10 september 2015
•
Columns
•
Rikke Korswagen
Een jaar geleden stond er een nieuwe fan in het publiek van onze band. Na het optreden kwam hij naar de merchandise-stand en kocht een t-shirt, een lp, en naar ik meen een paar Half Way Station sokken. Hij viel op. Deze was anders dan anders. Toen hij show na show opdook, zelfs in het buitenland, en soms ook met cadeautjes aan kwam zetten waren we wel even op onze qui-vive. We hadden in het verleden al eens eerder een stalker gehad…
Awkward
We kregen privé berichtjes op internet en hij plaatste foto’s. Nooit echt vervelend, maar je begrijpt dat wij als onbekende band hier onbekend mee waren. Tot op een dag de partner van Cor een mailtje stuurde met een bestelling voor het allernieuwste bandshirt. Het was een cadeau voor Cor’s verjaardag. Cor zou het zelf komen ophalen, want hij wilde graag even met ons praten.
We stonden wat ongemakkelijk op de gang. Hij struikelde over zijn woorden. Het was aandoenlijk toen hij vertelde dat hij ons iets wilde geven. Hij had een boek geschreven. ‘Ja sorry, het is misschien een beetje gek, en anderen vinden het een band van niks, maar ik heb een boek geschreven over U2. Als fan van het eerste uur ben ik onder andere betrokken geweest bij de eerste U2-fanclub in Nederland. Ze waren toen nog een onbekende band, zoals jullie nu zijn, maar doordat ze wereldberoemd werden heeft dat mijn leven ongelofelijk beïnvloed. Daar heb ik dit verhaal over opgeschreven. Het heet ‘All That I Can’t Leave Behind – Dertig jaar U2 door de ogen van een fan.’
Toen mij het boek werd overhandigd besefte ik dat deze man zwaar had onderschat. Het heeft een schitterende rode omslag waarop Cor omhelst wordt door Bono, een foto die geschoten werd vlak voor de favoriete pub van de Ierse zanger. Die nacht gleed ik langzaam weg op de bank en las het boek in één keer uit. De bescheidenheid waarmee Cor de avonturen die hij beleefde opschreef raakte me:
De Hug
‘Wat moet ik met deze situatie, hier ben ik helemaal niet op voorbereid! Bono’s blik gaat van Tina naar mij. Ik kijk hem met een verwachtingsvolle blik aan. Dan zie ik als het ware de luikjes in zijn hoofd opengaan. ‘O my God’, zegt Bono, ‘we dó go back to the early eighties you and I don’t we? How are you doing?’ Ik weet even niks uit te brengen. Bono staat tegenover me en spreekt me zelfs aan. Dat is absoluut andere koek dan een Bono die ver weg op een podium staat. Dat ben ik wél gewend. Nu sta ik volgens mij wat dommig naar hem te grijnzen, weet er uiteindelijk toch wat woorden uit te persen. Opeens lichten zijn ogen op. Hij doet een stapje achteruit, trekt een nog bredere grijns en zegt: ‘Comòn man, give me a big hug!’
Deze hug is het klapstuk op de fan-carrière van Cor Kraaijeveld en het laatste hoofdstuk in het boek, waarin hij je meeneemt vanaf zijn jeugd in Rotterdam, zijn coming out, zijn vriendschappen, huwelijk en hoe dit alles verweven is met muziek. Mijn favoriete hoofdstuk is het hoofdstuk over Bram van Leeuwen (ook wel bekend als de Prince de Lignac en Hertog van Soveria Simeri) en zijn jacht de New Horizon L. Kraaijeveld begint het hoofdstuk met een disclaimer waarin hij stelt dat dit hoofdstuk ‘ogenschijnlijk niets met U2 te maken heeft, maar voor mij is dat toch wel het geval’. Schitterend vind ik dat, want dat is precies zoals ik zelf muziek ook beleef: het hoort bij periodes in je leven en dat behoeft verder geen uitleg.
Bij een signeersessie van Van Leeuwen in de Donner stond Cor in de rij om een boek te laten tekenen door Van Leeuwen. Precies toen hij aan de beurt was kwam RTV Rijnmond opdagen en moest hij nóg langer wachten, waardoor de multimiljonair hem uitnodigde om met hem te dineren in het Parkhotel. Daar raakten ze bevriend en vervolgens werden ze jaarlijks uitgenodigd op het bijna honderd meter lange jacht van de man voor cruises all over the world.
De omgekeerde wereld
Toen ik het boek dichtsloeg en om 5.30 uur mijn ogen echt dichtvielen moest ik echt lachen. Kan je fan worden van een fan? Ik geloof het wel. Een door Cor Kraaijeveld gesigneerd exemplaar staat trots met de voorkant naar voren op de boekenplank. Ik gun elke band een Cor.
Rikke Korswagen
Rikke Korswagen (gitarist en oprichter van Half Way Station) is een productieve duizendpoot: recording engineer, producer, bandmanager muzikant en schrijver.
All That I Can’t Leave Behind (Dertig jaar U2 door de ogen van een fan), door Cor Kraaijeveld is te koop bij Donner of online.
De expositie van Memorabilia in Donner loopt tot 13 september.