Meet The Pro at Home | Tip 1 t/m 5

Meet The Pro at Home, een wekelijkse serie met tips voor de muzikant in quarantaine. In de loop der jaren hebben we met Meet The Pro een onwijs breed netwerk aan muzikale pro’s opgebouwd. Zodat jij vanuit huis kan blijven investeren en werken aan je muzikale carrière, geven zij in deze  wekelijkse serie tips voor de muzikant in quarantaine!

De afgelopen weken zijn de eerste vijf tips online gegaan. Mocht je ze gemist hebben, vind je hier alle tips handig op een rijtje:

Tip 1:
De eerste tipgever is Melanie Esther die als artist branding & social media coach  artiesten begeleidt in het vinden en vertellen van hun unieke verhaal.

Tip 2:
De tweede tipgever is Jochem Winterwerp die met zijn bedrijf Buro Bros actief is als creative producer, webdesigner en content creator en onder andere hoofd marketing is bij festival Grasnapolsky.

Tip 3

Onze derde tipgever is Marlies Waters, in het verleden o.a. perspromotor voor V2 Records en labelmanager voor ADA (Alternative Distribution Alliance). Tegenwoordig heeft Marlies haar eigen bedrijf, waarmee ze op freelance basis label- / projectmanagement, marketing en PR verzorgd.

“Mijn tip gaat over een bio schrijven.”

Nu je misschien wat extra tijd hebt is het een goed idee om eens na te denken over hoe je jezelf presenteert. Niet alleen op de socials of op een persfoto, maar wat is de tekst die je meestuurt? Ja, het is een mooie tijd om nu eens een goede biografie te gaan schrijven.

Een bio is handig om te hebben als je zalen gaat benaderen voor shows, of als je labels of andere partijen wilt benaderen. Daarbij misstaat het ook niet op je website.

Het hangt natuurlijk een beetje van de fase van de muzikale carrière af. Maar een aantal vragen gelden voor iedereen:

– Wie ben ik (of mijn band)? Wat is ons genre en wat willen we uitdragen?
– Wat heb ik te vertellen over de muziek die gaat komen?
– Is er een rode draad binnen het album?
– Wat was de aanleiding voor het schrijven van bepaalde nummers?
– Zijn er inspiratiebronnen geweest voor de muziek en/of teksten waar je wat over kunt vertellen?
– Is de muziek op een speciale plek geschreven en/of opgenomen?
– Is er iets anders bijzonders aan mij/ons wat ik toe kan voegen?

Als je die vragen beantwoord hebt, dan kun je daar een mooi verhaal van maken. Sla alsjeblieft het, ik werd geboren op 5 januari 1995 over en ik begon op m’n zevende met blokfluitles over, behalve als het echt wat toevoegt.
Mocht je internationale ambities hebben, is het handig om zowel een Nederlandse als Engelstalige bio te hebben.

Schrijven over jezelf is supermoeilijk. Dus schakel ook wat slimme vrienden in om je eerste opzet te bekritiseren. En mocht je er echt niet uitkomen, kun je hem natuurlijk ook door iemand anders laten schrijven. In Rotterdam woont bijvoorbeeld Jasper Willems die prachtige bio’s schrijft.”

Tip 4:
Onze vierde tipgever is onze welbekende host Martijn Crama!

Martijn is artiestenmanager. De artiesten die hij vertegenwoordigt (of vertegenwoordigde) zijn IX, Bells of Youth, Stefany June, Krach, Florian Wolff en Tapetoy. Naast zijn werk als manager, doceert hij één dag in de week op het ArtEZ conservatorium op de Popacademie en MediaMusic afdeling. Naast dit werk kan je hem tegenkomen in panels – of leidt hij deze – commissies, jury’s en op plekken waar hij kennis kan delen. In het kader van kennisdelen houdt Martijn een blog bij met allerlei ins en outs over de Nederlandse muziekindustrie.

Tip 5:
Onze vijfde tipgever is Anna Oosterling!

Anna is oprichter van Get Your Act Together, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en coaching van muziekindustrie professionals en amateurs. Ze maakte op jonge leeftijd haar intrede in de muziekindustrie als tour manager en social media strateeg en werkte o.a. voor Chef’Special en Typhoon. Anna leert nu de nieuwe generatie music professionals de kneepjes van het vak op de Herman Brood Academie en verschijnt regelmatig als spreker/panellid op events als TEDx, ADE en Club NML.

Meet The Pro is gericht op het stimuleren van het cultureel ondernemerschap in de popsector. Er vinden meerdere Meet The Pro sessies per jaar plaats, georganiseerd door de Popunie op verschillende plekken te Rotterdam. Check ook de site om te zien welke onderwerpen er al zijn behandeld én lees alle verslagen van voorgaande sessies.

New Skool Rules online editie via Zoom

New Skool Rules is een hiphop en r&b muziekconferentie, waar mensen uit het vak hun kennis en netwerk delen. Vanwege de huidige situatie rondom de coronacrisis heeft de organisatie besloten om online een extra editie te geven via zoom.

New Skool Rules Online
Van 29 t/m 31 mei organiseren ze panels, workshops, masterclasses, demo luister-sessies en live optredens. New Skool zou geen New Skool zijn zonder een legendarische afterparty met live dj’s op zaterdag 30 mei.

Paneldeelnemers
Er zijn diverse (internationale) panelleden  aanwezig van grote labels zoals Motown, Atlantic Records, Republic, Sony en Warner en grote uitgevers als Warner / Chappell, Sony / ATV, en Universal Publishing. Natuurlijk komen er ook experts op het gebied van branding, sociale media en ook andere interessante onderwerpen aan bod. De volledige line-up met alle onderwerpen is te vinden op de website.