Demo opsturen naar platenmaatschappij

Vraag: Heeft het nog zin om demo’’s op te sturen naar platenmaatschappijen?

Mijn eerste respons is nee. Bespaar je de moeite, de postzegels en de verwachtingen. Je kunt je tegenwoordig beter opgeven voor nationale talentenjachten als Idols, Popstars, Evita of iets dergelijks. Dat zijn de weinige gelegenheden waar het ‘establishment’, zoals dat vroeger zo mooi heette, nog met elkaar samenwerkt om aan promotie te doen. Promotie is waar het om draait en is eigenlijk een van de weinige redenen waarom je nog met een platenmaatschappij in zee zou gaan.

In hun eentje hebben de meeste platenmaatschappijen die slagkracht niet meer. Nog niet zolang geleden hadden ze een leger van pluggers die op radio-dj’s en programmamakers werden losgelaten om de broodnodige airplay te krijgen. Tegenwoordig hebben ze eenvoudigweg geen geld meer om net zoveel plaatjes uit te brengen als vroeger en het is ook nog veel moeilijker geworden om daar airplay voor te krijgen. Samen met televisieproducenten en omroepen lukt ze dat nog wel, alleen gaat het nu om een veel kleinere groep artiesten die ook niet meer zolang uitgemelkt wordt als vroeger. Ben je een van de uitverkoren Idols die met zijn gezicht in ieder geval een aantal keren op de buis wordt gezien dan val je wel te exploiteren, ook als je niet wint. Dus bespaar je de moeite om platenmaatschappijen te benaderen, kijk liever of je het zelf kan doen.

Bij de Ntb vinden we dat de basis voor een succesvolle eigenbeheer-cd gelegd wordt door voldoende optredens en eigen fans. Heb je voldoende optredens en een schare fans dan kun je door de jaren heen zeer succesvol zijn. Kijk maar naar het succes van Within Temptation en nog een hele lijst van minder bekende goden. Mocht het succes op een gegeven moment de pan uit rijzen dan kun je altijd nog met een platenmaatschappij om tafel gaan zitten met dit verschil dat jij dan de voorwaarden kunt dicteren en niet de maatschappij. In deze tijd van het zogenaamde 360 graden contract wil een platenmaatschappij van zoveel mogelijk walletjes eten. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de platenmaatschappij ook het management wil doen. Ga daar echter niet mee akkoord. De ervaring leert dat een platenmaatschappij niet geschikt is voor die rol. Daar heb je andere bedrijven voor.

Een cd-productie in eigen beheer is evengoed een hele onderneming, vooral als je het nog nooit gedaan hebt. Als Ntb lid kun je altijd een van de Eerste Hulp Bij Opnamen doktoren consulteren en bijvoorbeeld de Ntb Studiosterrengids gebruiken om de juiste studio te vinden. Kortom, we doen er alles aan om je te helpen, want we geloven nog steeds in het uitbrengen van muziek.

De Ntb (Nederlandse Toonkunstenaarsbond), opgericht in 1919, is de grootste en oudste belangenorganisatie voor musici, acteurs en dansers in Nederland. In de loop der jaren kregen zij per brief, fax, mail of gewoon face to face veel vragen rond het werken in de studio en het produceren en exploiteren van een (eigen beheer-) cd. Omdat veel van de gestelde vragen steeds weer terugkomen en dus bij meerdere muzikanten leven, is deze vraag & antwoordrubriek samen met de Popunie opgezet.

Voor meer informatie over de Ntb, dé vakbond voor musici, producers en dj’s, kijk je op hun website.