Kroepoekfabriek met De Likt op scholentour!

De Likt tijdens in De KF tijdens Oud en Nieuw 2015. Foto door Rolf Don.De Kroepoekfabriek is bijna 5 jaar… en wie jarig is trakteert! En wel op een gratis schoolpleinconcert. Op 29 en 30 augustus komen we als ware guerrilla’s de schoolpleinen in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen onveilig maken met een gratis miniconcert van De Likt!

Het kan je niet echt ontgaan zijn: De Kroepoekfabriek bestaat vijf jaar in september! Dat vieren we groots met een mooi programma op 16 en 17 september, maar ook door één van onze tofste projecten ooit nogmaals te doen. Wel in een ander jasje natuurlijk. Vijf jaar geleden waren we met de skankers van Bazzookas op stap, nu komt De Likt mee. Wat we precies doen? Gedurende twee dagen rijden we met met onze Kroezer en een grote, gele Amerikaanse schoolbus langs tien middelbare scholen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. We parkeren de bus op het schoolplein en bouwen snel op. Daarna zal De Likt een miniconcert verzorgen, vanaf het dak van de bus. Na het concert vertrekken we weer, op naar het volgende schoolplein!

De Likt
De drie mannen van De Likt zijn oer-Rotterdams. Sinds enkele jaren beuken ze met hun ‘futuristische funk’ door heel Nederland. De combinatie van rap, dance en funk slaat aan, en goed ook. Vergelijkingen met De Jeugd van Tegenwoordig worden al snel gemaakt, maar daarmee doen we De Likt eigenlijk te kort. Het is rauw, heftig en komt vooral live retestrak uit de verf, met name dankzij frontman Jordy, een echt podiumbeest. Recentelijk hebben ze een tour langs de Nederlandse poppodia gemaakt en zetten ze menig festival op zijn kop zoals Eurosonic Noorderslag, Zwarte Cross,  en Paaspop. Het hoogtepunt? Lowlands 2016. Dit weekend, net voor de Scholentour, hebben ze de eer één van de grootste en vetste festivals van Nederland binnenstebuiten te keren!

Wanneer en waar?
Wil je weten wanneer De Likt en De KF welke school bezoeken op 29 en augustus?
Check hieronder het schema:

maandag 29 augustus
Geuzencollege Westwijk                       09.45 uur
Geuzencollege Holy                               10.30 uur
St. Jozefmavo                                           11.10 uur
De Mavo Vos                                            12.05 uur
Lyceum Vos                                              12.50 uur
Groen van Prinsterer                              13.35 uur

dinsdag 30 augustus
Lentiz Revius Lyceum                           10.15 uur
Lyceum Schravenlant                            11.50 uur
SG Spieringshoek                                   12.40 uur
Stedelijk Gymnasium Schiedam         13.30 uur

Het actuele programma van De Kroepoekfabriek is te vinden op: www.kroepoekfabriek.nl

Ruud van Schaik (Rudebeats)

Rude8Talent. Ooit was dat de belangrijkste eigenschap van een artiest. “Talent komt vanzelf bovendrijven” was een veelvoorkomende uitspraak. Tijden zijn veranderd. Vloggers gaan op tournee, rappers hoeven niet meer te kunnen rappen en Kim Kardashian pronkt op covers van de grootste (muziek)tijdschriften. Talent is al lang niet meer nodig om door te breken in de constant aan verandering onderhevig zijnde entertainment-industrie. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Soms dient puur talent zich aan en Ruud van Schaik behoort tot die groep. Kortgeleden bracht hij onder de naam Rudebeats de korte maar uitstekende ep On Repeat uit. Die ep is een meer dan goede reden om de geboren Rotterdammer aan de tand te voelen over muziek, zijn invloeden en het leven zelf.

Rudebeats, een speelse samentrekking van zijn echte naam Ruud en ‘beatboxing’, is geboren en getogen in Schiedam. Muziek speelde altijd een grote rol in zijn leven. “15 jaar geleden ben ik begonnen met dichten en rappen. Op een dag deed een vriend van me een basisbeat met z’n mond en ik vond dat echt tof. Ik ging het een beetje nadoen en op een gegeven moment kwam ik in aanraking met het werk van Rahzel (destijds een bekende beatboxer van hiphopfornatie The Roots). Op MTV deed hij commercials en zijn album Make The Music 2000 was zo inspirerend dat ik er serieus mee bezig ben gegaan. Via een vriend kwam ik ook in aanraking met het muziekprogramma Reason. Toen ben  ik me naast het beatboxen ook gaan verdiepen in productie.”

rude gitOp de ep On Repeat verzorgt Rudebeats ook alle zang- en rapvocals. En niet zonder succes. “Op een gegeven moment werkte ik in een magazijn. Ik was net klaar met school en was een periode zoekende dus ben toen gewoon gaan werken. Ik zong daar vaak met de radio mee en merkte dat ik daar echt voldoening uit kreeg. Ik kon me erg goed uiten met zang. Daarna ben ik begonnen met een muzikanten-/producers opleiding op het Albeda College. Daar kreeg ik ook zanglessen dus toen kon ik me goed doorontwikkelen.

Ik ben ook nog een tijd met rap bezig geweest. Tijdens mijn middelbare school periode maakte ik deel uit van de rapgroep De Vloek Van De Woudhoek. Dat was een initiatief van jongens uit mijn buurt destijds. Daar staat ook nog wat materiaal van op HipHop In Je Smoel enzo. We hebben zelfs nog een keer het voorprogramma van Opgezwolle gedaan… haha. Daarna ben ik meer gaan focussen op beatboxen, zang en productie. Ik heb wat theater gedaan, ik heb in een A-cappela formatie gezeten maar ben uiteindelijk toch meer aan mijn solomateriaal gaan werken.

Nu ben ik eigenlijk een one-man band. Ik treed op met een ‘loopstation’ en neem mijn eigen beatboxing op, gitaarpartijen, zang et cetera. Zo heb ik al op heel wat evenementen gestaan, zowel in Nederland als over de grenzen. Ik vind het belangrijk om over de grens te kijken. Ik maak tenslotte overwegend Engelstalige muziek”

Foto: Bram Saeys; Brainport Dutch Technology Week 2015; 4-6-2015; Quiznight XL Klokgebouw

Foto: Bram Saeys; Brainport Dutch Technology Week 2015; 4-6-2015; Quiznight XL Klokgebouw

We leven in een grensvervagende tijd, genres overlopen elkaar en landsgrenzen zijn er alleen nog fysiek. “Alles gaat nu door elkaar heen”, vertelt Ruud. “Ik was bij een open-mic sessie in New York en daar rapten ze ook over ‘trap’ beats. Er zijn geen hokjes meer. Rotterdam heeft die vibe ook. Het is een melting pot. Omdat alles weer opgebouwd moest worden na de 2e wereldoorlog is er een hele andere dynamiek in deze stad. Oud en nieuw door elkaar. Ik ben wel echt een Rotterdammer. Ik voel me hier thuis. Vanaf mijn 14e hing ik rond in het centrum. Naar illegale hiphopfeesten gaan met mijn oudere vrienden. Als ik hier over straat loop krijg ik gewoon inspiratie.”

“Mijn ervaring in New York heeft me wel extra gemotiveerd. Ik heb Nederlandstalige muziek gemaakt maar mijn hart ligt bij het Engelstalige. Ik wil deze stad internationaal vertegenwoordigen. Het hoeft er niet te dik bovenop te liggen maar ik wil Rotterdam over de hele wereld bekend maken. Ik wil ook muziek met een boodschap maken. Dat mis ik tegenwoordig. Het hoeft geen preach muziek te zijn, maar grote artiesten als Michael Jackson hebben toch altijd een diepere laag in hun muziek gehad.

Foto: Bram Saeys; Brainport Dutch Technology Week 2015; 4-6-2015; Quiznight XL Klokgebouw

Foto: Bram Saeys; Brainport Dutch Technology Week 2015; 4-6-2015; Quiznight XL Klokgebouw

Ik denk dat de scene hier dat ook mist; een grote artiest in dit genre, van eigen bodem, met een boodschap. We hebben als artiest zoveel bereik, ik vind dat je niet alleen voor eigen gewin moet musiceren. Ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven en wil dat positief omzetten. Ik heb wel een verhaal. Je bent toch een rolmodel als artiest, of je nu wilt of niet. Ik denk dat mijn muziek echt van nut kan zijn voor heel veel mensen.

Los van de muziek zelf wil ik ook de stem zijn van een groep mensen die die stem niet hebben, ik zie dat bijna als een plicht. Dat is eigenlijk mijn grootste motivatie om tracks te maken. Ik moet gewoon hard werken, het beste product maken die ik kan maken, dan komt die opening hopelijk vanzelf.

Ondanks de pop-feel van de ep hoor je duidelijk invloeden uit verscheidene genres in de tracks van Rudebeats. “Michael Jackson is een erg grote invloed geweest. Zijn sound en zijn groove sprak me erg aan. Naast The King Of Pop was ik ook liefhebber van J.Dilla, Dwele en Slum Village o.a.. Ik was erg gecharmeerd van die “Detroit” stroming. Het is wat rauwer maar hun visie op muziek heeft me altijd erg aangesproken. De manier waarop J.Dilla muziek maakte kon ik me erg in vinden. De productiviteit vooral. Hij had zoveel tracks, ik hou daar van. Ik heb ook nog stapels tracks liggen waar ik (nog) niks mee heb gedaan.

Ik moest wel even wennen aan de dynamiek van de nieuwere generatie. Ik had er niet zoveel mee tot ik me er wat meer in ging verdiepen en er met andere oren naar ging luisteren. Zij hebben andere skills. Je moet tegenwoordig veel meer betrokken zijn met wat er gebeurt; presentatie is zo belangrijk. Cruciaal eigenlijk.

Je moet natuurlijk wel met de tijd meegaan. Artiesten van nu kan ik ook echt wel waarderen. Ik luister ook naar een Fetty Wap, een Ronnie Flex of de melodielijnen van Frenna. Een artiest als een D’Angelo of Anderson .Paak ligt qua sound echter wel het dichtst bij mijn gevoel. Soul, maar dan wel in een nieuw jasje gegoten. Ik wil een soort Pharell Williams worden van hier. Liedjes maken voor Ronnie Flex of Mr. Probz. Ik ben ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor hun repertoire”

Rude4(pic. by Ufuk)Ik heb, ondanks dat er grotere dingen aanstaande zijn, niet het gevoel dat het NU moet gebeuren allemaal. Soms neem ik even de tijd om te leven. Om inspiratie op te doen. Anders gaat het leuke ervan af. Het is al een moeilijke wereld, die entertainmentscene. Ik wil geen gefrustreerde muzikant worden. Ik ben nu 29 en heb uiteraard de tijd nodig gehad om me als muzikant, maar ook als mens te ontwikkelen. Ik heb op projecten “nee” moeten zeggen, zodat ik even op mezelf kon focussen.

Er komen echter wel wat samenwerkingen aan met bekendere artiesten. Dus het proces is wel ingezet. Ik kan het alleen niet forceren. Als het komt, komt het. Er is meer dan alleen muziek. Gezondheid, familie enzo. Daar wil ik ook tijd aan besteden om me zo op te laden voor een drukke periode qua carrière. Ik wil plezier blijven beleven aan muziek maken, daar komen de beste producten uit. Ik ben gezond overtuigd van mijn talent en heb nu ook genoeg levenservaring die ik weer mee kan nemen in mijn loopbaan. Je weet nooit wanneer een grote doorbraak plaatsvindt maar ik ben er in elk geval klaar voor” Daar ben ik het volledig mee eens!

Ollie Vida