Line-up Dutch Double Bass Festival in Theater Zuidplein bekend!

Dutch Double Bass Festival (DDBF) is hét internationale muziekfestival met de focus op de (contra)bas! Met de missie om van elke muziekliefhebber een basliefhebber te maken, komen jazz, klassiek, pop, oude muziek en wereldmuziek samen in een tweedaagse viering van de contrabas én basgitaar. De aanstaande vierde editie vindt plaats op 13 en 14 oktober in Theater Zuidplein en verwelkomd 18 acts.

Dutch Double Bass Festival is hét festival dat laat horen waarom de bas zo mooi is. Als enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, van jazz, klassiek tot world en pop. Met bands, orkesten en solisten; met contrabas, basgitaar en viola da gamba. Naast live muziek ook ‘ateliers in residence’ – exposities van instrumentenbouwers, een basbios en een fototentoonstelling van kunstenaar Pim van der Zwaan.

Artistiek leider is bassist James Oesi, bekend van onder andere Podium Witteman en Op1: “Zonder dat veel mensen zich het realiseren is de bas een enorm veelzijdig instrument: essentieel als orkestinstrument, krachtig als solist in kamermuziek en onmisbaar in een jazzband. Ik wil de wereld laten zien hoe mooi de bas is; aansprekend voor alle soorten muziekliefhebbers die we met dit festival tot in het hart willen raken.”

Alleen in Nederland te zien!
DDBF programmeert een groot aantal acts exclusief voor Nederland in Rotterdam en organiseert een aantal unieke samenwerkingen. Zo haalt het festival de band Dirty Loops over, met bassist Hendrik Lindner in de voorhoede en al sinds 2008 een fenomeen in de muziekwereld. Hun onnavolgbare mix van disco, soul, jazz, fusion, pop, gospel, funk en electronica zorgt voor ontzettend energieke live optredens. Je kunt ze kennen van hun totaal eigen versies van bijvoorbeeld Baby van Justin Bieber of Rolling In The Deep van Adele of hun eigen werk natuurlijk. Op DDBF uiteraard nog meer aandacht voor de glansrol van Lindner in de band.

Tien jaar geleden bracht Adam Ben Ezra zijn iconische Can’t Stop Running uit en die YouTube-release was het begin van zijn sterrenstatus! Met meer dan 20 miljoen views van zijn online video’s is hij één van de invloedrijkste bassisten van deze tijd. “Bringing the double bass out of the shadows” zoals de BBC zegt! Zijn solo-live optredens, waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt en elektronica gebruikt, zijn wereldwijd een fenomeen. Dit jaar verschijnt zijn vijfde album en viert hij zijn tienjarig jubileum op DDBF.

Ook Renaud Garcia-Fons, ook wel de ‘paganini van de contrabas’ genoemd, komt exclusief naar Rotterdam. Hij is wereldberoemd door zijn eigenzinnige uitvoering van flamenco op de contrabas.

Brady Watt is een fenomeen op Instagram en YouTube. Tijdens zijn online serie Bass & Bars speelt hij samen met wereldberoemde rappers als Warren G, Marc Rebillet en Talib Kweli en bereikt hij miljoenen volgers. Met zijn basgitaar en contrabas maakt hij indrukwekkende improvisaties onder en in reactie op de teksten van de rappers.

Festivaloprichter James Oesi gaat de samenwerking aan met het Tilburgse vernieuwende kamerorkest Kamerata Zuid, daarmee speelt hij uitsluitend muziek van zwarte componisten in speciale arrangementen van Oesi zelf. Denk aan werken van Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne. Het hoogtepunt van het programma is de première van een gloednieuw stuk, gecomponeerd door bassist Derrick Hodge.

Dominik Wagner

Klassiek, jazz en funk op één festival
Omdat de bas onmisbaar is in iedere muziekstijl, programmeert DDBF dwars door de verschillende stijlen heen. Behalve de bovengenoemde acts zijn ook te horen en zien: Bassist Teun Creemers, kora-fenomeen Mamadou Diabaté als speciale gast, Mark Haanstra (oa. Yuri Honing en Ellen ten Dame) en Indiase dans van Indu Panday in het door Kalpanarts gechoreografeerde stuk ‘Tara’!, Dominik Wagner als duo met de Oekraïense pianiste Polina Sasko, de Slovaakse Roman Patkoló met een spectaculair programma met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en het kamerorkest de Zagreb Soloists, Show Pony (alter ego van de Amerikaanse Laura Nygren), Dario Calderone als één van de vaandeldragers van de hedendaagse muziek en de invloedrijke Duitse improvisatie en jazzbassist Robert Landfermann.

Jong talent
DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen meerdere ensembles met hun beste basstudenten.

 

Voor alle up-to-date informatie kijk je op de website van het festival.

Winnaars bekend van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 in de categorie Singer/Songwriter

Op zondag 17 september vond de door Popunie georganiseerde laatste finaledag van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 plaats. In Theater Zuidplein streden in de categorie Singer/Songwriter NADINE, Bibi Milanese, Luuk Geers, Viana Afoumou en Comfort Creature om de felbegeerde titel. De finalisten moesten in 20 minuten de jury en het aanwezige publiek overtuigen met hun optreden.  Bibi Milanese werd door de jury uitgekozen tot de Juryprijs winnaar. De act die de meeste tickets op haar naam wist te verkopen won de Publieksprijs. Deze ging dit keer naar NADINE.

De Singer/Songwriter jury bestond uit Mingue (songwriter/vocaliste), Marcel van As (drummer Spinvis / producer [[]]togethermachine / bandcoach Herman Brood Academie), Charl Delemarre (oud-winnaar GPR en GPNL, Singer/Songwriter). Zij hadden het volgende over de winnaar te zeggen:

If there is story to be told with grace and abundance, I would like it to be told by this act and their tiny orchestra”

Juryprijs: Bibi Milanese
Bibi Milanese is een jazz zangeres, componist en performer. Ze is geboren in Treviso en begon op haar negende met muziek maken. Inmiddels heeft ze een studie aan Codarts afgerond en is ze actief binnen de Rotterdamse scène.⁠

Mooie dagelijkse taferelen in een creatief jasje” Aldus de jury.

Publieksprijs – NADINE
Nadine vertaalt met haar observerend vermogen haar⁠ verwondering door het alledaagse naar poëtische en verhalende zinnen. Eenmaal op het podium voert ze haar nummers op theatrale⁠ wijze uit en nodigt ze het publiek uit om haar verbeeldingswereld in te stappen. Nadine eist veel aandacht en concentratie van haar luisteraars, maar wil niets liever dan dat iedere keer opnieuw de⁠ moeite waard maken. ⁠

Alle winnaars
Met de bekendmaking van de winnaars van de categorie Singer/Songwriter zijn alle winnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 bekend. Dit zijn:

In de categorie Producer werd Talee de winnaar van de Juryprijs en Klont de winnaar van de Publieksprijs.
Cashino ging er in de Hiphop finale vandoor met de Juryprijs en Dominál werd verkozen tot de Publieksprijs winnaar. In de categorie Bands ging de Juryprijs naar Library Card en de Publieksprijs naar The Tommyrots. En vandaag werd Bibi Milanese dus verkozen tot winnaar van de Juryprijs en NADINE tot winnaar van de Publieksprijs.

Prijzenpakket
De finalisten krijgen sowieso een gage van € 290,- per persoon (tot max. 6 personen) voor het optreden. Hiernaast worden er in elke categorie geldprijzen, een masterclass op maat, en een begeleidingstraject met een professional naar keuze uitgereikt aan de 1e prijs winnaar (€ 1.000,-). De 1e prijs winnaars van Singer/songwriter, Bands en Hiphop krijgen mogen 1 live single of live video opnemen bij Studio Mojo DojoDe publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 250,-.

Ook krijg je als winnaar en als publieksfavoriet een jaarabonnement voor de Meet The Pro-sessies van de Popunie voor twee personen. De winnaars treden daarnaast zo mogelijk op tijdens het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2024 in Rotterdam en worden genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie De Belofte 2023. De prijzen en gages worden mogelijk gemaakt door Sena Performers, de hoofdsponsor van de wedstrijd.

Social media
Op de hoogte blijven? Volg de GPR dan op Instagram en Facebook.