Een financiële bijdrage voor popconcerten op jouw podium?

FPK_LOGO-WEB-XLHet nieuwe seizoen is volop bezig en er worden ongetwijfeld weer veel mooie popconcerten georganiseerd. Daarom brengen we graag de subsidie programmering incidentele concerten popmuziek onder de aandacht. Organiseer je wel eens concerten met Nederlandse bands? Deze concerten komen misschien wel in aanmerking voor een financiële bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Voor welke concerten kan ik subsidie aanvragen?
• Concerten waarbij één of maximaal vier Nederlandse bands optreden én waaraan een bedrag aan gage of uitkoopsom is uitbetaald.
• Concerten die zijn aangekondigd in het publiciteitsmateriaal van de zaal.
• Concerten die openbaar toegankelijk zijn.
• Concerten waarvan de toegangsprijs minimaal €2,50 bedraagt.
• Concerten die geen benefietconcerten of concerten voor een goed doel zijn.

Waar moet het podium aan voldoen?
Het podium (in de vorm van een stichting of vereniging) moet in het jaar 2013 minimaal zes popconcerten georganiseerd hebben.

Hoe en wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?
Deze subsidie vraag je achteraf aan, dus nadat de concerten hebben plaatsgevonden. Aanvragen moeten uiterlijk binnen vier weken na het betreffende concert bij het Fonds binnen zijn. Het is ook mogelijk om voor meerdere concerten tegelijk één aanvraag in te dienen. In dat geval moet de aanvraag binnen vier weken na het laatste concert waarvoor subsidie wordt aangevraagd binnen zijn. Alle concerten moeten in dezelfde zaal en in hetzelfde kalenderjaar hebben plaatsgevonden.

Is dat niet heel ingewikkeld, subsidie aanvragen?
Nee hoor, dat valt mee. Neem maar eens een kijkje op de website. Hier vind je het aanvraag- en declaratieformulier en nog wat meer informatie.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met Martijn van den Bergen van het Fonds Podiumkunsten (m.bergen@fondspodiumkunsten.nl). Je kunt ook bellen naar 070-7072700.

Tourverslag: Feliciana in Nederland, Engeland en Zweden

image (1)De Popunie besteedt doorlopend aandacht aan ondernemende Rotterdamse muzikanten die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Van metal tot pop en van punk tot singers/songwriter; vanuit vele genres worden de vleugels internationaal uitgeslagen. Om resultaat te behalen zijn er vele mogelijkheden en kun je profiteren van de werkwijze, contacten en ervaringen van anderen. Deze delen we dus graag en ditmaal lezen we over de aanpak van de gedreven Feliciana.

Elk jaar maak ik een lijstje met doelen die ik mezelf dat jaar graag zie behalen. Eén van die doelen was: meer optreden in Nederland en het buitenland. Gelukkig heb ik daar een dikke streep door kunnen zetten, behaald en zeer zeker geslaagd!

Ik heb wel eens eerder geprobeerd om boekers te mailen en mezelf als artiest aan te bieden door middel van een leuke deal, soms zelfs gratis en tot op heden wou dat steeds maar niet lukken. Het is misschien lullig om te zeggen maar deze mensen zaten simpelweg niet op mij te wachten. Hoe is dat veranderd? Door doorzettingsvermogen en zorgen dat alles altijd on point is. Daarmee bedoel ik: je muziek, website, social media, videoclips etc.

Hiernaast heb ik research gedaan met welke personen ik het beste contact moest opnemen. Google en Facebook are my best friends! Wie kent wie? Via via een hook up gekregen met een boeker uit London en daar stond ik dan één maand later een showcase te doen. Die vervolgens zo goed verliep dat ik mijn tweede gig in augustus ook heb binnen gesleept. Financieel gezien heb ik met deze tour weinig tot niks kunnen verdienen, maar ik vind promotie belangrijk.

image (2)Als artiest wil je natuurlijk gezien en vooral gehoord worden. Wat was nou interessant? Bijvoorbeeld het Elle Festival waarbij ik was meegenomen in de promo op hun site. Of het Roots Open Air Festival: met promo door heel Amsterdam middels flyers en posters. Maar ook het UxU Festival in Zweden: promo door heel Umeå en op hun social media en site. Dit waren ook nog eens festivals met een groot aantal bezoekers… and that’s what you need!

image-1De kleinere gigs waren voornamelijk in het buitenland, maar wel in hele toffe venues. Wat mij hierbij voornamelijk opviel was dat het publiek in het buitenland veel meer liefde en support toont aan een voor hun onbekende act vergeleken met het publiek in Nederland. Nederland kent a really tough crowd. En ik heb nog nooit zoveel reacties gehad na mijn shows als toen in Zweden en London. En het geeft toch een boost zelfvertrouwen wanneer je goed ontvangen word en mensen interesse tonen, met je op de foto willen en je gelijk gaan volgen online.

Want zeg nou eerlijk, hoe vaak wil je de handdoek niet in de ring gooien? Elke artiest kent de ups and downs en weet dat dit niet makkelijk is. Ik ben iemand die vind dat ze nooit genoeg doet, nooit genoeg heeft behaald en het moet altijd beter. Maar na deze tour had ik wel het gevoel dat ik trots op mezelf kon zijn; als independent artiest wel mooi naar London en Zweden geweest voor shows… i did it!

image (3)Als je er toch bent…
Tijdens deze tour heb ik ook verschillende foto- en videoshoots gedaan, geschreven en opgenomen voor een heel tof project met een meiden groep in Zweden en ben langs verschillende radiostations gegaan. Pak alles wat je pakken kan. Hierbij weer: Google en Facebook are your best friends. Netwerken via social media is een van de slimste dingen die je kan doen. Ik heb veel mensen een mailtje gestuurd met de data wanneer ik in hun stad/land aanwezig was en of ze met me zouden willen samenwerken. Je krijgt natuurlijk niet altijd antwoord of het antwoord dat je zou willen maar; you’ll never know if you don’t try.

Als ik terugkijk op wat er concreet is uitgekomen:
– meer followers, friends en views op mijn social media.
– aanvullingen op mijn contacten- en perslijst.
– belangrijke podiumervaring kunnen opdoen.
– en een boost aan zelfvertrouwen.

image-5Tourdata 2014
24 mei  – V&D Talentpodium (Almere)
02 juni  – Roze Maandag (Amsterdam)
16 juni  – Proud (London, UK)
28 juni  – Elle Festival (Amsterdam)
06 juli   – Roots Open Air Festival (Amsterdam)
16 juli   – FEM Presents Syran (Malmö, SWE)
18 juli   – UxU Festival (Umeå, SWE)
27 aug  – The Horse Hospital (London, UK)

 

Feliciana Cacciapuoti