige zangeres al de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam. Tegenwoordig neemt ze deel aan de Music Matters Academy, ter verdere professionalisering. Met haar soulvolle stem pakt ze het publiek in en hoe meer we haar zien spelen, hoe meer we haar zien opbloeien. 

De volgende op het programma is Navarone Cole. Navarone was onderdeel van het duo GIAN als frontman, maar gaat nu als solo artiest verder. Ondanks de regen begint het tijdens Navarone Cole voller te lopen met bezoekers die kunnen genieten van de mellow tonen van zijn pop soul/hiphop sound. Regen of niet, ook solo weet hij een fijne show neer te zetten.

Daniël Nolet is dé Belofte van 2022. En die belofte maakt hij tijdens zijn spetterende optreden hier op de Sena Performers Stage waar. Speciaal voor deze performance heeft hij een blazer sectie meegenomen en dat tilt zijn optreden naar een nieuw niveau. Daniel speelt verschillende nummers van zijn onlangs verschenen debuut-ep Carry On. 

Ook Ruwhel & de Bigi Blues Band zijn bekenden van de Grote Prijs van Rotterdam. Vorig jaar gingen ze er in de categorie Bands met de eerste prijs vandoor. Van hen verwachten we niets minder dan een vlammend optreden, en dat krijgen we ook. De opzwepende muziek en ongeremde energie van Ruwhel passen perfect bij de opening van het festivalseizoen hier op 5 mei, waar het inmiddels ook gestopt is met regenen!

Opvallend vandaag: Wowi, de Belofte van 2019, treedt vandaag niet 1, maar 2 keer op. Eerst op het Vrijheidspodium, en daarna op de Sena Performers Stage. Tussendoor stapt hij ook nog even het podium op bij Dirikteur (GPR Publieksprijs 2022), die het muzikale gedeelte op het Vrijheidspodium mag afsluiten,  om een nummer mee te zingen  Het publiek vindt het zo te zien helemaal niet erg om Wowi meerdere keren te zien, want bij beide sets wordt flink gedanst. En dat is ook niet gek, de moves van Wowi werken aanstekelijk. Ook Wowi is dit jaar deel van de Music Matters Academy! 

Er staan nog meer winnaars van de Grote Prijs van Rotterdam op het podium vandaag. KIIRO, die op 17 mei zijn debuut-EP uitbrengt, treedt aan het begin van de avond op. Dit keer met een band achter zich, wat zijn optreden weer een andere dimensie geeft.  De show van KIIRO wordt opgevolgd door die van Vypes (winnaar Producer 2020), die een intense en energieke show weet neer te zetten. Het veld voor de Sena Performers Stage staat inmiddels bomvol en het publiek gaat goed los bij de heavy tonen van Vypes, die zijn gitaar én dj skills op het podium laat zien.

Als laatste Rotterdammer op de Sena Performers Stage mag Susan Right (winnaar Producer 2022) aan de slag. Ze houdt de energie van het publiek erin en naar mate de avond vordert, dansen er steeds meer mensen mee! 

Ook op het hoofdpodium waren er meerdere Rotterdamse acts te zien, zoals $hirak, een spoken word optreden van Elten Kiene tijdens het 5 voor 5 moment, Rotterdam Music Award winnaar David Vunk (Exportprijs 2022) en festival afsluiter Paul Elstak.

Foto’s copyright © Jessica Santiago Lopez
Klik hier voor alle foto’s.

Zet harder die plaat?

Maar al te vaak krijg ik de vraag of die zojuist afgeleverde master wel luid genoeg is. Maar wat is luid genoeg? Ofwel: wanneer is luid luid genoeg?

Aan de ene kant is er het makkelijke antwoord: het moet de concurrentie aankunnen met al die miljoenen songs op de streaming platforms. Er zit echter ook een andere kant aan dit verhaal. Als het altijd harder moet, verzandt dit al gauw in een eindeloze strijd; er is altijd wel een nummer of album dat in hetzelfde genre zit en dat net iets harder klinkt dan het jouwe.

Maar is volume dan zo belangrijk?, hoor ik je denken. Ja en nee. Ja, want het menselijk gehoor is nu eenmaal zeer gevoelig als het aankomt op volume. Zet twee identieke masters naast elkaar en speel de ene 0,5 dB luider af dan de andere. Grote kans dat de ruime meerderheid van de luisteraars de luidere als “beter” ervaart. Dit heeft vooral te maken met het ervaren van meer energie.

Energie en volume wandelen hand in hand door muziekland. Een master behelst wel wat meer dan alleen volume. Gelukkig maar, want anders had ik zonder werk gezeten. Een limiter erop en klaar is Kees. Een goede master klinkt gebalanceerd en daardoor tijdloos, met de juiste feel en een gezonde dosis energie.

Teveel energie is ook weer niet fijn voor een plaat. Ik bepaal liever zelf hoeveel energie ik over me uitgestort krijg, ofwel hoe hard ik een nummer zet. Iets wat ik al snel ervaar bij erg luide masters is dat ze “all over the place” zijn en dat ik ze vooral zachter wil zetten. Een beetje zoals een visagist die continu aan je loopt te frunniken terwijl je als acteur je best doet om je te focussen op een goede prestatie.

Het gaat ook nog eens beter klinken zodra je die puik klinkende maar niet overdreven luide master harder zet. Meer energie, en niet alleen van je song. Doordat je versterker en speakers bij een hogere stand van de volumeknop harder moeten werken ervaar je ook meer energie.

Dat minder luide masters dikwijls beter klinken heeft nog een andere oorzaak: het dynamisch bereik is groter. De verschillen tussen de hardste en zachtste passages zijn hierdoor duidelijker hoorbaar. Dit is gelijk een van de lastigste zaken in mastering, want hoe bepaal je de juiste balans qua dynamiek? Dan komen genre, feel, opbouw en (opnieuw) energie om de hoek kijken. Zaken waar een vakkundig engineer wel raad mee weet tijdens een mastersessie.

Dynamiek is sowieso een lastig iets. Het hangt er helemaal van af onder welke omstandigheden je een nummer luistert. Die zachte passages zijn op je fiets met omgevingsgeluid en oordopjes in een stuk lastiger te horen dan wanneer je in je luie stoel zit.