Interview: Supra Naturals

supra naturals persfotonewDe jongens van Supra Naturals wonnen in 2011 de Haagse popprijs waarna ze podium na podium veroverden. Het debuutalbum van de punk-/rock-/dance-/dubstepband heet Wild Education en ligt sinds 22 maart in de schappen.

Basgitarist Youri de Bruijn vertelt over hun bijzondere samenwerking met een grootse Engelse producer en over hoe je in Nederland doorbreekt in een lastig genre.

Waar komt de naam Supra Naturals vandaan?
In de film Pick of Destiny met Jack Black komt een heel speciaal plectrum voor. Deze vinden ze bovennatuurlijk, maar noemen hem in plaats van supernatural, supra natural. Dat vonden we een hele leuke naam voor onze band.

Jullie wonnen de Haagse popprijs. Wat veranderde dat bij jullie?
Het heeft ons heel erg geholpen om in de kijker te spelen bij programmeurs. Uiteraard win je een leuk geldbedrag voor je band, maar eigenlijk is de naamsbekendheid de grootste prijs. Het heeft ons heel veel optredens opgeleverd.

Jullie zaten voor jullie debuutalbum in de studio met mixing engineer Dave Pemberton (The Prodigy, Faithless, KRS ONE). Hoe hebben jullie dat gefixed?
We wilden hem heel graag bereiken, maar we wisten niet echt hoe. Ik heb uren op internet gezocht, maar hij is niet zo van de social media. Daarnaast heeft hij geen website. Ik ben via een contactformulier van zijn boekingskantoor aan zijn e-mailadres gekomen en heb een mail gestuurd. Diezelfde nacht ontvingen ik een mail terug waarin hij vertelde dat we al de hele tijd op repeat stonden. Door dit contact is de samenwerking ontstaan. Hij heeft onze muziek ook aan The Prodigy laten luisteren!

Hoe zou je Wild Education omschrijven?
Alle leden van Supra Natural hebben in verschillende bands en projecten gespeeld en daarom is het geluid heel erg divers. Je hoort invloeden van dance, dubstep en rock. Een alomvattend woord voor het album is: energiek. We zijn namelijk heel erg enthousiast en dat hoor je er duidelijk op terug.

Wat is je favoriete nummer op het album?
Plan 9. Het is onze single waarvan onlangs de clip is uitgekomen. Dit is mijn favoriet omdat ik erg van de drum & bass beat houdt, maar stiekem ook omdat ik hem zelf heb gemixed. Dan is het toch een beetje je kindje.

Supra Naturals – Plan 9

Voor wie is jullie muziek bedoeld?
Het klinkt misschien gek, maar de muziek is vooral voor onszelf bedoeld. We vinden het gewoon super leuk om te maken. Het publiek dat erop afkomt is zeer divers. Omdat we meestal laat op de avond geboekt worden bestaat het gros van de luisteraars uit diehard feestgangers. Het iets ruigere publiek dus. Maar zet ons overdag op een festival en je ziet ook families, kinderen en studenten.

Waar brengen jullie je muziek het liefst ten gehore?
Het allerliefst? Op Lowlands voor 50.000 man.

Wat  was jullie beste optreden dusver?
De cd-release van 22 maart was echt memorabel! We hadden al anderhalf jaar niet meer in Den Haag gespeeld, dus het was heel erg speciaal, ook voor het publiek en de vrienden die ons een tijdje niet meer hadden gezien. De sfeer was dus perfect! Daarnaast gingen de nieuwe songs heel erg lekker en ging de samenwerking met ons nieuwste bandlid Remco ook van een leien dakje.

Welk optreden zou je liever vergeten?
Tijdens de afsluitende Popronde Nijmegen stonden we in een theaterzaal waar niet genoeg versterking was voor onze instrumenten. Hierdoor viel het geluid helemaal weg en klonken we als een gaar rockbandje. En juist op dat moment werden we gerecenseerd door 3voor12. Niet echt ideaal.

Wat zijn de toekomstplannen?
We gaan nu vooral had touren en spelen. Maar het buitenland overnemen staat nu ook op de planning. Ons album is vanaf 1 april al te koop in Engeland.

Dat klinkt heel erg goed! Is het moeilijk om door te breken in jullie genre?
Omdat onze muziek heel erg on-Nederlands is, kost het veel energie om bekendheid te krijgen. Ik kan zelf al weinig Nederlandse rockbands opnoemen, dus kun je nagaan. Dat we harder moeten werken maakt het echter niet minder leuk.

Heb je nog een gouden tip voor beginnende bandjes?
Niet stoppen! De aanhouder wint. Als iets niet lukt moet je niet zomaar bij de pakken neerzitten, maar de kracht vinden om door te gaan. Ik spreek uiteraard uit ervaring, want ik heb al bij heel veel bands gezeten waarmee het niet lukte om succes te boeken. Door te strijden is het nu wel gelukt met Supra Naturals.

Voor meer informatie bezoek je de website van Supra Naturals.

Hilke Heijmans

 

Pinkpop en Kunstbende organiseren muziekactie voor jongeren

kunstbende-open-podium-p3Pinkpop en Kunstbende lanceren een unieke actie voor jongeren: de Pinkpop Cover Contest. Cover een zanger(es) of band die op Pinkpop 2013 staat, maak er een filmpje van en zet dit op YouTube. Je maakt dan kans op een Pinkpop-passe-partout (voor de hele band) op 14, 15 en 16 juni 2013 en een optreden op een zomerfestival!

De filmpjes worden beoordeeld door een driekoppige jury: Jan Smeets (directeur Pinkpop), Marjolein Rietveld (directeur Kunstbende) en Bas Barnasconi (zanger van de bands VanKatoen en Bazzookas en initiator van Pinguin Radio).

Voor het tweede jaar slaan Pinkpop en Kunstbende de handen in een voor een unieke samenwerking op het gebied van talentontwikkeling voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Na de ontwerpwedstrijd voor het Pinkpopshirt in 2012 staat nu muziek centraal in de Pinkpop Cover Contest. Veel (vroegere) Pinkpop-artiesten hebben ooit meegedaan met Kunstbende, zoals DeWolff, Douwe Bob, Madi, Krezip en Yes-R. Het idee voor een muziekwedstrijd was dus snel geboren.

Spelregels
– Leeftijd: minimaal 13 jaar en maximaal 18 jaar (bij een groep geldt dit voor alle leden).
– Cover een band die in 2013 op Pinkpop staat. Originaliteit wordt beloond!
– Zet het filmpje op YouTube en stuur het linkje voor vrijdag 24 mei 2013 naar pr@kunstbende.nl o.v.v. Pinkpop Cover.

Kunstbende plaatst het filmpje op www.kunstbende.tv waar alle filmpjes bekeken kunnen worden. De jury maakt de winnaar bekend op vrijdag 31 mei 2013 via de website.