Inschrijvingen Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 van start!

Klaar voor de volgende stap in je carrière? Doe dan mee aan het traject van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam (GPR)! De GPR is de door Popunie georganiseerde muziekcompetitie voor alle Rotterdamse Bands, Singer/Songwriters, Producers en Hiphop acts. Van hiphop tot metal, van indie tot rock, van techno tot pop, bij de GPR is ieder genre welkom. Acts kunnen zich vanaf vandaag 1 maart t/m 31 maart inschrijven!

Inschrijvingen voor alle categorieën vanaf vandaag geopend!
Net als voorgaande jaren zijn er weer vier categorieën waarvoor acts zich kunnen inschrijven: Bands, Hiphop, Producer en Singer/Songwriter. De inschrijvingsperiode loopt van woensdag 1 maart t/m zaterdag 31 maart 2023.

Wat heb je nodig om je aan te melden?
– 3 tracks
– een recent live fragment in de opstelling waarmee je in de finale wil staan
– een presskit met persfoto, bio en links naar je socials
– inschrijven bij de Popunie

Inschrijven kan via de site van de GPR.

Het GPR traject
Na de aanmelding buigt een professionele jury zich per categorie over de inzendingen van alle acts. Zij selecteren vier acts per categorie voor de finale. Iedere inzending krijgt een gesprek met de jury. In dit gesprek hoor je wat de jury goed vond aan je act en waar je eventueel nog aan kunt werken. Dit is tevens het moment waarop de jury bekendmaakt of je doorgaat naar de finale. Dit gesprek vindt op het Popunie kantoor of online plaats.

De demojury bestaat deze editie uit Nancy Coolen (Bands), Githa Biekman (Bands), Enoma Amayo (Singer/Songwriter), Charl Delemarre (Singer/Songwriter), Salima Khatraoui (Hiphop), Soraib el Jelali (Hiphop), Nadia Struiwigh (Producer) en Patrick Marsman (Producer).

Daarna gaat de finalist aan de slag met de feedback van de jury om het optreden in de finale te perfectioneren. Alle finalisten krijgen coaching in de vorm van een gesprek rondom je backline en je stageplan, feedback op je biografie, presskit & social media, een fotoshoot en coachingsgesprek over gages en uitbetalingen.

Prijzenpakket
Word je geselecteerd voor de finale? Dan krijg je sowieso een gage van € 290,- per persoon (tot max. 6 personen) voor je optreden. Hiernaast worden er in elke categorie geldprijzen, een masterclass op maat, en een begeleidingstraject met een professional naar keuze uitgereikt aan de 1e prijswinnaar (€ 1.000,-). De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 250,-.

Ook krijg je als winnaar en als publieksfavoriet een jaarabonnement voor Meet The Pro-sessies voor twee personen. De winnaars treden daarnaast zo mogelijk op tijdens het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2024 in Rotterdam en worden genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie De Belofte 2023. De prijzen en gages worden mogelijk gemaakt door Sena Performers, de hoofdsponsor van de wedstrijd.

Social media
Op de hoogte blijven? Volg de GPR dan op Instagram en Facebook

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en o.a. mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Sena Performers, VSBfonds en Van Ommeren de Voogt Stichting. 

Weelde stopt

Culturele vrijstaat en event-locatie Weelde heeft vandaag bekendgemaakt ermee te stoppen. Op 1 april openen de deuren voor nog een laatste seizoen in de huidige vorm. Om de huidige situatie, besluit en toekomstvisie van Weelde uit te leggen is er een manifest geschreven en online gezet, waarmee ze een ieder aan het denken willen zetten over de creatieve (nacht-)cultuur van Rotterdam. Het manifest lees je hieronder.

Weelde Stopt
“Het is een groots avontuur geweest. Zeven jaar geleden zijn we gestart met de Geheime Tuin, waarmee we op onontdekte plekken van de stad als nomaden hebben rondgereisd. Daarna vertrokken we naar het weelde westen, waar we onze eigen wereld hebben gecreëerd. We zijn gestart met een contract van twee jaar voor een geweldig terrein aan de rand van de Rotterdamse stad. We namen een sprong in het diepe, wetende dat we zouden gaan ondernemen in de tijdelijkheid.

Waarde van Weelde
Stukje bij beetje begon Weelde vorm aan te nemen. Er lijkt soms vergeten te worden dat creativiteit niet ontstaat in nieuwe, strakke kantoren, maar vaak juist in marginale, ongereguleerde plekken. Plekken die op korte termijn niet direct economisch profijt opleveren maar juist op langere termijn een essentieel onderdeel zijn van het levende organisme dat een stad is. Plekken zoals Weelde, waar ruimte is voor ontdekkingen en spontane ontmoetingen, voor lokale artiesten, collectieven en alle soorten bezoekers. Er ontstonden kansen voor iedereen en zo vormde er een speelruimte in de stad, die van waarde is voor menig.

Tijdelijkheid en onzekerheid
Dit alles ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het ondernemen in de tijdelijkheid is al niet saai, maar op de corona crisis die volgde had niemand zich kunnen voorbereiden. Dit zorgde voor de nodige moeilijkheden, tranen en intense momenten. Er zijn niet veel mensen die kunnen ondernemen vanuit de intrinsieke motivatie om met elkaar iets moois te bouwen. Niet kiezen voor vastigheid en een goed salaris, maar de dromers die gaan voor onzekerheid en weinig geld. Deze manier van ondernemen moet je leven, anders red je het niet.

Wij hebben het geluk gehad deze dromers om ons heen te verzamelen de afgelopen zeven jaar. Iedereen was graag op locatie, er ontstond een eigen community; de liefde voor het project overwon. Na elk diep dal was er ook een nieuw hoogtepunt. Samen met 100+ partijen en ontelbare bezoekers hebben we het leven heel goed gevierd. Ons contract is opnieuw tijdelijk verlengd.

Helaas zijn wij nu op een punt waarbij ons contract zo tijdelijk en kort is, dat wij geen zekerheid voor de toekomst hebben. Hierdoor zijn wij genoodzaakt te stoppen met Weelde in haar huidige vorm. Óók op ons terrein zal namelijk een gloednieuwe woonwijk verschijnen. Voor dit laatste contract hebben we tevens al een deel van het mooie Weelde terrein moeten
inleveren.

Wij zijn dankbaar dat wij de kans hebben gekregen om hier te kunnen ondernemen, maar toch voelt het wel raar om na al die jaren keihard werken met lege handen te komen staan. Woningen zijn belangrijk, maar vrije ruimte en (nacht-)cultuur in de stad net zo goed.

Kunst en cultuur maken een stad, ruimte is hier dan ook essentieel voor nodig. Creatieve, uitdagende plekken waar mensen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Onze stad zit in de lift en de verdichting zorgt voor het verdwijnen van dit soort plekken, de rafelranden worden steeds verder gladgestreken. Daarom is het belangrijk dat we collectief ervoor waken dat we dit soort speelruimtes behouden in onze stad van de toekomst, in navolging van steden als Berlijn. Een stad waar creatieve pioniers meer zijn dan een tijdelijke opwarming maar ook in de toekomst een trotse inwoner van de stad kunnen zijn. Want dat wat weg is, komt niet meer terug.

Hoe nu verder?
Stoppen willen wij niet, maar de manier waarop het momenteel op deze locatie gaat is helaas niet meer houdbaar. Meer duidelijkheid over de toekomst, de huidige locatie óf een nieuwe locatie is er niet. Wij hopen dat er in de stad ruimte komt en blijft voor plekken zoals die van ons, plekken die vanuit liefde zijn gecreëerd. Wij gaan komend jaar hard aan de slag met de toekomst, welke vorm of grootte Weelde ook zal aannemen. Onze boodschap voor dit laatste jaar luidt daarom ook ‘Weelde 4-ever’, omdat we de herinneringen willen koesteren maar daarbij ook niet willen stoppen met dromen over wat Weelde nog kan worden.

Wij staan open voor een duurzaam contract op de huidige locatie, óf een nieuwe locatie in gemeente Rotterdam. Het meest dankbaar zijn wij voor het team van Weelde, die Weelde heeft gemaakt tot wat het nu is. Alle ondernemers die hun eigen plekje hebben veroverd op het terrein, alle dj’s, muzikanten, artiesten en kunstenaars, bouwers, vrienden en familie die wat moois hebben gecreëerd, jullie worden enorm gewaardeerd. Aan iedereen die een
steentje heeft bijgedragen aan de wereld van Weelde: eeuwige liefde voor jullie.

Op 1 april openen de deuren van het paradijs voor de laatste keer in de huidige vorm. Laten we er alles aan doen om er een onvergetelijke zomer van te maken. Kom dansen, leven, schreeuwen, lachen en huilen met ons. Wij kunnen niet wachten om jullie weer te zien.
WEELDE 4-EVER!”

Laatste seizoen
Op 1 april openen de deuren van het terrein dus voor het allerlaatste seizoen. “Laten we er alles aan doen om er een onvergetelijke zomer van te maken. Kom dansen, leven, schreeuwen, lachen en huilen met ons. Wij kunnen niet wachten om jullie weer te zien.”

Sowieso staan er vier grote feesten op de planning: de opening, Koningsnacht, de verjaardag (27 mei) en de sluiting (29 en 30 september).