Het portret: Wesley Walker

De underground toont de rauwe schoonheid van een muziekscene, zeker hier in Rotterdam. Hier wordt de kracht van muziek bewezen en van mensen die samenkomen om het verschil te maken. Wesley Walker is één van die mensen, hij is gepassioneerd over de DIY-kant van muziek en hoe dat meer terug mag komen in de stad. Ik spreek hem in de Douwe Egberts naast Centraal over zijn muzikale heden, verleden en toekomst.

Even voorstellen
‘’Mijn naam is Wesley Walker en ik speel in de bands Gewoon Fucking Raggen (gitaar en vocals) en Osewoudt (bas). Daarnaast ben ik bezig met wat naamloze bandjes en projecten, waarin ik synths en keys speel. Verder werk ik bij Cloudhead bookings, waar ik shows voor bands regel. Op het moment werk ik met Dikke Dennis en De Røckers, E. T. Explore Me en Cenobites.

‘’We gingen met een man of 20 naar een bar met de vraag of we daar mochten spelen.’’

Wat de Bruja Kru is? Nouja, een eh, soort van crew, haha. Het begon allemaal op de Kruiskade, zo’n zes jaar geleden, Er kwamen veel vrienden langs, die vaak bleven crashen als de metro’s of treinen niet meer reden. Veel van deze vrienden waren muzikanten die speelde in punk, hard en/of grindcore bands. Denk aan bandleden van Reign of War, Liar’s Dice, Rott’n’damned, Inwar etc.

Er waren toentertijd nog niet zoveel mogelijkheden om te spelen voor bands zoals die van ons in Rotterdam, Rotown is namelijk meer indie/hipster en Baroeg is te groot voor kleinere, beginnende bands. Wij zaten hierdoor elke avond te brainstormen over hoe we een podium konden krijgen.
We gingen het maar gewoon overal vragen, met een groep van 20 man gingen we langs random plekken met de vraag of we daar mochten spelen. Meestal zeiden ze nee, maar uiteindelijk waren er gelukkig wel wat mensen die het ons gunde. Zo is het balletje een beetje gaan rollen.’’

 

“De Bruja Kru maakt deel uit van een nieuwe generatie die een ander licht wil schijnen op de Rotterdamse punk scene.”

Neonazi’s en hooligans
‘’Toen we op een avond een bar uit werden gegooid, zei iemand dat we te “bruja” waren om daar te zijn. Daar komt de naam vandaan. Mensen dachten vroeger vaak dat de Rotterdamse punk scene uit neonazi’s en hooligans bestond, dit kregen ik en de rest van GFR heel vaak te horen in bijvoorbeeld Nijmegen. Ik denk dat we daarom de naam Bruja Kru verder zijn gaan pushen, om te laten zien dat we een deel uitmaken van een nieuwe generatie die een ander licht schijnen op de Rotterdamse punk scene.

In de ontwikkeling van deze attitude en mentaliteit was voor GFR het boek Get In The Van van Henry Rollins heel belangrijk. Het is een soort bijbel in de hardcore punk, in het boek wordt perfect uitgelegd hoe je als band alles zelf kan doen. Je moet er gewoon 100% voor gaan.

Met GFR brengen we zelf onze platen uit en we boeken zelf onze shows. We denken altijd heel goed na over de stappen die we nemen, zowel op muzikaal, als op andere vlakken. Sinds dat bands van de Bruja Kru op meer plekken, zowel in het binnen als buitenland, spelen door de samenwerking van de Kru, is het gegroeid tot het ‘netwerk’ wat het nu is.

Het gaf de mogelijkheid bands naar Rotterdam te halen en zo konden wij ook weer naar andere plekken. Iemand ontwierp een logo, dat logo werd o.a. op t shirts geprint en mensen namen tatoeages van het ontwerp. Ook gingen we zelf evenementen organiseren, waaronder het eerste Bruja Fest, dit was in WORM. Bruja Fest 2 was in een pand op de Spaanse Polder (dat gesloopt ging worden). Er kwamen zo’n 400 mensen op af en uiteindelijk ook de Mobiele Eenheid. Gelukkig konden ze ons er niet uitgooien omdat we geen drank verkochten.’’

 

Een doos met elastiekjes
‘’Ik ben een geboren Rotterdammer opgegroeid in Aruba. Op een jonge leeftijd kwam ik daar al in aanraking met heavy metal, de scene op Aruba is namelijk best wel groot. Ik kan me nog goed herinneren dat een vriend van me een elastiekje op een doos had gespannen, dit bespeelde hij terwijl hij iets aan het zingen was. Ik vroeg wat hij aan het zingen was, bleek het Guns N’ Roses te zijn. Vervolgens kocht ik een tape van Guns N’ Roses en ik vond het super vet.’’

‘’Ik denk dat een DIY-centrum één van de dingen is die Rotterdam echt mist.’’

Gesprekje met Aboutaleb
‘’Qua persoonlijke doelen wil ik mijn passie en creativiteit tot de max gebruiken en ontwikkelen, en tegelijk gewoon een goede tijd hebben. Wie ik een keer zou willen ontmoeten? Kanye West man. Dat lijkt me echt grappig, ik ben heel benieuwd naar zijn visie op bepaalde dingen. Ik ben over het algemeen geïnteresseerd in mensen hun visie.

Ook zou ik een keertje met Aboutaleb willen praten, ik ben benieuwd of hij naar (Rotterdamse) muziek luistert. Zijn dochter is ook muzikante. Ik zou hem graag willen uitleggen hoe belangrijk de underground is voor Rotterdam en Nederland. Misschien kan hij ons wel helpen om een nieuw DIY-centrum te beginnen. Ik denk dat zo’n centrum één van de dingen is die Rotterdam echt mist. Zoiets als de Excit & MIR.

Het is echt jammer dat veel mensen worden afgeschreven, omdat ze financieel of mentaal niet veel slagkracht krijgen. De laatste versie van Ekcit was met erg veel lef begonnen door gasten die niet veel te verliezen hadden, zij hebben uiteindelijk geschiedenis geschreven.

‘’Muziek is een kunst voor mij, het is echt een kunstvorm.’’

 

Stel er komt zo’n nieuw initiatief, dan denk ik niet dat ik daar per se bij betrokken moet zijn, en de gemeente ook niet. Misschien moet je iemand daarop zetten die gewoon helemaal nergens verstand van heeft maar wel enthousiast is. Iemand die niet eens betrokken is bij wat er nu allemaal in Rotterdam gebeurt, maar gewoon iemand die het leuk lijkt. De gemeente mag zich dan verder bezighouden met stoplichten enzo, of winkeldiefstal.’’

Rotterdam
‘’Hoe ik muziek consumeer in Rotterdam? Mijn favoriete shows zijn altijd in Cafe Voight, WORM, Bar³, V11 en Baroeg. Poortgebouw is natuurlijk ook nog steeds een erg toffe locatie, in Vlaardingen heb je Kofa wat ook erg tof is. Qua evenementen zijn Festival Downtown, Baroeg Open Air en Black Denim Fest heel vet. Het Eendrachtfestival is altijd leuk, zeker om nieuwe acts te ontdekken.

Mijn huidige favoriete Rotterdamse bands zijn Sonndr, Pig Frenzy en The Sweet Release Of Death. Ook ben ik benieuwd naar DJ Onkel, een grindcore band die uit alleen maar agenten bestaat, te grappig. Het concert van Pentagram in Baroeg zal me altijd bijblijven, het is dan wel geen Rotterdamse band maar in mijn ogen zijn het legendes.’’

‘’Wat me nou echt tof lijkt is een hardcore show in een ijssalon. Super kicken toch, een ijsje eten en luisteren naar Pressure Pact.’’

 

Shoutouts
‘’In een vlogje op Instagram vroeg ik wie er allemaal een shout out wilde, komt ‘ie:

Dikke shoutout naar: Zalm, Tartarus tapes, Lonercult, Bones Brigade, Bruja Kru, VPU, Bagdaddy Records, Brabant Kru, Vleesklak Records, Antwerp City Is Death Kru, Ghetto/Chiens/Void Kru, OCCII, Order Of The Emperor, VRANKRIJK, Vrijplaats Leiden, Daily Indie, Nospray Bookings, De Samenscholing, Lifeless Past, Throatstabber, Forbidden Wizards, Rott’n’Damned, Sick Of Stupidity, Tartarus Records, Wolves Of Hades & Nuclear Devastation. Bambara, Get Some, Acid Reflux/Ache en ik zal wel weer shit vergeten zijn.’’

 

Favoriete muzikanten: Max Radings is één van mijn favoriete muzikanten. Verder vind ik Wagner heel gruwelijk, hij is echt een riffmaster. David Bowie is ook een held.

Favoriete platen: Gringo – Blind Matty, Planisphère Complete – Justice, Veteran – Jpeg Mafia.

 

Favoriete evenementen: Black Denim Fest, georganiseerd door Cloudhead in de Baroeg.

Favoriete platform/radiozender: Shoutout naar Daily Indie (Ricardo!!). Verder kijk ik wel eens naar Joe Rogan op Youtube.

 

Volg Wesley op Twitter.
Volg Bruja Kru op Facebook.

Popunie clipoverzicht januari 2020

Het Popunie clipoverzicht van januari 2020 staat klaar! Het jaar is goed begonnen met vele nieuwe video’s uitgebracht door Rotterdamse acts en bands. Hier het overzicht met deze clips. Voor zover deze op onze radar zijn verschenen, hebben we ze op een rijtje gezet.

 

Carmen Forbes – Old You (live with The Codarts Pop Orchestra)
Challem – Sea Parade
Elijah Waters – Knew Ya
Het Gezelschap – Het Gezelschap (ft. Kay Slice)
Rafie – Laten Lukken
Alexandra Alden – Darling (live)
Geraldo – Famia
Catalijne – Skyfall (At The Movies)
Left In Suspense – Wait And See (acoustic @ Radio BredaNu)
Flip Noorman – Met De Winden Mee
Thyrza – Teugelloos
Eleven – Broken Clocks
Dando – Dividi
Lexy – Rennen
Versalife – Asimov’s Code
Robertino Ft. Kees Fluks – Schollefornia
Conforce – Axis Perpendicular
Out Of Skin – A House Spits Out
Jack X M Huncho – No Love In The Streets
Froukje – Groter Dan Ik
Rain After Summer – Nothing To Lose
Relex – Dit Is Life ft. Lydia
Caza – 10 (Alleen)
Far I – Samsara (Passion, Aggression, Ignorance) ft. Vington
Djeepz – Pai Di Oro ft. Arlindo Fifth
Madhara – Colours Of The Wind
Catalijne – Pandora
Gelukzoekers – De Reis
Marco Martens & Royal with Cheese – Klimwand
Caza – 10 (Alleen) [Unplugged]
Mayra Orchestra – Stormhorses (Live)
RijmR – Universum
Boka de Banjul – Gambia
Bier Kolektif – Flamboyant
Dread Pitt & Josimar Gomes – Don’t Hold Me Off
CHI Factory – Travel In Peace
Anthony Hüseyin – Pretty Boys
Thanatos – Violent Death Rituals
Ricky De Sire – De Bologna Girl & De Ancona Man
Sevdaliza – Oh My God
Lewsberg – From Never To Once
Ntjam Rosie – Sailing Out
Sophia x Cloud Orchestra – Over
Jairzinho ft. KM – Hart Zingt
Ik Ben Ruud – Wakker (original by Glen Faria)