Kom naar de finales van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam!

Het traject van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 is inmiddels in volle gang. Coachings, stageplans, fotoshoot en repeteren…de 20 finalisten in de categorieën Hiphop, Producer, Bands en Singer/Songwriter zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de finales. Op donderdag 14 september trappen we af met de finale van Hiphop en Producer in BIRD. Op zaterdag 16 september vindt de finale van Bands plaats en een dag later, op 17 september, die van Singer/Songwriter, beide in Theater Zuidplein. Ben jij er ook bij om de finalisten te supporten?

De finalisten
Categorie Singer/Songwriter: Nadine, Comfort Creature, Luuk Geers, Bibi Milanese en Viana Afoumou
Categorie Bands: FLORA, ROTEM, REFORMIST, The Tommyrots en Library Card
Categorie Producer: Klont, Talee, Baize, Creeps en Eurosoundz
Categorie Hiphop: 2Blurry, Trapsino, Dominál, Cashino en Simha Youth

De finales
Tijdens de finales hebben de finalisten 20 minuten de tijd om de jury te overtuigen met hun set. De jury bestaande uit professionals uit de scene zoals Dennis Wegchelaar, Tessaly Felida, Gillian Landbrug, Lucien Foort, Mingue en Marcel van As, maakt aan het einde van elke finale de publieksfavoriet en de juryprijs bekend.

De finale van Producer kent een andere opzet, namelijk een beat battle, waarin de finalisten in een uur tijd een nieuwe track produceren op basis van een sample pack, geleverd door de GPR. Na dit uur worden de tracks gepresenteerd aan de jury.

Tickets voor de finales zijn vanaf vandaag beschikbaar en een kaartje kost €8,50. Tickets zijn via deze link te koop. Hou ook de socials van de finalisten in de gaten, want zij krijgen een persoonlijke code, waarmee jij met korting een kaartje kan kopen en je favoriete act aan de Publieksprijs kan helpen.

Prijzenpakket
De finalisten krijgen sowieso een gage van € 290,- per persoon (tot max. 6 personen) voor het optreden. Hiernaast worden er in elke categorie geldprijzen, een masterclass op maat, en een begeleidingstraject met een professional naar keuze uitgereikt aan de 1e prijs winnaar (€ 1.000,-). De 1e prijs winnaars van Singer/songwriter, Bands en Hiphop krijgen mogen 1 live single of live video opnemen bij Studio Mojo Dojo. De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 250,-.

Ook krijg je als winnaar en als publieksfavoriet een jaarabonnement voor de Meet The Pro-sessies van de Popunie voor twee personen. De winnaars treden daarnaast zo mogelijk op tijdens het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2024 in Rotterdam en worden genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie De Belofte 2023. De prijzen en gages worden mogelijk gemaakt door Sena Performers, de hoofdsponsor van de wedstrijd.

Social media
Op de hoogte blijven? Volg de GPR dan op Instagram en Facebook.

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en o.a. mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Sena Performers, VSBfonds, Van Ommeren de Voogt Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stager. en Studio Mojo Dojo. 

Live-verslag: Eendracht Festival XII

Het kan de echte Rotterdammert niet ontgaan zijn… Afgelopen donderdag was het weer tijd voor het jaarlijkse Eendracht Festival. Hoewel het festival het Eendrachtsplein inmiddels allang ontgroeid is en de optredens op diverse podia in de omgeving bij te wonen zijn, blijft het festival wel zichzelf; de perfecte plek om een enorme variatie aan verschillende Rotterdamse artiesten te ontdekken. Het grote podium op het Eendrachtsplein, ofterwel de Kameleon stage, wordt gehost door Stichting De Nieuwe Lichting in samenwerking met de Popunie. Hieronder een kleine samenvatting van wat voor moois deze samenwerking heeft neergezet op, toch wel, het drukst bezochte podium van het festival.

Het muzikale festijn begint om 16:00 op het Eendrachtsplein. De eer is aan Daniël Nolet, winnaar van de Singer/Songwriter finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2022 en de Belofte, om de dag af te trappen. Hij doet dat op zijn eigen typische manier. Zeer relaxed staat hij met zijn band op het podium en speelt een half uur vol lekkere nostalgische pop-rock, terwijl het publiek toe blijft stromen. Het is dan ook gezellig druk tijdens dit eerste optreden van Eendracht Festival 2023.

Het optreden van Daniël Nolet wordt meteen opgevolgd door een knap staaltje spoken word van Chris Blok. Door middel van een indrukwekkend stuk vol leuke woordspelingen brengt hij het aanwezige publiek een leuke ode aan Rotterdam.

Na een korte ombouw pauze is het tijd voor wat jazz van Brintex Collective. Bezoekers die dit jaar ook Metropolis Festival in het Zuiderpark bezochten zouden daar al kennis gemaakt kunnen hebben met Brintex Collective (Popunie Live). Echt veel gedanst wordt er misschien niet, maar onder genot van een drankje staat er toch een aardige menigte te genieten van de kunsten van de groep.

Is er even niks naar je smaak op het Eendrachtsplein zelf, dan is er ook in de rest van de stad genoeg te beleven. Zo is het gezellig druk wanneer rapper Bkk (winnaar van de Hiphop finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020) met zijn band een aardige menigte bij het skatepark weet te vermaken met zijn sterke Engelstalige hiphop met lekkere oldschool invloeden. Ook IKNOWNOA weet op datzelfde podium aan de Westblaak indruk te maken.

Om de middag af te sluiten en de avond in te luiden is er gekozen voor een act die toch wat moeilijker, dan de voorganger, in een hokje te plaatsen is. Bigjayzus is de hiphop ontgroeid, wat resulteerde in zijn project The Hybrid Orchestra. Een mix van hiphop, jazz, funk, orchestra en alles wat hij er maar bij kan verzinnen wordt onder leiding van de goedlachse Bigjayzus zeer goed ontvangen op het Eendrachtsplein. De voetjes gaan eindelijk echt van de vloer want laten we eerlijk zijn, niemand kan stil blijven staan bij de aanstekelijke muzikale rollercoaster die The Hybrid Orchestra heet.

Ruwhel & de Bigi Blues Band (winnaar finale Bands Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2022) is een naam waar je in Rotterdam en omgeving niet omheen kan. Ze worden overal gevraagd en ze staan ook bijna overal. En terecht, want waar ze ook spelen weten ze harten te winnen met hun energieke, dansbare muziek en show. De Bigi Blues Band zijn stuk voor stuk sterke muzikanten en spelen ook vandaag het dak er weer af. Frontman Ruwhel Emers laat wederom zien dat hij echt een geboren entertainer is. Er lijkt maar één ding belangrijk voor deze groep artiesten… je gaat het naar je zin hebben, die missie is geslaagd. Ook op Eendracht Festival 2023 weten ze het hele publiek weer voor zich te winnen.

Tijdens de latere avonduren kunnen fans van alternatieve genres als punk en metal in Rotown terecht voor bijvoorbeeld een portie trap-punk van Death To Akuma en hardcore van SERVE, die eerder ook op het Rotterdamse Submit Fest in Baroeg stonden.

Hoewel er bij Death To Akuma misschien iets teveel met een tape meegezongen wordt, weten de heren wel hoe ze hun publiek enthousiast moeten krijgen. Regelmatig breekt er een gezellige moshpit uit. De moshpit van SERVE daarentegen, gaat een stuk harder, waarbij de roundhouses en flying kicks je om de oren vliegen. Voor de drukte bij de show maakt dat niet uit. SERVE speelt een dijk van een show. Dat deze band zo populair aan het worden is binnen het genre, en binnenkort zelfs naar Japan vertrekken, is dan ook goed te begrijpen.

Op het Eendrachtsplein kunnen liefhebbers van elektronische muziek hun hart ophalen.
Hier staat namelijk nog een drietal dj’s op de planning. Dat zijn natuurlijk niet de minste en alle drie brengen ze een eigen smaakje naar de laatste uren op de Kameleon stage.

Unruly Phoenix werd door 3voor12 “de amapiano-buzzqueen van Nederland” genoemd. Ze stond eerder op festivals als WOO HAH! en Down The Rabbit Hole en nu mogen we midden in het centrum van Rotterdam van haar draaikunsten genieten. Ook Mike Redman is op zijn zachtst gezegd geen onbekende. Invloeden van elk alternatief genre vloeien door zijn carrière. Op Baroeg Open Air zagen we hem vorig jaar (en op de komende editie) als Deformer, vanavond staat hij hier gewoon als Mike Redman. Nou ja, gewoon… DE Mike Redman zorgt voor een uurtje vol lekkere Jungle en breakcore. Een uurtje waarin onverstoord gedanst wordt.

Afsluiter van de dag op dit podium is de mysterieuze SUBFICTION die zijn identiteit verhult onder een simpele doek. Wie hij nou echt is doet er ook niet toe. Tijdens de elektronische set die hij brengt gaat het dak er nog een keer af op het Eendrachtsplein, tijdens Eendracht Festival 2023. Een mooie dag zo!

Foto copyright  ©  Jessica Santiago Lopez