Grote Prijs van Rotterdam krijgt naamgevend sponsor!

Sena-Logo-RGBIn 2014 wordt voor de tweede maal de Grote Prijs van Rotterdam (GPR) georganiseerd. De Popunie heeft met succes een sponsor gezocht en gevonden. Met ingang van 2014 presenteren wij Sena als onze partner. Deze Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten regelt de vergoedingsrechten voor openbaar gebruik van muziek van alle artiesten en platenproducenten. Het door Sena mogelijk gemaakte prijzenpakket ten behoeve van de GPR heeft een waarde van € 24.000,- en bestaat o.a. uit gages, optredens, masterclasses en een uitgebreid educatief natraject. Vandaar dat de competitie is omgedoopt tot Sena Grote Prijs van Rotterdam

Schrijf je nu in
De Sena Grote Prijs van Rotterdam is dé grootste en meest uitgebreide competitie voor alle Bands, Singer/Songwriters, Urban en Electronic acts uit groot Rotterdam*. Als je met jouw band/act een fikse stap voorwaarts wilt maken in je muzikale carrière schrijf je dan vanaf nu in via de website.

Schrijf je voor 1 augustus in met drie MP3 tracks uit je eigen repertoire (oftewel geen covers), een complete biografie en een goede promotiefoto van je band of act.

Voor meer informatie over de competitie, het reglement, data et cetera ga je naar de site.

*De wedstrijd staat open voor bands/acts uit de stadsregio Rotterdam: Lansingerland, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Rotterdam, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Bernisse en Spijkenisse.

Spotify

chris andersonWe weten ondertussen allemaal dat het slecht gaat met de muziekindustrie. Er worden mega verliezen geleden door de grote labels en artiesten krijgen niet de promotie die ze verdienen omdat slechte, onethische piraten-sites liever niet betalen voor de muziek die ze beschikbaar maken. En nu is er ook nog een downloadverbod in ons eigen kleine kikkerlandje. Kommer en kwel, toch? Misschien ook niet…

2013 was immers een erg goed jaar voor muziek. Zo goed zelfs dat de industrie, aangevoerd door het extreme succes van Adele, gegroeid is met een kleine 0.3% wat neerkomt op een winst van ongeveer zestien biljoen. Dit was tevens ook voor het eerst sinds tien jaar dat er een stijgende lijn te trekken was. Hoe kon dit gebeuren, in een tijd van piraterij? iTunes en Spotify misschien?

Spotify is een nog redelijk jong bedrijf, maar laat nu al zien dat de consument helemaal niet zo gierig is als de maatschappijen ons willen doen geloven. Het succes van iTunes en Spotify bewijst namelijk dat mensen geen probleem hebben met betalen voor hun entertainment, als de prijzen aanvaardbaar worden gehouden en het platform makkelijker te gebruiken is dan de miljoenen torrent sites. Kwaliteit, gemak, service. Dat is wat mensen willen en dat is ook precies wat ze krijgen van deze diensten.

Het muzikale landschap is aan het veranderen, en onze manier van consumeren ook. We willen al ons entertainment altijd bij ons hebben, het liefst in de cloud, en deze diensten hebben handig op deze niche ingespeeld. En het werkt. Andere diensten die niet handelen in muziek laten precies hetzelfde zien. Software platform Steam heeft geregeld zes miljoen gebruikers die tegelijk gebruik maken van hun service. En hun service is zo makkelijk te gebruiken dat mensen sneller daar iets kopen dan zelf torrenten. Netflix doet precies hetzelfde, maar dan voor film.

Voor velen van ons zijn deze diensten dan ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Zo kan het dus ook. Is piraterij nu echt zo erg als ons vertelt wordt? Is het downloadverbod echt nodig en is er genoeg reden om ondanks dit verbod toch ook de thuiskopie heffing te behouden? Ik denk het niet.

Het probleem ligt eerder bij de maatschappijen die krampachtig proberen om de oude manier van doen in stand te houden, voor winst op de korte termijn, in plaats van dat ze zich op de toekomst voor gaan bereiden en de mensen daadwerkelijk te geven wat ze willen.

Chris Anderson

Chris Anderson is een 23-jarige singer/songwriter en ambient producer uit Spijkenisse die, als hij niet met eigen muziek bezig is, zich stort op zijn nieuwe project; hij maakt een podcast vol relaxte elektronische muziek, waarin ook Rotterdamse artiesten gepromoot worden. Klik hier voor meer info.