Gastcolumn CATA: Actie Noorderlicht

Persfoto CATA-Noorderlicht 300dpi“As a rock star, I have two instincts. I want to have fun, and I want to change the world. I have a chance to do both” – Bono

Driekwart jaar geleden zat ik in mijn afgetakelde joggingbroek en warmgedraaide laptop op schoot, on-charmant huilend op de bank. Ontroerd door Sanne van Mourik en iedereen om haar heen die haar moest missen schreef ik Noorderlicht. Wie had ooit kunnen denken dat ik maanden later de wereld als een superwoman kon veranderen. Dat ik macht had. Dat mijn dorpse stem wél invloed had? WOW, stop. Rewind!

Sanne van Mourik was een gewone, normale scholiere met een mooi leven vol toekomstplannen. Totdat ze door uitgezaaide kanker nog maar 2% overlevingskans had. Ze stopte met school en ging haar ‘Bucket list’ waarmaken. Een van haar grooste wensen was het noorderlicht zien en meer dan 700 docenten en leerlingen van haar middelbare school hielden een ‘Run4Sanne’ om geld bijeen te zamelen. Deze succesvolle actie kon niet voorkomen dat Sanne op achttien jarige leeftijd vroegtijdig stierf, ze heeft het noorderlicht niet meer kunnen zien.

Ja, dan huil je. Je stelt je voor hoe het voor haar familie en vrienden moet zijn om haar te missen. Je stelt je voor hoe het voor jou zou zijn iemand uit je nabije omgeving te moeten missen. Dat íedereen in de wereld íemand ontzettend moet missen, dat iedereen in de wereld troost nodig heeft. Ik schreef Noorderlicht.

Nu, maanden later, mag mijn liedje met steun van haar ouders en dankzij het BNN programma Over Mijn Lijk mensen troost bieden. ‘Mag’, want ik beschouw het als een voorrecht. Mocht je het programma nog niet kennen: het wordt ook wel ‘je wekelijkse dosis relativering’ genoemd. Op een mooie, integere manier worden ongeneeslijk zieke jonge mensen die alles uit hun leven halen gevolgd. Een aanrader.

Ondertussen heb ik mijn flamboyante rode cape en te strakke catsuit aangetrokken want behalve dat het lied hopelijk heel veel mensen troost biedt, gaat de gehele opbrengst van het lied naar Stichting Make-A-Wish en JIJ KAN HELPEN!!

Download het lied Noorderlicht via iTunes en/of doneer via de actiepagina en verspreid deze actie online of via mond-tot-mond!

Ik heb een stem gekregen, mijn lied mag mensen troosten, mijn lied mag mensen helpen. Het voorrecht van artiest zijn, het voorrecht van muziek. Ok. Geen superwoman, maar wel super.

CATA – Noorderlicht

CATA

CATA is een eigenzinnige, expressieve artiest. Ze staat bekend om haar vocale diversiteit, confronterende performance en theatraal geïnspireerde popmuziek. Geprezen door onder andere Bart van Loo en Tonny Eyk werd haar talent begin 2014 direct opgepikt en beloond met de Liesbeth List-prijs en de Publieksprijs Waterpop. Haar muziek en performance zijn meeslepend, emotioneel, rauw en fragiel. Op 15 november staat ze in de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam.

Disko Matique

diskoooAlpha Beta
single-ep / download-ep
electro / house
UMPH Records

Disko Matique bestaat uit Thijmen Hoebink en Pierre Hagelaars. De heren kwamen bij elkaar in 2009 en zijn vanaf toen de electro in gedoken. Eerst met Duitse synthpop als De Dokter Disko Show, maar naarmate zij hun stijl ontwikkelden gingen ze in de richting van de Franse house. En die ontwikkeling heeft ze geen windeieren gelegd. Getuige de nieuwe ep Alpha Beta.

Ondanks die achtergrond was het nog even afwachten, want single ep’s zijn niet makkelijk: voor je het weet luister je naar vier slappe variaties van één en hetzelfde nummer. Maar Disko Matique overtreft meteen mijn verwachtingen met hun erg fijne electro stamper. Alpha Beta doet denken aan de electro van Boys Noize en Crookers maar dan met de energie van Digitalism.

Het origineel wordt gevolgd door een remix van eigen hand, waarmee de dansvibe nog meer wordt geroepen. Alpha Beta wordt hierin omgevormd tot house met een ijzersterke beat die je prompt op de dansvloer trekt. De twee andere remixes komen van Tesla55 en Moustache Machine. De eerste gaat terug naar het origineel met een vrolijke kwinkslag naar disco en de laatste is een laidback uithuigversie om weer op adem te komen.

Alpha Beta mag dan een single ep zijn, het is een dijk van een release. Het origineel is een fijne electro plaat, licht bombastisch en energiek. De remixes zijn meer dan een leuk extraatje; ze halen allemaal iets sterks uit Alpha Beta en dat komt deze release ten goede. Oftewel Disko Matique levert een prima medicijn tegen een naderende herfstdip en geeft je energie.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina of Soundcloud van Disko Matique.

Download Alpha Beta op Beatport.

Triptan