BAM! Popauteurs organiseert in BIRD een workshop ‘AI in muziek’

Op 25 september organiseert BAM! Popauteurs een workshop over AI (artificiële intelligentie) in muziek die ook toegankelijk is voor niet-leden. Tijdens deze meet-up in BIRD is er ruim aandacht voor de huidige stand van zaken, de uitdagingen, maar ook voor de mogelijkheden die AI muzikanten en producers te bieden heeft. De toegang is gratis, maar je moet wel vooraf aanmelden!

AI-gegenereerde muziek wordt steeds meer gebruikt en roept daarmee steeds meer vragen op aan de kant van muzikanten. Moet er betaald worden voor het gebruik van hun muziek bij het trainen van AI-modellen? En zo ja: op welke manier zou dat dan moeten werken?

Opzet AI meet-up
-Allereerst wat juridische uitleg.
-De huidige stand van zaken mbt wat mag/kan met AI-gebruik.
-De workflow van artiesten/muzikanten en hoe AI daarbij ingezet kan worden.

Dus hoe zorg je als muzikant/producer ervoor dat je maximaal gebruik maakt van de tools die nu aanwezig zijn? Welke tools zet je in, hoe kun je jouw creativiteit verder vormgeven, etc. etc.

Toegang is gratis, maar je moet wel even een plaatsje reserveren via dit formulier.

Over BAM! Popauteurs
Dit is inmiddels de grootste belangenvereniging voor makers van popmuziek in Nederland en vertegenwoordigt songwriters uit alle popgenres, van dance tot hiphop, het levenslied en rock. Ze strijden voor een eerlijker verdienmodel in de popsector, zodat je als popauteur beter betaald wordt als je liedje gestreamd wordt, of gespeeld op een podium, radio of tv.

Ze zijn vertegenwoordigd in bestuursorganen van o.a. Buma/Stemra, Sena, NORMA, de Popcoalitie en diverse internationale koepelorganisaties, en zitten aan tafel in Den Haag en Brussel. Daarnaast organiseren ze speciale evenementen voor hun leden om kennis te delen, en hebben een gratis juridisch spreekuur.

BAM! Lidmaatschap
In een snel veranderende muziekindustrie waarin de positie van makers onder druk staat, sta je samen sterker dus sluit je voor maar €50,- p/j aan als je nog niet aangesloten bent! Word lid en vergroot je netwerk in één klik met ruim 650 songwriters, artiesten en producers die ook lid zijn, ontvang gratis juridisch advies, hulp bij subsidie aanvragen en nog veel meer!

Extra informatie

Wat: AI Meet-Up (live event)
Datum: 25 september
Locatie: BIRD, Raampoortstraat 24, Rotterdam
Aanvang: 19:00 uur
Entree: gratis, maar aanmelden via dit formulier

Westerpop in Delft gaat na 30 edities stoppen!

Nadat mister Westerpop René Steijger onlangs nog namens Zijne Majesteit de Koning benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, is de trieste constatering nu dat het populaire gratis toegankelijke festival in Delft ophoudt te bestaan. Na uitvoerig overleg en een risicoanalyse is het huidige bestuur van Westerpop tot de conclusie gekomen dat het festival in zijn huidige vorm niet langer haalbaar is.

Risico
Dit besluit is gebaseerd op verschillende factoren, met als belangrijkste de aanhoudende en extreme inflatie (kostenstijgingen) die direct na de pandemie vooral de evenementensector hard heeft getroffen. Het risico op een faillissement bij tegenvallende inkomsten, bijvoorbeeld door slecht weer, is simpelweg te groot geworden. Deze verantwoordelijkheid wil het bestuur niet dragen en meer subsidie of sponsoring neemt dit soort risico’s ook niet weg.

Westerpop begon in 1989 als een initiatief van een groep vrienden, met de bedoeling cultuur en plezier voor iedereen (organisatie, vrijwilligers en bezoekers) te combineren en laagdrempelig te houden. Het buurtfeest wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is in de loop van 30 edities uitgegroeid tot een volwaardig festival met een regionale én landelijke uitstraling, dat jaarlijks zo’n 15.000 tot 17.000 bezoekers trekt. Als non-profit vrijwilligers organisatie sta je echter wel anders dan een commerciële evenementenorganisatie tegenover de huidige risico’s die festivals lopen.

Analyse
Na rijp beraad is het bestuur tot de volgende conclusies gekomen zo laten ze aan direct betrokkenen weten: “De editie van 2025 zou een stijging van de begroting en dus van de kosten laten zien van 40% sinds de pandemie. Deze feiten spreken voor zich. Het was daarom tijd om ons af te vragen of een festival van het kaliber van Westerpop in deze vorm en in deze tijd nog haalbaar is. Helaas is onze conclusie dat dit niet het geval is.

We hebben de optie van ticketverkoop overwogen, maar ook deze mogelijkheid sluit niet aan bij de visie die we altijd hebben gehad: een laagdrempelig, gratis toegankelijk festival voor iedereen, jong en oud. We zijn verdrietig en teleurgesteld over het besluit om Westerpop te beëindigen. We realiseren ons dat we hiermee onze vrijwilligers, bezoekers en partners een prachtig festival met een lange geschiedenis ontnemen en uit de evenementenagenda laten verdwijnen.”

Pijnlijk afscheid
De organisatie en vrijwilligers kunnen vol trots terugkijken op een geweldige reis sinds 1989, met vele hoogtepunten die Westerpop hebben gemaakt tot een onvergetelijke reeks van 30 edities. Met het wegvallen van Westerpop verdwijnt wellicht ook de poptalentenjacht Peter Tetteroo Bokaal en Westerpop zal sowieso niet langer beschikbaar zijn voor het Europese initiatief Stage Europe Network. Het gemis van dit door omstandigheden beëindigde, maar op zich gezonde en levensvatbare, evenement zal dan ook op vele verschillende plekken gevoeld worden en pijn doen.