Interview: Rob Schuppers (Live Hard Bookings en WTF FEST!)

Onze regio kent veel muzikaal ondernemerschap en het wemelt van de bedrijfjes. Zo ook WTF Records & Distro van Tim van Kleven uit Capelle a/d IJssel dat tien jaar bestaat en dit zaterdag 21 oktober viert in de Kroepoekfabriek met een line-up die geheel WTF-related is! In totaal spelen er maar liefst acht bands, zowel nationaal als internationaal. Op deze bijzondere avond presenteert het Oostenrijkse Spider Crew tevens een nieuwe plaat en vieren de Rotterdammers van From The Heart het vijfjarig bestaan. Ook Live Hard Bookings is hierbij betrokken dus een goede aanleiding om de man achter WTF FEST! te leren kennen en een aantal vragen te stellen.

Vertel, wie hebben we voor ons?
Ik ben Rob Schuppers van Live Hard Bookings en zelf altijd druk geweest met een aantal hardcore bands en momenteel bezig met een nieuw (nog naamloos) project, stay tuned!

Wat heb jij met hardcore en punk?
Zelf ben ik altijd al van de extremere muziek geweest, al was het alleen maar om te choqueren… hahaha. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een grote liefde waarin ik zelf graag wilde spelen, maar ook om er mede voor te zorgen dat de muziek blijft leven door shows te boeken voor lokale en ook grotere internationale bands.

Hoe en waarom ben je ooit begonnen met dit werk?
Live Hard Bookings was in eerste instantie bedoeld om de boekingen voor mijn eigen (ex) band Faith Ends Here te organiseren. Uiteindelijk ben ik dit gaan uitbreiden omdat ik net als ons, ook andere bands ruimte wil geven om op het podium te kunnen komen. De contacten die je er aan overhoudt zijn fijn en het is een goeie manier om een netwerk op te zetten en staande te houden. Ook blijf je goed op de hoogte van alle muziek want als boeker wordt je overspoeld met muziek; dat houdt me draaiende!

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten geweest?
Dit zijn voor mij altijd de Live Hard Or Die Fest edities. In goeie samenwerking met de Baroeg proberen we het elk jaar net iets gruwelijker uit te laten pakken qua line-ups. De 10e editie zal hopelijk in 2018 plaats vinden en deze MOET echt gaan knallen, dus houdt hem in de gaten!

De toekomst; wat wil je nog bereiken?
Gewoon blijven knallen tot we vallen!!!!! En steeds meer en meer publiek trekken! Dat is uiteindelijk toch waar elke band en boeker het voor doet!

Door wie of wat ben je geïnspireerd?
Door al die hardwerkende bands die er vaak op moeten toeleggen om te kunnen spelen.

Heb je favoriete lokale en internationale bands?
Mijn favoriete locals zullen dan toch All For Nothing samen met From The Heart zijn, ten eerste omdat ik ze al jarenlang ken plus omdat dit ook wel DE bands zijn die beide hard aan de weg aan het timmeren zijn. Een internationale favoriet is wel heel lastig omdat er zoveel stijlen zijn die allemaal hun eigen sicke kenmerken hebben, waar ik uiteindelijk ook weer faves in heb zitten en m’n inspiratie uit zou kunnen putten (muzieksgewijs). Merauder en Leeway zijn toch wel zieke bands en Trapped Under Ice ook… en zo zijn er veel meer op te noemen uit de core scene. Maar als je deze bands ook kent dan zul je weten dat dit al drie totaal verschillende stijlen zijn.

De ijzersterke line-up van het WTF FEST!:
Spider Crew (AT) | Only Attitude Counts (AT) | From The Heart | Live Life (AT) | The Fuzzbrats | SWIMorDROWN | Coldstarehardcore (BE)| 0FIGHT8

Extra Informatie
Datum: zaterdag 21 oktober
Locatie: Kroepoekfabriek, Koningin Wilhelminahaven ZZ 2a, Vlaardingen
Aanvang: 18.30
Entree: vvk €8 | deur €10

Bekijk hier het Facebookevent.

Voor Live Hard Bookings kijk je hier en voor WTF Records & Distro kijk je hier.

Golden Caves – Collision

  • Collision

  • Golden Caves
    • Genre: Progressive-Rock
    • Release-type: CD
    • Label: Freia

Zeg “progressive rock” en meteen denken de meesten aan wat oudere heren, die zich met veel bombast en megalomane instrumentatie de luisteraar alle hoeken van de kamer laten zien.

Vooral nadat de punk de strijd aanging met de “dinosaurussen van de rock”, durfden maar weinigen het aan om deze muzieksoort op te pakken en eigen te maken. Gelukkig is dat de laatste jaren steeds meer echt verleden tijd en blijken ook jongere alternatieve bands met het idioom van de symfonische en progrock uit de voeten te kunnen.

Golden Caves is zo’n jonge band die met Collision een zeer overtuigend debuut aflevert. Het enthousiasme, maar ook de vakkundigheid spat ervan af bij deze door Christaan Bruin erg mooi geproduceerde release op het Freia label.

Al bij het eerste nummer Child Of Mine vallen meteen de ijzersterke en wonderschone vocalen van zangeres Romy Ouwerkerk op. Haar stem doet denken aan die van Anneke van Giersbergen (The Gathering) en vormt, vaak ook door de gelaagde samenzang, een van de kenmerkende elementen van het eigen geluid van Golden Caves.

Ook is in deze eerste track duidelijk dat de andere leden van de band zeer getalenteerde muzikanten zijn, die vaak ook het avontuur aandurven in de muziek. Hierdoor ontstaat op dit album ruimte voor een sterke technische instrumentatie met veel dynamiek en gewaagde stijlwisselingen.

Dit laatste is goed te horen in bijvoorbeeld Bring Me To The Water dat een staalkaart lijkt te zijn voor alles wat de band in zich heeft: zeer inventief en technisch knap drumwerk, erg mooie melodielijnen door toetsen en gitaar, een gedreven basgeluid en opnieuw ook weer die prachtig gelaagde vocalen.

Dat een prog-album tegenwoordig niet alleen uit lastige en buitensporige stukken hoeft te bestaan, blijkt ook bijvoorbeeld door de toevoeging van de single Keep Running, een nummer dat begint met een pulserende synth en langzaam uitgebouwd wordt tot een grootse en meeslepende melodie, zoals bijvoorbeeld ook Within Temptation dat in het melodieuze symfonische metalgenre soms laat horen. Het kan niet anders dan dat dit nummer ook het radiopubliek zal aanspreken, juist vanwege de keuze voor een iets minder gelaagde en gewaagde opzet.

Het album eindigt met het nummer When The Rain Falls (persoonlijke favoriet) dat binnen anderhalve minuut al drie(!) stijlbreuken laat horen: prog in optima forma. Alsof de band nog even alle laatste inventiviteit in één prachtig nummer kwijt wilde.

Collision doet eer aan zowel het verleden als de toekomst van progressive rock. Door het gedreven, hedendaagse en hoogstaande geluid is dit debuut van Golden Caves dan ook een absolute must voor de liefhebber. In Nederland, maar ook daarbuiten.