Interview: Linda Kreuzen

Linda Kreuzen in Sijf - gehost door Le Café Musical - fotograaf Gregory JohaHet Eendracht Festival beleefde donderdag 27 februari, met ruim boven de 4000 bezoekers, een geslaagde derde editie. Meer dan 100 Rotterdamse muziekacts, maar ook dichters, kunstenaars, ondernemers en andere Rotterdammers lieten (voor volle zalen) zien waar zij mee bezig zijn. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens elke editie worden er stembiljetten uitgedeeld en kan het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Meneer van Dalen in Rotown, gehost door Bermuda Square
2. Lazey in WORM, gehost door BoomDox
3. Linda Kreuzen in Sijf, gehost door Le Café Musical

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Na Meneer van Dalen en Lazey is het nu de beurt aan Linda Kreuzen!

Stel je eens voor!
Ik ben Linda Kreuzen. Ik heb gekozen mijn eigen naam te gebruiken voor het uitdragen van mijn muziek, omdat wat ik maak persoonlijk is. Mijn muziek is een afspiegeling van wie ik ben. Eens gaf iemand de noemer ‘volwassen popsongs’ aan mijn muziek. Dat vind ik passend, maar zegt nog niet zo heel veel. De nummers hebben grof gezegd twee kanten, enerzijds rauw, wat donkerder en bluesy. Anderzijds zacht, soms speelser en meer poppy. Mijn teksten gaan op de één of andere manier vaak over afscheid, maar ook over liefde en vraagstukken die me bezig houden.

Wat zijn je inspiratiebronnen?
In mijn liedjes hoor je invloeden uit de jaren ’60/’70, denk aan Melanie, Janis Joplin en Hair. Ook heb ik in mijn tienertijd veel geluisterd naar onder andere Natalie Merchant, Tori Amos en Nirvana. Het ene hoor je meer terug in mijn muziek dan het andere. Vind het ook lastig om een artiest aan te wijzen als inspiratiebron, maar ik denk dat je automatisch wat meeneemt in je eigen muziek als je ergens veel naar luistert/geluisterd hebt. Verder kan ik geïnspireerd raken door een klank, een riedeltje in mijn hoofd, emoties, het lezen van een boek of maatschappelijke thema’s. Ik heb bijvoorbeeld net een liedje geschreven over het in mijn ogen vergaande gebruik van naaktheid en seks als verkoopmiddel in videoclips en tv programma’s als Adam zoekt Eva. Het boeit me om over het ‘waarom’ van dingen na te denken, erover te discussiëren en zie het als een uitdaging om dat in een nummer te vangen.

Als kind zag ik de musical Hair en was direct gefascineerd, zonder nog te begrijpen waar het daadwerkelijk over ging. De muziek, de sfeer, de kleuren, de beweging, de haren… Ik heb de film misschien wel meer dan 100 keer gekeken, ben een aantal keer naar de musical geweest en heb de muziek alle kleuren van de regenboog gedraaid. Misschien is daar wel mijn liefde voor dat decenium begonnen. Later vond ik een lp van Melanie in mijn moeders verzameling. Dat was ook meteen raak. Waarom? Haar stem, haar kracht, haar niet-eenduidige teksten die soms grappig kinderlijk lijken, maar ook vaak van maatschappelijke waarde zijn. Het was echt een droom die uitkwam toen ik support voor haar mocht zijn en met haar Lay Down mocht zingen. Janis Joplin kwam pas later, maar ik ben gepakt door de blues, de rauwheid en de intensiteit. En dat is voor mij vooral heel belangrijk in muziek, bezieling en oprechtheid. Artiesten van nu die ik gaaf vind, zijn bijvoorbeeld Trixie Whitley en Ane Brun.

Waar stond je tijdens het Eendracht Festival?
In Sijf, wat later op de avond. Het was een bijzondere ervaring… Op een klein balkonnetje boven de ingang van het café was het podium. Het zag er op de foto’s prachtig en romantisch uit. Ik geloof ook dat dit een hele mooie singer/songwriter locatie kan zijn. Toen ik binnenkwam, kreeg ik niet het idee dat mensen hier kwamen om naar gevoelige liedjes te luisteren. Er werd luid gepraat en de de muziek uit de boxen kwam er bijna niet overheen. En dan kan zo’n hoog podium juist tegen je werken, het creëerde namelijk nog meer afstand tussen de artiest en het publiek. Je snapt dat het even slikken was. Kijk, optreden is een uitwisseling van energie tussen publiek en de artiest. Je speelt gewoon lekkerder als je ook energie terug krijgt. Maar goed, ik kon de uitdaging hierin wel zien, en daar ben ik dan ook weer niet vies van. Ik besloot met één nummer te beginnen (met meer tegelijkertijd zou hoe dan ook lastig zijn) en als dit wederzijds beviel, het volgende in te zetten. Enzovoorts. Ik heb de twintig minuten gewoon vol gemaakt wat betekent dat zowel het publiek als ik het naar ons zin hadden.

Wat is je link met de Popunie?
Toen ik mijn ep ging uitbrengen in het najaar van 2012 heb ik me ingeschreven bij de Popunie. De Popunie promoot vaak mijn muziek, of als er nieuwtjes zijn zoals een videoclip of optredens. Bovendien organiseren zij interessante, leerzame avonden met Meet The Pro. Laatst was ik nog bij zo’n avond welke als thema Touren in het Buitenland had. Ik ben erg blij met het bestaan van de Popunie!

Wat heb je precies gewonnen bij het Eendracht Festival? Wat heb je gedaan om extra stemmen te krijgen?
Met de publieksstemmen heb ik gewonnen:
– Prijzengeld 50 euro
– Keymusic waardebon t.w.v. 50 euro
– Fotoshoot door Jasper Plukhooij
– Promotie van de Popunie
– Espresso-bonen van de Coffee Company.

Eerlijk gezegd heb ik niets gedaan om extra stemmen te krijgen, omdat ik pas ter plekke in de gaten kreeg dat je iets kon winnen, misschien had ik niet goed opgelet?

Heb je ook nog andere bands/acts bekeken?
Ik kon helaas pas laat aanwezig zijn en heb dus niet zoveel gezien.

Mocht je spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival op donderdag 17 juli, waar zou je dan graag willen optreden?
Een locatie waar een zogenaamde theater setting mogelijk is. Dus waar mensen echt aandacht voor de muziek kunnen hebben. Dat vind ik toch wel een vereiste in het genre singer/songwriter. Als ik met band speel, vind ik dat ook wel erg prettig, maar is het toch wat minder storend als iemand in het publiek hardop proost met zijn vrienden.

Hoe zie je de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
Wat een moeilijke vraag eigenlijk om Rotterdam te vergelijken met andere steden, gevaarlijk ook een beetje, want ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken. Allereerst: Rotterdam barst van de goede muzikanten. Hoe is het toch mogelijk dat de voormalige Culturele hoofdstad van Europa nu geen middelgroot poppodium meer heeft?! Er is genoeg aanbod alleen al vanuit de stad zelf. Maar ja, er moet natuurlijk ook wel vraag zijn. Zijn Rotterdammers minder geïnteresseerd in muziek, willen en/of kunnen ze er geen geld aan uitgeven? Ik hoop dat op korte termijn zal blijken dat er wel degelijk vraag naar is en dat Rotterdam zich muzikaal weer flink op de kaart kan zetten.

Ik merk wel dat het Rotterdamse publiek anders reageert op singer/songwriters dan in andere steden. Misschien is het de arbeiderscultuur; “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”? In Delft bijvoorbeeld heb ik steeds de ervaring dat mensen echt geboeid, muisstil luisteren, zelfs in een stampvolle kroeg. Dit begint nu ook in Rotterdam te komen,  intieme concerten waar de muziek gewaardeerd wordt. Van de week was ik bijvoorbeeld bij QuiteQuiet, georganiseerd door Hans van der Maas, dit zijn singer/songwriter concerten waar je een speld kan horen vallen. Iedere derde donderdag (en eerste woensdag) van de maand in Posse op Katendrecht. Zelf speel ik daar 18 juni.

Is het Eendracht Festival volgens jou één van de beste festivals van Rotterdam?
Het Eendracht Festival geeft artiesten de kans om zichzelf de laten zien voor een groot publiek, het wordt namelijk er goed bezocht. En het geeft het Rotterdamse publiek de kans om te zien wat de muziekscene voor een ‘nieuws’ te bieden heeft. Tof dat het midden in de stad is en een grote variatie aan genres. Jammer dat Dunya er niet meer is als op zichzelf staand festival, vind dit erg goed in Rotterdam passen door het wereldlijke karakter. En het is ook niet zo massaal als het zomercarnaval. Gelukkig is het Metropolis festival er nog wel.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond wil je aan ons tippen?
Bregje Sanne Lacourt, zij gaat binnenkort haar prachtige album uitbrengen! Die moet jullie dus even heel goed in de gaten houden.

Waar is Linda Kreuzen momenteel mee bezig?
Ik heb de afgelopen weken tijd gemaakt om wat meer te kunnen schrijven, dit is gelukt, er zijn weer nieuwe liedjes. Over een paar weken ga ik een weekendje naar de Wisseloord Studio’s! Mijn focus ligt op het moment bij de voorbereidingen hierop. Dit jaar moet er een album komen, vind ik!! Als er bijzondere, aparte locaties voorbij komen om op te treden, dan grijp ik mijn kans. Ik ben zelf ook geen doorsnee persoon, dus dat past bij me en word ik blij van! Verder ben ik aan het genieten van de successen van de de afgelopen periode, blijf ik mezelf ontwikkelen en plannen maken voor de toekomst met hopelijk een internationale tour.

Waar treed je binnenkort op?
Als je me in Rotterdam wilt zien, dan moet je nog wat geduld hebben. Reserveer in je agenda vast 18  en/of 27 juni. 18 juni QuiteQuiet in Posse Espressobar op Katendrecht (Veerlaan 13). 27 juni in Studio Bakkerij op de Bergweg bij “Nieuwe Baksels”. Dit wordt echt heel leuk. Verschillende disciplines gaan iets doen met mijn muziek, denk aan dans, foto, klassiek misschien zelfs wel en we willen iets opvoeren wat we die middag pas gaan maken. Voor iedereen een verrassing dus. En ik speel dit jaar op Parkpop Den Haag op 29 juni! 12 juli speel ik met band op het hoofdpodium op het Maasboulevardfestival in Schiedam en het ziet er naar uit dat ik in juli in Berlijn ga spelen. Mocht je dit hele jaar al bezet zijn, dan staat er ook al een optreden voor februari 2015 gepland. Mijn agenda staat op mijn website.

Linda Kreuzen – Run, Run, Run

Volgende editie
Hou donderdag 17 juli 2014 vrij! Voor alle muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers die graag deel willen nemen aan de vierde editie, meld je dan nu aan via eendrachtfestival@gmail.com.

eendracht meedoen
De Popunie was uiteraard aanwezig op deze editie het Eendracht Festival. Lees de liverecensie hier.

Fotograaf: Gregory Joha

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Interview: Lazey

Lazey in WORM - gehost door BoomDox - fotograaf MurphHet Eendracht Festival beleefde donderdag 27 februari, met ruim boven de 4000 bezoekers, een geslaagde derde editie. Meer dan 100 Rotterdamse muziekacts, maar ook dichters, kunstenaars, ondernemers en andere Rotterdammers lieten (voor volle zalen) zien waar zij mee bezig zijn. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens elke editie worden stembiljetten uitgedeeld en kan het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Meneer van Dalen in Rotown, gehost door Bermuda Square
2. Lazey in WORM, gehost door BoomDox
3. Linda Kreuzen in Sijf, gehost door Le Café Musical

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Na Meneer van Dalen staat nu Lazey in de spotlight!

Stel je eens voor!
Ik ben Lazey (Levi de Hoon, 1993) uit Dordrecht. Sinds ik ben begonnen met rappen luister ik eigenlijk allerlei genres muziek waaruit ik mijn inspiratie haal. Mijn smaak bij muziek maken is dus ook heel breed. Van oldskool boombap hiphop tot grime, trap en meer elektronische vertakkingen.

Wat zijn je inspiratiebronnen?
Zoals ik al zei luister ik heel veel verschillende soorten muziek. Ik heb dus ook heel veel inspiratiebronnen. Van Biggie, Asap Mob, Bone Thugs ‘n Harmony naar bijvoorbeeld Bob Marley, Jimi Hendrix of Daft Punk. Maar ik kan net zo goed geïnspireerd raken door bijvoorbeeld mijn buurjongen die muziek maakt.

Waar stond je tijdens het Eendracht Festival?
Ik stond als tweede act in de line up van het BMDX stage in WORM. Het was een leuke ervaring om er te staan. Ik kreeg de energie die ik gaf goed terug van het publiek en de tracks kwamen live goed tot hun recht.

Wat is je link met de Popunie?
De Popunie heeft vorig jaar een recensie geschreven van mijn LAZEY ep.

Wat heb je precies gewonnen bij het Eendracht Festival? Wat heb je gedaan om extra stemmen te krijgen?
De prijs bestond uit een geldprijs en een waardebon van een muziekwinkel. Ik heb eigenlijk niet veel meer gedaan dan een goed optreden weggeven. Verder heb ik zoveel mogelijk mensen verteld dat ik die avond in de grote zaal van WORM een showtje gaf. Ik ben wel heel blij met het resultaat.

Heb je ook nog andere bands/acts bekeken?
Ik ben na mijn optreden in WORM gebleven. Vóór mijn eigen optreden heb ik gekeken naar MC Ya en verder heb ik in de Hybrid Kids Area erg genoten van Kratos Himself en Deon Custom.

Eendracht Festival heeft veel aparte locaties voor optredens. Wat is je favoriete locatie?
Mijn favoriete locatie was WORM. De Hybrid Kids Area was perfect om te genieten van goeie bass muziek en bij het BMDX podium heb ik wat dope hiphopacts gezien.

Mocht je spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival op donderdag 17 juli, waar zou je dan graag willen optreden?
Ik zou graag weer op het BMDX podium staan. De hele sfeer daar beviel me goed.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond wil je aan ons tippen?
MC Ya, De Likt en DeonCustom.

Waar is Lazey momenteel mee bezig?
Ik ben momenteel bezig met een ep, die nog vóór de zomer uitkomt! Eén van de nummers die erop komt is te beluisteren op deze soundcloud pagina.

Waar treed je binnenkort op?
Ik heb binnenkort nog geen optredens staan, maar boekingen zijn natuurlijk altijd welkom! Hou vooral mijn website in de gaten!

Lazey – NIETMEERTEVOLGEN

Volgende editie
Hou donderdag 17 juli 2014 vrij! Voor alle muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers die graag deel willen nemen aan de vierde editie, meld je dan nu aan via eendrachtfestival@gmail.com.

eendracht meedoen
De Popunie was uiteraard aanwezig op deze editie het Eendracht Festival. Lees de liverecensie hier.

Fotograaf: Murph

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.