Investeer In Talent: Jasper Willems

In 2011 verhuisde journalist Jasper Willems vanuit Den Bosch naar Rotterdam. Hij ging kopje onder in de plaatselijke scene, maar bleef ook altijd de buitenstaander die zich vol enthousiasme verbaasde over de levendige muziekwereld die er schuilgaat. Rotterdam Goddamn: An Outsider’s Testimony is een Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen uit de tien jaar die Willems doorbracht in de Rotterdamse underground, waarin hij vertelt over ontmoetingen en ontdekkingen.

Samen met muziekplatform Front is Jasper een campagne gestart om geld op te halen voor de publicatie van het boek.


An outsider’s testimony

“Ik heb lang getwijfeld om dit verhaal te vertellen, vooral omdat ik zelf geen oorspronkelijke Rotterdammer ben en dat is precies de strekking achter de subtitel: an outsider’s testimony. Ik wil het narratief rondom de lokale muziekscene namelijk niet claimen. Het boek biedt slechts een persoonlijke glimp van een veel groter beeld.

Ik wilde vooral een boek schrijven dat gewoon heel entertaining is, het soort boek dat je in een klap uitleest op de wc, bij wijze van spreken. Als de lezer door Rotterdam Goddamn de artiesten dieper leert waarderen dan denk ik: goed zo. Dat was helemaal de bedoeling.”

Van bandleden tot labeleigenaren en programmeurs: de Rotterdamse underground hangt aan elkaar van outsiders. Het is dan ook passend dat het verhaal van die wereld wordt verteld door een outsider. De collectie is al tijden in de maak, maar werd dit voorjaar voor het eerst (deels) gepubliceerd, als online serie.

Na veel belangstelling voor de online serie werd al snel het besluit genomen om hier meer mee te doen. Daarom slaat Jasper de handen ineen met Front, het platform dat sinds 2019 mooie verhalen over muziek publiceert en Rotterdam zijn thuisbasis noemt.

Jasper Willems. Foto door Michele van Vliet.

Campagne
Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald, komt ten goede aan de drukkosten van het boek, maar ook aan de betrokken vormgevers en de rechthebbenden van gebruikte foto’s. Juist nu vindt Front het van groot belang om hen netjes te kunnen betalen. Het boek verschijnt naar verwachting eind 2020 en is via deze campagne-pagina op VoorDeKunst vast te bestellen.

Meer weten over Front? Check de website en volg Front op FacebookInstagram of Twitter.

Volg Jasper Willems via o.a. Twitter en Instagram.

Popunie’s Choice Playlist | augustus

Ook deze maand zetten we onze live-agenda playlist om in een lijst met (home) office favorieten! In de Popunie’s Choice Playlist op Spotify vind je, in willekeurige volgorde, een aantal favoriete tracks gecureerd door het Popunie team!

 

Martin:
1. Ruwhel – Sorry voor de Pijn
2. Beau Zwart – Hold Tight
3. Bettie Serveert – Kid’s Allright
4. Elijah Waters – Lose Control
5. Jaskelis – Flex

 

Jessica:
1. Hawser – Snowblind
2. Neviah – Roots Mean Scars
3. Mister Personal – Understand My Silence
4. Giant Eagles – Everything Is Lost
5. Another Now – Program

 

Judith:
1. Janna Lagerström – Van Die Dingen
2. Madhara – Colours of the Wind
3. Eline Mann – Sick of Being Used
4. Eva La Voix – He Always Comes Around
5. Het Gezelschap – Drankgoud

 

Tom: 
1. U-niq – Typisch Rotterdams!
2. Magoće – Funky
3. Winterdagen – Up North
4. Timber – Fear, Fear, Fear
5. Sonndr – Missile Ballistic

 

Yemima:
1. Philippine – Just Dancing
2. Kevtendencies – 151百五十
3. Jaskelis – 20 Feet Tall
4. Naomi Snell – Gaslight
5. Jorja Smith – Make it Right