Geef je op voor de Art Rocks workshop!

Wil jij een nieuwe track schrijven onder begeleiding van Yung Nnelg? Kom naar een van de Popsport songwriting workshopdagen in verschillende musea en schrijf op locatie een nummer/track bij een zelfgekozen kunstwerk. 15 september is de workshop met rapper Yung Nnelg in Rotterdam!

Popsport workshops in een museum
Samen met Art Rocks, een landelijke muziekcompetitie bij kunst, organiseert Popsport workshops in vier musea. Leer ‘kunst kijken’ – luister hoe een bekende Art Rocks ambassadeur zelf dat proces doorlopen heeft – en maak jouw eigen muzikale interpretatie.

15 september komt Art Rocks naar Rotterdam bij Boijmans van Beuningen met rapper Yung Nnelg. Meld je hier nog snel aan!

Extra Informatie
Datum: vrijdag 15 september
Locatie: Museum Boijmans van Beuningen
Entree: gratis

Geef je hier op.

Anemone – Silver Star

  • Silver Star

  • Anemone
    • Genre: britpop
    • Release-type: album, colored vinyl, digitaal
    • Label: Butler Records

Kent u die van dat fijne nieuwe Britpop-album? Dat werd in Rotterdam gemaakt! In twee dagen ook nog eens.

Anemone is een nieuwe band rond Xander van Dijck en levert met het debuutalbum Silver Star meteen een ongelofelijk sterk staaltje van kunnen af. Nu wisten we al dat Van Dijck de nodige kwaliteiten heeft als schrijver van fijne, rauwe popsongs (bij The Afterveins en Like This) maar met deze mooie mix van psychedelica en Britpop heeft hijzelf de lat weer een paar standjes hoger gelegd.

Het album bestaat uit slechts acht nummers, maar daarvan tellen de eerste drie samen al ruim 18 minuten. Anemone heeft wat te vertellen en neemt daar dan ook de tijd voor.

Het album opent in Rubble Boy met een rustiek stukje sologitaar om vervolgens over te gaan in een bijna typisch Brits geluid dat doet hoofdwiegen (denk Oasis). Halverwege gaat de track plots over in een trager intermezzo met een tegen shoegaze aanleunend weids parelende gitaarsolo om uiteindelijk weer het tempo op te pakken. Dit soort wisselende tempi en klankbeelden dragen bij aan het veelzijdige en toch eenduidige geluid van Silver Star.

Why Do I Worry heeft in eerste instantie een fijn meezinggehalte maar bouwt langzaam, laag na laag, op tot een fuzzy en overstuurde explosie van noise. Een fantastisch stukje hedendaagse psychedelica.

Weinig bands durven het tegenwoordig aan om een puur instrumentaal nummer op te nemen, maar Anemone schrikt nergens voor terug en laat met Sea Traveler zien ook zonder tekst een enorme zeggingskracht te hebben. Repeterende en gelaagde gitaren en een voortdurend wisselende dynamiek roepen het beeld op van een tegen de golven op varend schip, om uiteindelijk plots slechts in de rust van het strand en een paar krijsende meeuwen weg te ebben.

Na alle grootsheid en ernst van deze eerste drie nummers volgt de onlangs met een luchtige en humoristische clip gelanceerde single Best Friend. Gedreven, gehaast en ook flink ‘tongue in cheek’.

Met Treees keert de band weer terug naar het geluid van Britpop. Over een eenvoudige riff als basis wordt opnieuw duidelijk hoe knap en prachtig harmonieus de vocalen zijn op dit album. Ook in het rustige Proud To Be, een mooi liefdesliedje, is dat goed te horen. Als er vergeleken moet worden, denk je al gauw aan The Verve of The La’s, maar eigenlijk is zo’n referentie niet nodig. Anemone zet zich op eigen kracht voldoende op de kaart.

Story Of My Life doet een beetje denken aan het geluid van songwriters uit de zeventiger jaren en eindigt uiteindelijk met een solo van de elektrische gitaar die een balalaika nadoet. Dat klinkt wellicht vreemd, maar het werkt wel.

Silver Star eindigt met de zomerhit van de band Whered You Go. Zo’n nummer dat je op de koptelefoon moet horen op de fiets. Je gaat er vanzelf vrolijk sneller van fietsen.

Xander van Dijck heeft inmiddels wel laten zien van veel markten thuis te zijn. Ieder nieuw pak past hem meer dan uitstekend. Zijn medeleden in Anemone hebben ook allemaal ruim hun sporen verdiend in het Rotterdamse popcircuit en dat is dan ook te horen aan het fantastische niveau waarop gemusiceerd wordt. Waar Roemer Vermeulen (drums; Moon Tapes) en Neil Grootjans (zang en bas; The High Weeds) een steeds strakke basis leggen, bouwen Ricardo Jupijn (gitaar; ex-The Medics) en Van Dijck (gitaar en zang) hierover laag na laag aan het specifieke bandgeluid.

Silver Star is zo uiteindelijk uitgegroeid tot een grandioos album met fantastische songs. Een van de beste platen van dit jaar, dat kan niet missen.