Interview: Indy Rissema (Colabrium)

cola logoColabrium is een nieuw social network waarop muzikanten kunnen samenwerken. Een muzikant kan individuele tracks op zijn account zetten en hier kunnen vervolgens andere Colabrium leden aan verder werken. Colabrium is als platform toegankelijk voor de gehele wereld want in de basis is muziek immers overal min of meer hetzelfde. Wij spraken met de enthousiaste oprichter van Colabrium: Indy Rissema.

Wie is Indy Rissema?
Ik ben geboren in 1994 en begon met gitaarspelen toen ik 9 jaar was. Ik heb altijd veel muziek in mijn omgeving gehad en ben naast het spelen van gitaar in bands ook muziek gaan opnemen en produceren. Zo werkte ik samen met verschillende, binnen en buitenlandse, rappers en bands. Heb ik muziek verzorgd voor video en voor smartphone applicaties en heb ik een opleiding aan de Popacademie in Rotterdam mogen genieten. Met dat alles op mijn bagagedrager (en een grote interesse voor programmeren en internet) kwam begin 2013 het idee in mij op om zoiets als Colabrium te gaan maken.

indy ruissema

Indy Rissema

Waarom vond je het noodzakelijk om Colabrium in het leven te roepen?
Omdat het tot op heden nog niet echt bestaat. Sites zoals Soundcloud zijn verschrikkelijk vet, maar vooral gericht op het gemakkelijk verspreiden van muziek op internet. Ik vond het een uitdaging om te kijken naar een innovatieve manier waarop het internet een rol kan spelen in het leven van een muzikant. Mij lijkt het zelf verschrikkelijk vet om een track te maken met iemand waar ik in real-life nog geen woord mee zou kunnen wisselen. Deze ideeën over mondiale samenwerkingen en alle mogelijkheden hebben mij er toe dus gezet om Colabrium in het leven te roepen.

Kun je stapsgewijs uitleggen hoe het werkt?

  • Iedereen kan zich aanmelden voor een account op Colabrium. Dit gaat in grote lijnen hetzelfde als bij iedere andere website en het is binnen 30 seconden gepiept (ja, dat hebben we getimed ja).
  • Vervolgens ga je aan de slag met je profiel, wij vinden foto’s en data heel leuk dus het is belangrijk dat leden deze op hun profiel zetten.
  • Dan kan je op je gemak rondneuzen op de site, mensen ontmoeten en de inspirerende en creatieve sfeer proeven.
  • Daarna begint het echte werk. Als je contacten heb gelegd of interessante tracks hebt gevonden kan je daarmee aan de slag of je kan natuurlijk je eigen tracks uploaden en zien wat er mee gebeurd.

Welke artiesten werken met Colabrium?
Er zijn momenteel geen exclusieve artiesten actief op Colabrium. Dit behoort zondermeer tot de mogelijkheden voor de toekomst. Colabrium is voor iedereen!

Wat kost het de gebruiker?
Colabrium is helemaal gratis voor de gebruiker.

Wat is er anders dan bij vergelijkbare diensten?
Dat de nadruk ligt op het online samenwerken. Muziek online delen gaat met Colabrium weer net een stukje verder.

Hoe komen geïnteresseerden in contact met Colabrium?
Via internet. De website is vanaf 19 juli in de lucht en is te bezoeken op www.colabrium.com. Momenteel zijn wij druk met promotie en zijn wij actief op de bekende social media. Colabrium zal het in mijn ogen vooral van mond op mond enthousiasme moeten hebben, het is natuurlijk nog helemaal nieuw allemaal en Rome is ook niet in één dag gebouwd!

 

sc reeenshot

Hoe gaat Colabrium zich ontwikkelen in de toekomst?
Momenteel zitten we in de beta fase. Dit houdt in dat het platform functioneel is, maar dat er nog een aantal zaken op de to-do list staan. We willen echter wel inspelen op de wensen van (potentiële) gebruikers, dit kan mijns inziens slechts pas echt als het al in gebruik is.

 

Bazart presents Underground Stage tijdens Plein Open

poster plein openNa de 24-Uurs Bandmarathon op 7 en 8 juni sloot Poppodium Bazart definitief haar deuren. Hét underground podium van Den Haag was niet meer. Maar Bazart gaat door! Door middel van alternatieve programmering neer te zetten op diverse locaties in de stad, blijft Bazart zich inzetten voor alternatieve underground muziek in Den Haag. De eerste uiting van deze programmering op locatie is de Underground Stage op het Plein Open festival op zaterdag 20 juli. Plein Open wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Zuid-Holland.

De volgende acts staan op dit podium: SubRockers, GΔrtmΔlen, Stargazer, ReSolve, tomlaan, Lifeless Past, Iconoclast, Agga Terror Squad, Lukas Amer en Tech Chic Design.

De leden van SubRockers speelden eerder in bands als Antidote, Disturbance en I-Reject. Eind april bracht de band haar gelijknamige album uit op het label Rebellion Records en presenteerde deze in café De Vinger. G∆RTM∆LEN is het nieuwste project van dj/producer Maarten Epskamp (aka. Klankman) en vocaliste/audiovisueel kunstenares Jessie Hoefnagel. Met de release van de track ‘YesYes’ op het Haagse label Antilounge in maart 2013 is het duo klaar om de weg te vinden naar een breed publiek. Een ander bijzonder project is Stargazer. Dit is de naam waaronder de drones van Trapper en de ‘kruitrock’ van Slyder samen kwamen op State-X New Forms 2012 in het Paard van Troje Den Haag.

ReSolve in de zomer van 2010 in Den Haag opgericht. Het idee was om de muziek te maken die hen nauw aan het hart ligt en ze altijd al wilden maken: een eigen stijl van progressieve rock/metal, een genre dat niet heel populair is in Nederland, met als belangrijkste invloeden onder andere Dream Theater, Symphony X, Opeth, Porcupine Tree, Riverside en Ayreon. Deze groep is ambitieus en streeft ernaar een steentje bij te dragen aan de reanimatie van de Nederlandse prog scene! DJ en producer tomlaan bracht in oktober 2012 zijn debuutalbum ‘Bangers & Ash’ uit. Tomlaan is ook zeker geen onbekende van het undergroundlabel Antilounge. Lifeless Past bestaat uit een duo met onder andere zanger/gitarist Satori van Pattern Cutoff. De band put uit de rijke post-punk en new wave archieven en laat de underground van de jaren tachtig herleven.

Iconoclast is ontstaan uit Mollesters, opgericht in 1976, bekend van het nummer Plastic. De mannen van Den Haags oudste en meest legendarische punkband zijn weer bij elkaar gekomen na opnames van de Punk’s Not Deaf verzamel LP. Agga Terror Squad aka A.T.S. rapt op de beats van Filosofische Stilte en Wardtinni. Binnenkort komt de funk’eske hiphop crew met een nieuwe ep Straatego genaamd. Lukas Amer is begonnen als gitarist in de band Los Dedos die in 2010 op Lowlands heeft gespeeld. Nu is hij solo en produceert een dikke mix van techno, tech house en dubstep. De Haagse dj/producer Tech Chic Design is ooit begonnen als metalgitarist maar in 2008 overgestapt op de elektronische muziek. De man achter dit ambitieuze project is Anduo Lucia. Onder de naam GRINteck rolt hij ook de drum ’n bass in, maar als Tech Chic Design stapt hij over op electro.

Niet alleen sponsort Bazart het programma van de Underground Stage, maar zowel podium als bar zal volledig bemand worden door Bazart (oud)personeel en vrijwilligers. Een feest van herkenning dus, voor underground-minnend Den Haag!

Extra informatie
Datum: Zaterdag 20 juli
Locaties: Spuiplein, Turfmarkt, Filmhuis, Pavlov en Paardcafé, Den Haag
Aanvang: 13:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van Plein Open.