Geld verdienen met YouTube

Ze duiken te pas en te onpas op tegenwoordig: YouTubers. En als we de media moeten geloven is een YouTube-kanaal een uitstekende manier om goed te verdienen. Maar kun je er als muzikant ook nog wat mee? Je plaatst misschien al regelmatig video’s. Hoe zorg je ervoor dat je daar ook nog wat mee kunt verdienen? Je leest het hier:

Grofweg zijn er twee manieren om geld te verdienen met YouTube. Je kunt advertenties aanzetten en daar inkomsten uit genereren. Een andere manier is het aangaan van samenwerkingen.

Advertenties:
Het is tegenwoordig niet moeilijk om advertenties in te schakelen binnen YouTube. Een aantal jaar geleden was dit een stuk ingewikkelder. Maar op dit moment kun je dit simpel regelen via de functies-pagina van je account. Via deze link kun je lezen hoe je dit aanpakt

Er zitten alleen wel een paar haken en ogen aan. Youtube heeft namelijk wel wat eisen. Zo moet je minimaal 10.000 views hebben. En ook ga je alleen maar leuk verdienen als jouw video’s daadwerkelijk goed bekeken worden. 1000 views leveren hooguit een paar euro op, dus als je die aantallen niet haalt is het waarschijnlijk niet de moeite.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat je alleen geld mag verdienen met eigen content. Maar dat is natuurlijk geen probleem als je eigen muziekvideo’s wilt gaan plaatsen. Covers zijn dus niet toegestaan.

De basis van het ‘copyright’ legt YouTube zelf als volgt uit:

 

Samenwerkingen:
Een andere manier om je YouTube-kanaal te gelde te maken, is door het aangaan van samenwerkingen. De mensen die naar jouw video’s kijken zijn namelijk interessant voor bepaalde bedrijven. Die hebben er misschien wel geld voor over om deze mensen te bereiken.

Stap één is dat je bepaalt voor welke bedrijven of organisaties jouw kanaal interessant is. Vervolgens kun je hen benaderen en voorstellen om een samenwerking aan te gaan. Bijvoorbeeld doordat jij in je video’s kleding van hen draagt of hun gear promoot.

Zulke samenwerkingen bestaan vaak uit barter-deals (jij krijgt een product of dienst in ruil voor promotie ervan), maar soms staat er ook een financiële vergoeding tegenover. Het kan trouwens ook dat bedrijven jou zelf benaderen met een voorstel.

Op Facebook vind je de groep ‘bloggers gezocht‘. Hier staan af en toe oproepen in van bedrijven die op zoek zijn naar bloggers of vloggers om mee samen te werken. Misschien vind je daar ook wel oproepen die passend zijn bij jouw YouTube-kanaal.

Overigens zullen bedrijven ook kijken naar het aantal views en abonnees van jouw kanaal, om te bepalen of een samenwerking interessant is voor hen.

Een interessant artikel dat uitgebreider ingaat op de verschillende manieren om samen te werken vind je hier.

Maar hoe zorg je voor meer views?
Okee, om geld te verdienen met YouTube is het dus belangrijk dat je kanaal voldoende views heeft. Maar hoe zorg je daar dan voor?

1. Plaats regelmatig verrassende content

Hoe toffer je video’s, hoe groter de kans dat ze gedeeld worden. Uiteindelijk begint het dus allemaal met de inhoud.

2. Deel je video’s op andere platforms

YouTube is niet een kanaal waar mensen zomaar wat filmpjes bekijken. Meestal zoeken ze gericht. Of ze komen er terecht via andere sociale media. Zorg dus dat je jouw video’s daar deelt.

3. Ga voor abonnees

Door kijkers aan te sporen zich te abonneren op jouw kanaal, zorg je ervoor dat ze veel vaker terugkomen. Het maakt dat je video’s veel beter worden bekeken.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award voor Creatieve Ondernemer Van Het Jaar. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk. Ook kun je daar haar nieuwe boek Tussen Kunst En Cash bestellen.