Gold

2015 no imageNo Image
lp / cd- / download-album
post-rock / post-metal
Ván Records

De vergelijking tussen GOLD en de occulte rockband The Devil’s Blood is ogenschijnlijk snel gemaakt. De vijfkoppige Rotterdamse band GOLD is namelijk het geesteskind van de voormalige The Devil’s Blood gitarist Thomas Sciarone. Hij heeft samen met zangeres Eva Milena de fundamenten gelegd voor een veelzijdig postrock geluid, wat in meerdere opzichten niet is weggelegd voor de tere zieltjes.

Het zou een inkoppertje zijn geweest om GOLD een pastiche van de Eindhovense rockband te noemen, maar niets is minder waar. Thomas was jaren geleden onder andere de oprichter van de Rotterdamse hardcore groep Malkovich en als tweede gitarist bij de gabberpunkers Aux Raus te bewonderen. Dit geeft wel aan dat hij stijltechnisch niet voor één gat te vangen is.

De Rotterdammers zoeken hun inspiratie veel meer in modernere en wellicht minder voor de hand liggende stijlen dan louter psychedelica en ’70’s retrorock.

Daarnaast is ook de esoterische inslag van GOLD tekstueel en qua presentatie minder nadrukkelijk aanwezig dan bij The Devil’s Blood en zangeres Eva heeft een beduidend minder bloederig voorkomen als haar evenknie Farida Lemouchi.

Genoeg met de vergelijkende context; GOLD is een band op zich en heeft na Interbellum uit 2011 met No Image het tweede full length album uitgebracht. Hierop laveren de tien nummers van de eerder genoemde genres, naar deathrock, metal, noise en post-rock.

Om een rauw en gruizig geluid te creëren is door producers Jeff Zeigler (o.a. Kurt Vile en The War on Drugs) en Brad Boatright (o.a. Obituary en Ringworm) gekozen voor een analoog jasje. Deze minder gepolijste manier van mixing en mastering zorgt voor een meer authentieke en pure vorm.

In tegenstelling tot veel hedendaagse overgeproduceerde werken, komt dit de sfeer en de intensiteit van het album zeker ten goede, zoals dat bijvoorbeeld ook bij stadsgenoten Rats on Rafts meer dan prima heeft uitgepakt.

Hoewel een band als GOLD het grotendeels van het meeslepende repetitieve karakter moet hebben om je als luisteraar in de muziek te kunnen verliezen, wordt No Image door de dynamiek en diversiteit van de tracks niet eentonig. Misschien is GOLD voor de gemiddelde luisteraar geen hapklare brok, maar voor de liefhebbers van het genre moet het smullen zijn!

Wil je meer weten over GOLD? Ga naar hun Facebookpagina.

Ronald Coelers

Popunie Music Support: The Bullfight en Maaike Siegerist in De Machinist

02 -singer - songwriters (voor)-page-001750x500-75Op woensdag 21 oktober vindt de derde singer/songwriteravond van het naseizoen plaats in het café van De Machinist. Vanaf 21 uur zullen Maaike Siegerist en The Bullfight eigen repertoire ten gehore brengen.

 

 

 

msMaaike Siegerist
Joni Mitchell ontmoet Julie London.’ Op haar akoestische gitaar schrijft en zingt Maaike Siegerist liedjes geïnspireerd op de melodieën, harmonieën en swingende ritmes van het Grote Amerikaanse Songbook. Sinds september 2014 studeert ze songwriting aan Bath Spa University in het Engelse Bath. In de zomer van 2013 werd Siegerist geselecteerd voor een songwriting kamp tijdens het Britse UK Songwriting Festival. Daar schreef ze elke dag een nieuwe song, waarop tutors uit de muziekindustrie en collega songwriters opbouwende feedback gaven.

Geïnspireerd door deze ervaring, bleef Siegerist ook na afloop van het kamp veel nieuwe muziek schrijven, terwijl ze vergezeld door contrabassist Ivo von Oven optredens gaf in Nederland, en met Britse songwriters een mini tour deed in het Verenigd Koninkrijk. Siegerist bracht haar eerste single Half a World Away en ep Acoustic uit in de eerste helft van 2014.

the bullfightThe Bullfight
Nick Cave, Leonard Cohen and Tom Waits hatten eine Wustenorgie in den Dutch mountains,’ schreef het Duitse blad Ox over La Chasse, het vierde en laatste album van de Zuid-Hollandse pop noir-groep The Bullfight. ‘Doordrenkt met een angstaanjagende schoonheid,’ deed het Nederlandse Revolver Magazine daar nog eens een schepje bovenop.

Hoewel The Bullfight al zo’n vijf jaar een stabiele bezetting heeft, wordt de kern gevormd door toetsenist, gitarist, songwriter en producer Thomas van Vliet en zanger en tekstschrijver Nick Verhoeven. Grillige folk met klassieke invloeden, donkere chansons, vaudeville en een snufje americana-rock, vormen de muziek voor de donkere en sinistere vertellingen van Verhoeven.

Vanaf het derde album Stranger Than The Night (2010) kon de groep rekenen op een warm onthaal bij de muziekpers en een klein maar enthousiast publiek. Bij hun optreden in kleine bezetting in De Machinist worden Van Vliet en Verhoeven aangevuld met violist Esther Vroegindeweij.

Oktober t/m december 2015
21 okt. The Bullfight / Maaike Siegerist
28 okt. Gita Buhari / Madelief Licht
04 nov. ZanglesRotterdam*
11 nov. Agnesz Anna / San Francisco
18 nov. St. Polaroid / Ward & Sahraei
25 nov. The Maybellenes / Open Podium
02 dec. Marvin Dee / Last Man Standing
09 dec. Nancy Brick / Frank Rensen
16 dec. ZanglesRotterdam*
23 dec. Ulrike Westfa / Neda Boin

Deze acts waren al eerder te zien!
07 okt. The Yes Please / Elke
14 okt. Luka / Maurice van Hoek

*De woensdagen 4 november en 16 december worden verzorgd door ZanglesRotterdam Onstage: een verrassende avond met nieuw Rotterdams talent, gecoacht door de professionele zangdocenten van ZanglesRotterdam.nl.

Extra informatie
Datum: woensdag 21 oktober
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur.
Entree gratis
Facebookevent