Podiumkunsten: Een Koud Kunstje

Tijdens de vele Popunie Meet The Pro sessies en masterclasses heb je als muzikant heel veel informatie gekregen over hoe je aan optredens kunt komen, hoe je opvalt bij programmeurs en de media en hoe je met de sociale media om moet gaan. Allemaal zeer nuttige info waar je hopelijk je voordeel mee hebt gedaan en waar je veel optredens mee in de wacht hebt gesleept. En dan heb je een optreden en wat wordt er dan eigenlijk allemaal van je verwacht en hoe ga je daar dan mee om? Hieronder enkele tips hoe je jouw optreden en contact met de zaal tot een succes kunt maken en ervoor kunt zorgen dat je er misschien nog wel meer optredens uit sleept.

Afspraken rondom een boeking
Allereerst is het in de aanloop naar je optreden altijd fijn om vooraf alles goed te overleggen met de zaal en rap en vriendelijk te antwoorden als de zaal informatie van je wil hebben. Laat geen dagen of soms zelfs weken op je antwoord wachten. Tegenwoordig hebben de meeste mensen allemaal internet op hun telefoon en kun je overal even een kort bericht terug sturen, zelfs als het antwoord is dat je er op een later moment op terug komt. Ook op facebook ‘berichten’ is het goed om zo snel mogelijk te antwoorden, want facebook houdt je ‘response’ tijd bij en ik vind het zelf altijd netjes om te zien als er bij een band staat dat de een ‘response rate’ boven de 90% ligt en dat er binnen twee uur geantwoord wordt.

Voor wat betreft de informatieverstrekking is het handig om een callsheet te overleggen met daarin alle gegevens omtrent backline, stageplan (b.v. via MyStagePlan) betaling, drankjes, parkeergelegenheden, tijdsplanning en allerlei andere praktische info. Deze kun je eventueel samen met de zaal invullen of wellicht heeft de zaal er zelf al een. Op die manier voorkom je latere (soms kostbare) misverstanden over gage, over aanwezige backline, over de rekening van de drank, etc.

Up-to-date promotiemateriaal
Zorg dat de informatie over je band die je online beschikbaar stelt of verstuurt up-to-date is en er professioneel uitziet en gericht is op het publiek dat de zaal en jouw band trekt. Een biografie in het Engels sturen is leuk, maar als de doelgroep bestaat uit Nederlands sprekende mensen, dan is dat natuurlijk niet nodig en kan het zelfs storend zijn. Een mooie, professionele bandfoto is ook een pre. Een live foto gemaakt met een mobieltje in een schemerige ruimte is leuk voor je familie en vrienden, maar het ziet er erg onprofessioneel uit naar een zaal en de buitenwereld toe.

En dan nu het allerbelangrijkste stuk: de avond zelf. Na ruim 20 jaar van muziek maken kan ik niet anders dan stellen dat het bij veel bandjes misgaat op dit gebied en dat er hier nog wel een beetje aan geschaafd kan worden. Dit is dan ook de voornaamste reden dat ik dit artikel hier voor jullie schrijf. Hoe gedraag je jezelf op de avond dat je met jouw band moet spelen.

De do’s en don’ts bij een optreden
Allereerst zorg je dat je als band op tijd bent. Als je het door omstandigheden toch niet redt, neem dan even contact op met de zaal om te laten weten dat je onderweg bent en hoe laat je er dan waarschijnlijk wel bent. Als het goed is dan heb je op de callsheet een nummer staan en een contactpersoon van de avond zelf, maak daar gebruik van. Op tijd zijn voorkomt een hoop gestress voor alle partijen. Ik weet dat er soms zaaltjes zijn die zelf ook niet alles op tijd doen, maar zorg er dan in ieder geval voor dat het niet aan jou ligt als er vertraging in het programma zit. In sommige gevallen gaat die vertraging zelfs van je eigen speeltijd af.

Stel jezelf voor aan het personeel en doe ook echt moeite om de namen van de mensen te onthouden. Als het er te veel zijn zorg dan in ieder geval dat je de belangrijkste namen onthoudt: de licht/geluidsman, je contactpersoon en de uitbater bijvoorbeeld. Als je weggaat bij het optreden is het ook wel ontzettend netjes om al die mensen die de avond mogelijk hebben gemaakt even persoonlijk te bedanken voor je vertrekt. Als nazorg zou je zelfs nog een mail kunnen sturen om nog even te bedanken.

Wees professioneel
Het zal vast wel eens voorkomen dat je in een zaal staat waar je de welbekende drie man en een paardenkop aantreft. Sommige bands zijn hierdoor teleurgesteld en zetten een matige show neer en laten soms zelfs openlijk hun teleurstelling blijken in woord en daad. Dat is natuurlijk geenszins professioneel. Laat zien wat je waard bent en zet de beste show van je leven neer. Die drie man en een paardenkop zijn immers wel voor jou gekomen en die moet je geven waar ze voor kwamen: een show om nooit te vergeten, zodat zij aan hun vrienden kunnen vertellen dat ze een geweldige band hebben gemist. In plaats van dat ze tegen hun vrienden zeggen dat ze zelf beter ook tijdens hadden kunnen blijven. Als je een goeie show neerzet voor die drie man zou het best eens kunnen zijn dat je wordt teruggevraagd op een moment dat de zaal meer publiek verwacht. Respecteer je publiek te allen tijde en respecteer jezelf.

Drank maak vaak meer kapot dan je lief is. Bij veel bands hoort het erbij: een biertje. Een biertje moet kunnen, maar er zijn grenzen. Zorg ervoor dat je niet straalbezopen op het podium staat en het liefst ook niet dat je straalbezopen na afloop door de zaal rondbanjert. Geniet maar drink met mate is toch het eeuwenoude devies wat je hier ook ter harte moet nemen. Ik heb veel goeie bands benedenmaats zien presteren of opmerkingen horen maken die niet gepast waren omdat er drank in de man was. Dat is natuurlijk geen visitekaartje voor je band en het zou er zomaar in kunnen resulteren dat een zaal je niet terug vraagt of dat jouw band een algehele slechte naam krijgt.

Wees sociaal
Als laatst nog even een opmerking over de ‘andere’ bands. Je speelt vaak niet als enige band op de avond. Het is wel zo netjes om je ook naar de andere bands toe op een leuke manier te presenteren. Stel je dus ook aan hen voor, neem niet gelijk de hele backstage ruimte in beslag met al je ‘gear’ zonder aan de andere bands te denken, drink niet gelijk de hele koelkast leeg, neem de tijd en moeite om naar hun show te kijken die avond (de zogenaamde ‘hangfactor’) en neem ook afscheid van ze als je vertrekt. Zo werk je aan een netwerk van bands waarmee je in de toekomst wellicht samen optredens kunt aanbieden.

Ga ervoor
Er is geen geschreven etiquette over wat wel en niet te doen in muziekland, maar je kunt er vanuit gaan dat er dezelfde normen en waarden gelden als in de maatschappij en je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. In een band spelen is niet alleen liedjes schrijven en spelen, maar vergt ook een groot aantal sociale vaardigheden die vaak niet belicht worden in workshops en trainingen. Ik hoop dat dit artikel een aanzet is om na te denken over hoe je jezelf als band presenteert bij een optreden.

Door Dikke Mike

Dikke Mike is zanger/bassist in The Legendary Orchestra Of Love die aanstekelijke rock ‘n’ roll speelt. De liedjes vertellen absurde maar vermakelijke verhalen. Met een fundament van bas, gitaar en drums maakt het drietal van eenvoud een kunstvorm. De band is visueel aantrekkelijk, bezit aanstekelijke humor en ook aan showmanschap ontbreekt het de drie heren niet. Vanuit Bodacious Bookings in hun thuisstad Rotterdam broeden ze op hun plannen om de wereld te veroveren met hun grenzeloze charmes.