Aansluiten bij Sena Producenten, hoe zit dat en hoe moet dat?

Vraag: Ik heb een cd opgenomen in mijn home studio. Tot mijn grote blijdschap krijg ik radio airplay. Nu heb ik gehoord van de radiomensen dat ik me bij Sena Producenten moet aansluiten. Hoe zit dat en hoe moet dat?

Als je in eigen beheer een cd opneemt dan ben je automatisch de producent (eigenaar) van de betreffende opname. Als producent heb je recht op een Sena-vergoeding wanneer radio, tv, het café, de sportkantine etc. jouw opnamen draaien.

Vanaf 1 januari 2005 dien je al je opnamen bij Sena Producenten aan te melden met een ISRC-code. ISRC staat voor International Standard Recording Code. Dit is een code die tijdens de pre-mastering digitaal aan de opname moet worden toegevoegd.

De code is min of meer vergelijkbaar met het systeem van de barcode; hij bestaat uit een landencode, een bedrijfscode, het jaar van uitgave en een artikelnummer. Met een basiscode die je gratis kunt opvragen bij Sena kun je zo zelf aan 100.000 opnamen per jaar een unieke code toewijzen.

Stel je hebt de basiscode NL-H30-16–00000 gekregen van Sena in 2016. Als je in 2017 tien liedjes hebt opgenomen dan krijgen die liedjes de volgende codes: NL-H30-17– 00001 | NL-H30-17–00002 | NL-H30-17–00003…. NL-H30-17–00010.

Let op: Sena houdt alleen bij wie de eigenaar van de basiscode is. Je dient zelf een ISRC administratie bij te houden. Daarbij krijgen bijvoorbeeld remixen en aparte live-opnamen van hetzelfde nummer allemaal een aparte ISRC-code. De ISRC is dus geen ID code voor het liedje, maar voor een bepaalde opname van het liedje.

De code is zeer belangrijk bij het identificeren van individuele tracks. Niet alleen voor Sena, maar ook voor online winkels als iTunes, Spotify, e-music etc. Ik raad je aan de ISRC-code ook als metadata bij te voegen als je de muziek zelf als mp3 bestand op de één of andere manier online de wereld instuurt. Je doet dat in een ID3-Tag.

In het programma iTunes kun je dat doen door met de rechtermuisknop op de betreffende mp3 te klikken en “bekijk info” te selecteren en daarna de “info” tab. In het venster dat je dan ziet is geen apart veld voor de code opgenomen. Je kunt de code gewoon invullen in het veld “opmerkingen”. Zet daar tevens je contactgegevens en een p+c 2010 XXX Records melding bij zodat duidelijk is wie de eigenaar van de opname is. Zo kunnen bijvoorbeeld buitenlandse labels die één of meerdere tracks in licentie willen nemen meteen contact met je opnemen.

Als je zelf hebt meegespeeld of gezongen dan is het zaak ook lid te worden van Sena Performers. Het geld dat Sena ontvangt van o.a. de omroepen wordt verdeeld op basis van de playlist gegevens van diezelfde omroepen. Het bedrag dat een titel zo per jaar opbrengt wordt fifty-fifty verdeeld over de producent aan de ene kant en de musici en artiesten aan de andere kant. De producent krijgt dus, meestal in zijn eentje, de helft. De andere helft is voor de hoofdartiesten (die minimaal weer de helft krijgen) en de betrokken sessiemuzikanten.

Aansluiting bij beide secties van Sena is gratis. Meer gedetailleerde info vind je op www.sena.nl.

De Ntb (Nederlandse Toonkunstenaarsbond), opgericht in 1919, is de grootste en oudste belangenorganisatie voor musici, acteurs en dansers in Nederland. In de loop der jaren kregen zij per brief, fax, mail of gewoon face to face veel vragen rond het werken in de studio en het produceren en exploiteren van een (eigen beheer-) cd. Omdat veel van de gestelde vragen steeds weer terugkomen en dus bij meerdere muzikanten leven, is deze vraag & antwoordrubriek samen met de Popunie opgezet.

Voor meer informatie over de Ntb, dé vakbond voor musici, producers en dj’s, kijk je op hun website.