Vraag: welke verzekeringen zijn er voor muzikanten en instrumenten? En hoe werkt het met verzekeringen bij touren in het buitenland?
Antwoord: op maat gemaakte verzekeringen voor muzikanten zijn niet bij de gangbare verzekeraars te vinden. Gespecialiseerde verzekeringen vind je voornamelijk bij de vakbonden en vakorganisaties voor musici. Je moet dan denken aan verzekeringen voor instrumenten, bedrijfs W.A., zakelijke reizen, arbeidsongeschiktheid en de wat exotischer varianten waarbij je je stem of handen kunt verzekeren. Vooral verzekeringen op het gebied van instrumenten, bedrijfs-WA en zakelijke reizen zijn voor muzikanten van belang.
Instrumentenverzekering: De gangbare verzekeraars bieden mondjesmaat instrumentenverzekeringen aan, maar dat zijn eigenlijk gewoon kostbaarhedenverzekeringen. De nadelen daarvan zijn dat ze relatief duur zijn (vaak 6 tot 7% van de te verzekeren waarde) en meestal alleen thuisgebruik dekken. Als je gaat optreden dan heb je er dus niets aan, want je instrument is buitenhuis niet gedekt. Sluit je een instrumentenverzekering af, let er dan op dat je werelddekking hebt en dekking tijdens vervoer. Belangrijk is ook waarover de verzekering uitkeert in geval van schade of diefstal. Dat kan de dagwaarde zijn of de nieuwwaarde. Dat laatste is voordelig als je instrument met de tijd in waarde daalt en onvoordelig als je instrument juist in waarde stijgt, zoals bij vintage gitaren of piano’s. Meestal wordt diefstal uit een vervoermiddel of van een onbewaakt podium niet gedekt. Het is daarom belangrijk de kleine lettertjes in de polis te lezen voordat je de verzekering afsluit.
Bedrijfs-WA: een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is voor muzikanten wel degelijk iets om bij stil te staan. Als muzikant kun je aansprakelijk worden gesteld als een podiumversterker op het hoofd van iemand uit het publiek valt of als zo iemand wordt geëlektrocuteerd door een stukje kaal stroomsnoer bijvoorbeeld. Een particuliere WA-verzekering biedt in deze gevallen geen soulaas. Zorg er daarom voor dat je een bedrijfsverzekering hebt afgesloten, zeker op buitenlandse tournees. Het soort aansprakelijkheidsconflicten waar je in het buitenland tegenaan kunt lopen wil je liever aan je verzekeraar over laten.
Zakelijke reisverzekering: een reguliere reisverzekering is toegespitst op vakantiereizen in de particuliere sfeer. Zodra er sprake is van een zakelijk verblijf in het buitenland, biedt de reguliere verzekering echter dekking meer. Dat is het geval als je (tegen betaling) optreedt op een festival of meespeelt in een buitenlandse band. Met een zakelijke reisverzekering dek je jezelf in tegen o.a. schade aan de meegenomen bagage, medische kosten in het buitenland die niet onder de basisverzekering vallen, extra hulpkosten etc.
Arbeidsongeschiktheid: Voor de meeste popmuzikanten zal dit soort verzekeringen veel te duur zijn. Op het moment echter dat je financieel afhankelijk bent van muziek maken komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel om de hoek kijken. De meeste reguliere verzekeringen op dit gebied zijn ook voor professionele muzikanten vaak te duur. De Ntb heeft daarom met haar verzekeraar speciaal voor deze doelgroep een op maat gemaakte verzekering in het leven geroepen. Een andere mogelijkheid zijn de zogenaamde broodfondsen. Dit zijn initiatieven die niet door verzekeraars worden uitgevoerd maar door groepjes zelfstandigen die financiële ondersteuning geven als een van hen tijdelijk arbeidsongeschikt wordt. Meer info hierover vind je op het internet.
De Ntb heeft uiteraard voor haar leden een exclusief en zeer voordelig verzekeringspakket met o.a. de goedkoopste instrumentenverzekering met (wereld)dekking bij optredens. Meer info is te vinden op ntb.nl