Alexandra Alden – Wild Honey

  • Wild Honey

  • Alexandra Alden
    • Genre: singer/songwriter, folk
    • Release-type: album, 12" vinyl, digitaal
    • Label: M.A.R.S. Worldwide

Van de met millennia oude geschiedenis en mystiek omhulde Mediterrane eilandengroep Malta kwam Alexandra Alden naar het nuchtere Rotterdam om zang te studeren aan het Codarts conservatorium. Haar poëtische songs vonden gehoor bij het Rotterdamse producersteam Hanyo van Oosterom en Ocki Klootwijk, resulterend in het dromerige en ingetogen album Wild Honey.

Op Malta kende Alexandra Alden al succes met haar eerste ep The Curious Child (2013). Een kleinood vol pop-georiënteerde folksongs van een oude ziel van 16 jaar. Vijf jaar later en ver van haar thuisland lijkt zij haar muzikale vorm gevonden te hebben.

Met tokkelende gitaarspel begeleid Alden haar warm-expressieve zang. Opvallend hoe haar teksten daarbij, hoewel soms bijna lispelend gezongen, altijd verstaanbaar blijven en haar songs zo altijd in dienst staan van een vertelling. Onmiskenbaar is daarbij de invloed van de folk uit de vroege jaren 70 met namen als Joni Mitchell en vooral Britse zangeressen als Bridget St John, Sandy Denny en Mary Hopkin. De bezwerend mineure zangmelodie van de single Darling roept onmiskenbaar herinneringen op aan Nick Drake. Maar Alden durft vooral dezelfde breekbaarheid te tonen als deze voorbeelden.

Van Oosterom en Klootwijk (die onder andere het producersteam vormden achter het doorbraakalbum Rivertown Fairytales van Michael Prins) voelden dit goed aan en zorgden voor een warme en minimale begeleiding in de studio. Van een eenzame cello tot een ronkend orgel of wat desolate pianonoten, alles staat in dienst van de song. Tegelijk doorbreken zij soms de serene sfeer dankbaar. Zoals in Candles waarin het halverwege wel lijkt te gaan onweren met duister tromgeroffel en een distortiongitaar. Ook Alden klinkt hier op haar donkerst en bijna soulfull.

Er hangt een nevel van Mediterrane mystiek en poëzie om Aldens songs die tegelijk werelds en zelfs rauw kunnen zijn. Prachtig is het beeld dat Alden schept in opener Pilgrim, waarin zij een pelgrimstocht vol ontberingen beschrijft op weg naar haar geliefde. In Mexico moppert zij over het vertrek van haar broer naar dit land en het feit dat zij niet meekan. Het refrein “Traveling is easy, so long as we pack light…” geeft het vervolgens een metaforische meerwaarde.

Wild Honey is een donkere luisterplaat die je qua verstilde schoonheid soms naar adem doet happen. Tegelijk wordt het nergens somber, met dank aan Aldens prettige stem en vocale mijmeringen waar altijd licht doorheen schijnt. “There’s comfort in cleaning”, zingt zij in het eerder genoemde Mexico. Met haar tijdloze muziek biedt Alexandra Alden op haar beurt troost. Wild Honey is een plaat om diep in de nacht te draaien, langzaam wegzinkend in eigen, niet onprettige gedachten.

Volg Alexandra Alden op Instagram

Popunie clipoverzicht juli 2018

Het Popunie clipoverzicht van juli 2018 staat klaar! Deze zomer levert wederom een respectabel aantal nieuwe videoclips van Rotterdamse acts en bands op en voor zover deze op onze radar zijn verschenen, hebben we ze hier op een rijtje gezet.

 

Kid de Blits – De Rekening ft. Mr. Polska & $hirak
Gutter Creek – L’Amour Cajun
Danéx – Put Your Hands On My Body (acoustic)
ZACK INK – Wijk Herres
Anne Bakker – See Here (Live at Lloyd Hotel Amsterdam)
Ronnie Flex & Deuxperience & BLØF – Omarm Me (Live @ Concert At Sea)
Loreley – One Voice
Sammie Sedano – Eng
Gita Buhari – After The Rain (Live Session)
Winne – ODZ
Quajong3ns – Afrikaanse Body
Gutter Creek – Pillowdent
HnS – Balans
Famodis – Baila ft. Tyro
De Likt – Zelf Doen (Live @ Rotterdam Bluegrass Festival)
Nana Fofie – Assurance Mashup
Jairzinho – Fuego
Cheryl Öztürk ft. DS – On Je Mind
Broederliefde – Tizora
Gutter Creek – Round Here
The Dawn Brothers – Yours & Mine (Live at NPO Radio 2)
Jairzinho – Schoenendoos
Anne Bakker – The Lake (rainy snippet)
Shagga Ranx ft. Vlam DEE – Niet Relevant
Aletta – Love To Waste
Tavv – Oh Men
ZACK INK – Vibe
Mingue X BRÅVO – Paradise
Purly & Waanzinnig ft. Jephán – Beter Af
Sevdaliza & Emmanuel Adjei – Shahmaran
$hirak ft. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex – Miljonair
Danéx – Cheap Talk