Interview: Brian Strijbos (Locked & Loaded Collective)

lockedddDe Rotterdamse rockbands The Four, Eddie Next Door en Monday Special vormen sinds kort het Locked & Loaded Collective. Gezamenlijk gaan ze de podia in de regio bestormen. Hoogste tijd dus om eens met Brian Strijbos van The Four over dit nieuwe initiatief te spreken.

Wat is Locked & Loaded?
Het Locked & Loaded collectief is ontstaan uit drie bands die elkaar al goed kenden. We lijken qua muziekstijl en ambitieniveau veel op elkaar. Met drie bands staan we sterker, omdat we elkaar aanvullen en een compleet avondvullend programma kunnen bieden. Perfect voor podia en cafés die live muziek programmeren. Bezoekers kunnen een strakke show, een unieke sfeer en Rotterdams beste rockmuziek verwachten. De bands brengen je terug naar de periode van 1860 tot 1970; de tijd van de rokerige illegale bars, whisky voor $0,25 en het ontstaan van de blues en jazz.

Beschrijf eens wat voor muziek jullie maken?
The Four maakt vuige rockmuziek waar de buurman niet blij van wordt, maar de buurvrouw wel. Catchy gitaarhooks en opzwepende drumbeats kenmerken het geluid van The Four, met een hoofdrol voor de rauwe vocals van frontman Max Timmers.
Eddie Next Doors invloeden komen uit de blues en desert rock. Inspiratiebronnen als Beth Hart, Jack White en Queens Of The Stone Age zijn goed terug te horen in het geluid. Eddie Next Door onderscheidt zich door de stoere frontvrouw en de excentrieke gitarist.
Monday Special is een Rotterdamse rock-act die de nadruk legt op een flinke hoeveelheid gitaargeweld met pakkende melodieën en veel energie. Binnen hun muziek experimenteren ze met invloeden uit de blues en grunge. (Lees hier de recensie van hun ep Spin The Barrel – red.).

Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?
We kwamen elkaar steeds vaker tegen in de Rotterdamse rockscene. Omdat we elkaars muziek vet vinden, bleven we steeds hangen bij elkaar. Uiteindelijk zijn we bevriend geraakt en bedachten we: waarom werken we eigenlijk niet samen?

Heb je tips voor andere bands die ook een samenwerking willen aangaan?
Bedenk vooral waarin je elkaar kunt aanvullen! En daarnaast; durf vooral ook kritisch op elkaar te zijn. Als je er echt iets van wilt maken, omvat een samenwerking meer dan je denkt.

Speelt de Popunie nog een rol in jullie samenwerking?
De Popunie ondersteunt ons op allerlei vlakken. De mensen van de Popunie zijn zowel onze promotors als kritische ervaringsdeskundigen. Vooral ook de kritische blik waarderen we erg.

Wanneer is jullie eerste concert?
De eerste editie van Locked & Loaded vindt plaats op 24 mei op de boot V11. We starten om 22:00 uur en de toegang is gratis.

De Popunie heeft recentelijk een lijst met 150 speelplekken in Rotterdam op de website gezet. Hoe zie jij dit in vergelijking met andere steden?
De lijst van de Popunie bewijst dat de Rotterdamse muziekscene genoeg te bieden heeft. Ook ten opzichte van andere steden. Misschien moet je hier in Rotterdam wel iets beter zoeken, maar daar helpt de Popunie nu dus bij!

Waar treden jullie de komende tijd op?
We beginnen met het collectief in onze thuisstad op de kaart te zetten. Daarna willen we ook zeker de rest van de regio veroveren. En misschien maken we zelfs nog een tripje naar België.

Extra informatie eerste concert
Datum: zaterdag 24 mei
Locatie: V11 – het rode lichtschip in de Wijnhaven (achter Maritiem Museum, tegenover Wijnhaven 101), Rotterdam
Aanvang: 22:00 uur
Entree: gratis

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website of Facebook pagina van Locked & Loaded.

Locked & Loaded wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Indienen plannen voor 24 Uur Cultuur kan tot 29 mei

24uurc_hoog124 Uur Cultuur is dé opening van het culturele seizoen. Van zaterdag 13 september 17:00 uur tot zondag 14 september 17:00 uur houdt Rotterdam open huis met voorproefjes, bijzondere kijkjes achter de schermen en niet-te-missen programmaonderdelen. De instellingen trekken alles uit de kast om de bezoekers lekker te maken met al het moois, interessants en uitdagende dat het komende Rotterdamse culturele seizoen te bieden heeft.

Culturele instellingen kunnen hun programmavoorstel indienen tot donderdag 29 mei. De ambitie is om de Rotterdamse cultuursector in de spotlights te zetten en met een laagdrempelig programma, binnen én buiten, duizenden bezoekers te enthousiasmeren voor het culturele programma van het komende seizoen.

Hoe werkt het?
Waar de culturele instellingen bijzondere programma’s inbrengen en organiseren, zorgt de project organisatie voor afstemming in het programma en voor de marketingcampagne. Het doel daarbij is om een nieuw publiek aan te trekken, een toegankelijk en avontuurlijk programma helpt daarbij.

Meedoen?
Dien voor 29 mei uw voorstel in via bas@24uurcultuur.nl. Het aanmeldingsformulier is hier te vinden. Ook is de organisatie op zoek naar goede ideeën voor de opening. Heeft u een uitzonderlijk idee voor programmering tijdens 24 Uur Cultuur dat een breed publiek kan bereiken, maar dat extra financiële ondersteuning nodig heeft? Ondersteuning van collectieve projecten is mogelijk. Voorwaarde is dat deze projecten ten goede komen aan het uitzonderlijk karakter van 24 Uur Cultuur en/of het culturele cluster.

U kunt hiervoor tot 29 mei een voorstel indienen via aanvragen.rotterdamfestivals.nl of contact opnemen met Heleen Hulshof (heleen@rotterdamfestivals.nl; 010-4332511).

Voor meer informatie bezoek je de website van 24 Uur Cultuur of de website van Rotterdam Festivals.

Bron: Rotterdam Festivals