Live-verslag: Popronde Rotterdam 2013

popunie-poprondeDe Popronde is een interessant fenomeen. Het toont aan hoe het ook zou kunnen zijn. Kunde en arbeid in plaats van gemak en plat vermaak. Een heerlijke middag en avond voor de muziekliefhebber. En dat ben ik. Ik heb me vooral begeven op de Westersingel en Nieuwe Binnenweg waar in afwisselende locaties bands overal vertegenwoordigd waren. Op kort binnenlopen kun je geen recensie schrijven die telt, dus ik heb ingezoomd op twee acts: Christopher Green in De Riddert en Yorick van Norden in Café Stalles. 

Christopher Green is een singer/songwriter die, gesteund door een fantastische band, zijn vriendelijk ogende hoofd ver boven het overvolle maaiveld van de huidige singer/songwriter generatie uit durft te steken. Als je dan kiest voor folk, doe het dan ook goed. Geen meerstemmige zijige halfslappe popaftreksels met hoedjes en dwarsfluiten, maar gewoon raak en to the point. Dylan en The Band komen langs, naast tal van eigen creaties in het dampende bierlokaal waar Christopher Green met zijn Grolsch Endorsement meer dan prima op zijn plek is. Popronde-stijl opgekropt in een veel te klein hoekje is zijn muziek des te meer in your face, rauw en echt. De sound is goed en komt volledig tot zijn recht in het volgestampte café waar pakkende songs worden ingekleurd met smaakvolle ritme partijen en het knap gearrangeerde gitaarwerk van de gitarist. Vaak vol en hard, op de juiste momenten intiem en ingetogen. Duncan Idaho-zangeres Hanna Tollenaar zingt spontaan samen met Chris het prachtige Fold Me Up. Ondanks Pinkpop blijven Christopher Green en band trouw aan hun roots en dat blijkt vanavond de enige juiste keuze.

christger green

In Café Stalles staat een geïnteresseerde menigte gefascineerd naar het gelijkvloerse podium te kijken waar een kek-ogend gezelschap toffe muziek lijkt te maken. Yorick van Norden is de man waar het om draait en dat is te merken. Charisma gecombineerd met de looks, de moves, de stem en de songs. Dan zou je het ver moeten kunnen schoppen. Luchtige, maar goed overdachte beat pop die een groter podium verdient. Dave van Raven staat geïnteresseerd te kijken, dus wie ben ik om dat niet te doen. De band pakt je in, neemt je mee en als het voorbij is wil je nog een keer. Tof!

Jean Luc P.

Foto: Bart Notermans

Gezien: zaterdag 9 november, binnenstad, Rotterdam

Interview: Florian Pak (PopUp 010)

pop010PopUp 010 is een initiatief van vier Rotterdamse muziekliefhebbers met een behoefte aan meer muziek in de stad. Onder de noemer PopUp 010 willen ze tweemaandelijks intieme, (semi)akoestische optredens organiseren op verrassende Rotterdamse locaties als aanvulling op het bestaande muzikale aanbod in de stad. Wij spraken met Florian Pak!

Wie zijn jullie?
PopUp 010 is een initiatief van Florian Pak, Peter van Grevengoed, Matthijs van Burg en Bas Bosboom. De Rotterdamse muziekwereld is wat ons bindt en waar we elkaar van kennen. Laten we immers niet vergeten dat er nog ontzettend veel gave dingen gebeuren in Rotterdam! Tijdens concerten en festivals kwamen we te spreken over Rotterdamse poppodia en bandjes die wij te gek vinden. We zagen eigenlijk alle vier ruimte voor een nieuwe, originele vorm van concerten organiseren. Van het één kwam het ander en zie hier, we hebben een stichting opgericht en de eerste editie staat in de steigers.

Buiten het feit dat we gewoon enorm veel van muziek houden gaat onze passie verder dan alleen muziek luisteren en concerten bezoeken. Zo is Florian hoofdredacteur voor 3voor12 zuid holland, fotografeert Peter regelmatig bij optredens, is Matthijs al jarenlang betrokken bij de (Rotterdamse) culturele sector als marketeer en werkt Bas bij platenmaatschappij V2 Records.

Waarom gaan jullie onder de naam PopUp 010 opereren, terwijl er ook een Stichting Pop Up Rotterdam is waar o.a. de Rotterdamse podia in verenigd zijn?
Wij zien de term ‘pop-up’ gewoon als een algemene benaming en 010 de toevoeging van onze stad. Wat is het verschil tussen Coca Cola, Pepsi Cola en kindercola? Amstel Bier, Heineken Bier van hetzelfde laken en pak.

Maar zonder gekkigheid, we hebben dit vanzelfsprekend besproken en vinden dat PopUp 010 de lading gewoon het beste dekt, het staat precies voor wie wij zijn en wat we doen. PopUp (pop-up) refereert aan het fenomeen dat we telkens andere locaties gebruiken voor onze avonden, locaties waar men niet 1,2,3 popmuziek verwacht. Dus ook PopUp van ‘popmuziek’. 010 refereert aan het feit dat de optredens in Rotterdam  plaatsvinden en dat elke avond tenminste plek biedt aan een Rotterdamse act.

Laat het ook duidelijk zijn dat we niemand voor het hoofd willen stoten. We willen naast en in goede verstandhouding met de bestaande initiatieven opereren. Denk hierbij aan bestaande poppodia, maar ook zeker aan de motie die net door de gemeenteraad is aangenomen en pleit voor het door de overheid/gemeente gereedmaken van leegstaande panden voor de culturele sector. We juichen het alleen maar toe dat er steeds meer plaats is voor popmuziek in de stad en aandacht voor leegstand en alternatief gebruik van panden. Wij zullen het op onze manier blijven doen door geen vaste ‘tijdelijke’ locatie te gebruiken maar elke keer op zoek te gaan naar mogelijkheden. En die zijn er genoeg.

Wat willen jullie met PopUp 010 bereiken?
Wij hopen een welkome aanvulling te zijn voor de Rotterdamse muziekscene. PopUp 010 moet bekend gaan staan als een plek waar lokaal maar ook internationaal talent de kans krijgt om zijn of haar kunsten te vertonen. We kiezen voor een andere opzet door op verschillende locaties te programmeren waarmee we ons ook duidelijk willen onderscheiden van de bestaande podia en kleine initiatieven. In lijn hiermee willen we bezoekers verrassen met acts die ze doorgaans niet zo snel tegen zouden komen op poppodia.

Kunnen jullie en tipje van de sluier oplichten over de eerste editie?
De eerste editie vindt vrijdag 22 november a.s. plaats in Posse Espressobar op Katendrecht, een super locatie! Met op het programma Crying Boys Cafe; een Rotterdamse band en initiatief van Jasper Hupkens. Crying Boys Cafe maakt een mix van pop, soul en gospel en staat al op de radar van menig muziekblog zonder dat er ook maar een plaat is verschenen. Erg tof dat zij komen dus. De avond wordt afgesloten door Stephen Ellis, frontman van Britse Indie-sensatie Revere. Deze band gooide al hoge ogen op Glastonbury en wordt door The Guardian en Times vergeleken met Arcade Fire en Radiohead. Speciaal voor PopUp 010 komt de zanger over uit Londen voor een intieme, akoestische set. We zijn erg blij met de acts en de locatie. En nog mooier, de eerste editie is helemaal uitverkocht!

Hoe selecteren jullie de locatie?
Zoals gezegd is het PopUp concept dat we voor elke editie een andere locatie zoeken. Belangrijk is dat we op zoek zijn naar plekken waar je in eerste instantie geen popmuziek zou verwachten. Wij denken dat Rotterdam over ontzettend veel te gekke locaties beschikt die perfect kunnen dienen als tijdelijk poppodium. Bijkomend voordeel is dat ons publiek op deze manier ook eens in aanraking komt met plekken in de stad waar ze anders wellicht nooit of niet zo snel zouden komen.

Omdat we zelf Rotterdammers zijn kennen we natuurlijk veel plekken in de stad en houden we nieuwe initiatieven goed in de gaten. Ook hebben we een heuse wishlist gemaakt met droomlocaties. En een ervaren filmlocatiescout heeft ons hulp aangeboden dus die kunnen we af en toe om raad kunnen vragen. Maar mocht je dit lezen en een toffe locatie weten of bezitten, voel je vrij om contact met ons op te nemen!

Op welk genre richten jullie je?
We treden naar buiten onder de noemer (semi)akoestische optredens. Het ligt dus voor de hand om singer songwriters te programmeren en dit zullen we ook zeker gaan doen. Maar we denken ook dat een semi-akoestische setting juist fantastisch en verrassend werkt voor andere genres. Dus we kijken zeker ook naar meer rock of indie georiënteerde bands, zelfs meer elektronische acts zijn dan interessant. Met de semi-akoestische aard van PopUp 010 dagen we de muzikanten ook uit. We staan dus voor veel open, zolang er maar geen herrie wordt gemaakt en geluidsoverlast wordt veroorzaakt, haha.

Hoe worden de optredende artiesten geselecteerd?
Uitgangspunt is dat we als organisatie ook echt persoonlijk iets hebben met de act. We hebben een longlist aan artiesten, die met de dag wordt uitgebreid en over de programmering houden we regelmatig vergaderingen. Het liefst zijn we het met zijn allen over een act eens, maar we kunnen incidenteel ook een ‘veto’ plaatsen. Je zou ons dus bijna democratisch kunnen noemen, haha. Overigens is het misschien goed om te vermelden dat de longlist niet alleen tot stand komt op basis van onze persoonlijke kennis en interesse. Bands, labels en boekingskantoren kunnen zich vanzelfsprekend bij ons melden.

Jullie Facebook pagina  is recent gelanceerd. Hoe zijn de reacties hierop?
Facebook is voor ons een gemakkelijke manier om te communiceren met ons publiek. Maar hiervoor gebruiken we ook Twitter, onze website en nieuwsbrief. Tot nu toe zijn de reacties heel erg positief, we voelen ons enorm gesteund in het idee van PopUp 010 en proeven daarin ook duidelijk de behoefte aan een nieuw initiatief op het gebied van popmuziek in de stad. En de uitverkochte eerste editie zien we dan ook als blijk van vertrouwen.

Wie zou je graag nog eens willen programmeren?
We zijn alle vier gek op muziek dus daar lullen we graag over, zo ook over welke act we absoluut op de affiche willen hebben. Dat zijn leuke gesprekken natuurlijk waarbij vele namen voorbij komen in alle soorten en maten. Maar in de programmering willen we dicht bij het idee blijven om een podium te bieden aan opkomende talenten, uit Rotterdam, Nederland en de rest van de wereld. We zoeken naar acts die het publiek kunnen verrassen en niet alleen omdat ze de act simpelweg nog niet kennen. En we willen zelf ook verrast worden. “Wow, dit is te gek en komt ook nog eens uit Rotterdam”, zoiets.

Hoe kunnen acts jullie het best benaderen?
Zoals gezegd zijn we redelijk 2.0 en vindbaar op Twitter, Facebook en de website. Het makkelijkste is dus om een berichtje via Facebook of Twitter te sturen. Mailen kan naar naar info@popup010.com En natuurlijk wel link(s) en bio mee sturen.

Wat vinden jullie van de Rotterdamse muziekscene?
Deze vinden we te gek! De muziekscene is springlevend en er zijn veel toffe bands. Op het gevaar af dat we onszelf wederom gaan herhalen, maar Rotterdam barst van het muzikale talent. En wat betreft de podia, we kennen elkaar van het bezoeken van bands en bij die optredens werden de plannen voor PopUp 010 gesmeed. Niet zozeer uit onvrede over hoe slecht het is gesteld met de popmuziek in Rotterdam maar meer van: we willen meer, laten we het zelf doen!

Wat voegt PopUp 010 toe aan het bestaande aanbod en waarin wijkt het af?
Oei, nu gaan we onszelf toch weer herhalen. PopUp 010 wil een aanvulling zijn op het bestaande aanbod door semi-akoestische concerten te organiseren voor 50 tot 75 man publiek op locaties die niet bekend staan als poppodium. Geen vaste stek maar verrassende plekken in de stad. Met onze programmering hopen we wel bekend te komen staan als de plek waar je spannende, opkomende bands uit Rotterdam en ver daarbuiten kunt zien.

Op welke Rotterdamse artiest(en) moeten we de komende tijd letten volgens jullie?
Dit is een gevalletje ‘Wij van WC-eend…’, maar we denken dat Nederland nog erg veel gaat horen van Crying Boys Cafe, houdt deze band in de gaten!

Wat staat er, naast de eerste editie op 22 november, nog meer op de agenda van PopUp 010?
We zijn ook stiekem alweer aan het nadenken over de tweede editie van PopUp 010, die in januari 2014 plaats zal vinden. We zijn zelfs al in gesprek met een aantal toffe locaties en te gekke bands! Vooralsnog ligt de focus echter op 22 november en zodra we meer nieuws hebben zullen we iedereen via de website, Twitter en Facebook op de hoogte brengen.