Two Doors Down

  1. twodoors

Life’s Like That
cd-ep / download-ep
singer/songwriter

Two Doors Down is een samenwerkingsproject tussen singer/songwriter Irene Bom en haar vriendin Margriet van Overbeeke. De ep Life’s Like That is een verzameling van vijf mooie liedjes die Irene Bom tussen 2011 en 2013 schreef. Zelf speelt zij de gitaar en neemt de lead-vocalen voor haar rekening, waar haar veelzijdige compagnon Margriet zich naast de harmonieën een variëteit aan instrumenten toe-eigent waaronder melodica, kazoo, blokfluit en verschillende percussieve instrumenten.

Opvallend aan de liedjes zijn de prachtige harmonieën die toegepast worden in herkenbare en mooi doordachte melodieën in combinatie met knappe teksten die niet alleen leuk en interessant zijn om naar te luisteren, maar je ook nog eens aan het denken zetten. Op 11 april 2014 presenteerde Two Doors Down hun ep in Café De Vreemde Eend te Dordrecht.

De vijf liedjes hebben allen een geheel eigen karakter. Waar het openingsnummer Make My Day, met Margriet van Overbeeke op de kazoo, een vrolijke ondertoon heeft, heeft de titeltrack Life’s Like That een zwaardere vibe (“I remember the day Charles and Diana got married, my lover left me that morning and never came back”). Ook On Repeat/Missing You is een zwaarmoedig liefdesliedje welke zonder twijfel mijn favoriete nummer van de ep  is. De warme maar heldere sound en de goed geschreven tekst geven de doorslag om dit liedje daadwerkelijk on repeat te zetten.

De verscheidenheid aan thema’s maakt dat deze plaat het beste in zijn geheel beluisterd kan worden. Ondanks, of misschien juist wel door, de minimale setting waarmee de ep is opgenomen slepen de liedjes je mee door verschillende sferen, variërend van melancholie tot humoristische passages. Fijne, knusse liedjes om rustig de tijd voor te nemen.

Het fysieke exemplaar van de ep bevat een maar liefst acht pagina’s-tellend boekje, waar alle teksten duidelijk in overgenomen zijn. Wanneer je de tekst van het vierde liedje I Wish leest zonder de muziek gehoord te hebben, heb je het gevoel een mooi stuk poëzie te lezen. Wanneer je de muziek aanzet, blijkt deze eerste impressie niet minder waar.

De ep wordt afgesloten door het nummer Mr Spitz, een grappige kijk op de carrière van Olympisch topzwemmer Mark Spitz, met een mooie acherliggende gedachte; “Mr. Spitz says it’s his friends he values most in the end, more than his seven gold medals.”

Life’s Like That is een prima debuut voor Two Doors Down voor mensen die van rustig voortkabbelende luisterliedjes houden. Ik kan jullie allemaal aanraden om dit gezellige muzikale duo vooral eens live te gaan zien. Ik spreek uit ervaring.

Voor meer informatie bezoek je de website van Two Doors Down.

Download Life’s Like That op Bandcamp.

Thomas Florusse

Dordts Big Rivers Festival eert The Beatles

beatles_abbey_road1Van 10 tot en met 20 juli vindt voor de zeventiende keer het Big Rivers Festival plaats in Dordrecht. Dit tiendaagse cultuurevenement bestaat uit onder meer een filmfestival, een poëziefestival (met Michael Prins), een klassieke uitvoering van het meesterwerk Tubular Bells en een drie dagen durend muziekfestival op negen podia verspreid door het centrum van Dordrecht. In totaal werken meer dan 100 acts mee aan deze uitvoering.

Dit jaar is het thema van het festival Not A Hard Days Night. Met het 50-jarig jubileum van de Beatlesfilm- en lp A Hard Days Night wil Big Rivers de muziek van The Beatles als centraal thema gebruiken. Dit element is als een rode draad door het festival heen gevlochten.

Eén van de opvallende elementen is de Beatles Doe Mee Dag. Op zaterdag 19 juli kunnen bands, singer/songwriters, koren, duo’s etc. hier aan deelnemen. Hiervoor worden drie podia in het centrum van de stad geplaatst. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor inschrijven via info@popcentrale.nl. De enige voorwaarde is dat deelnemers minimaal twintig minuten Beatles repertoire dienen te hebben.

Om helemaal goed voorbereid op het podium te verschijnen organiseert de Popcentrale een Beatles Doe Mee avond. Dit is een workshop over The Beatles en de beatmuziek in het bijzonder. Dave von Raven van The Kik zal de workshop leiden. De Nederlandse producer/drummer Timothy van der Holst zal een presentatie geven over de drumtechnieken van Ringo Starr. Natuurlijk wordt er veel Beatles muziek gedraaid en is er tot slot een Beatles quiz.

Voor deelnemers aan de Beatles Doe Mee Dag is de toegang gratis. Overige belangstellenden betalen 5 euro entree.

Voor meer informatie bezoek je de website van de Popcentrale of de website van Big Rivers.