‘Mister Westerpop’ René Steijger geridderd in de Orde van Oranje-Nassau

Exact 35 jaar na de eerste editie van Westerpop, heeft Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt Westerpop-promotor, programmeur, presentator en aanjager René Steijger namens Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Steijger werd zondagmiddag 30 juni geridderd tijdens het feestje naar aanleiding van de onthulling van de speciale tegel waarmee Westerpop werd toegevoegd aan de Delftse Walk of Fame.

Van buurtfeest tot festival
De eerste editie van Westerpop vond plaats op 30 juni 1989 en was toen nog een kleinschalig buurtfeest voor de jongeren van het Delftse Westerkwartier. Toen al was René Steijger één van de drijvende krachten achter het festival. Inmiddels is het een tweedaags evenement dat landelijk op de kaart staat en dat naast nationale en internationale namen ook een belangrijke focus houdt op lokaal talent. Waardoor Westerpop onlosmakelijk geworteld is in het Delftse muziek- en cultuurklimaat.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt prees bij buurthuis De Wending in het Westerkwartier de tomeloze inzet van Steijger voor de popmuziek in Delft, maar ook zijn pragmatische manier van werken. “Steijger denkt in oplossingen in plaats van problemen te creëren”, aldus de burgemeester, die tevens benadrukte dat er in al die jaren Westerpop, 30 edities inmiddels, nog nooit één woord van wanklank is gevallen. “Muziek verbindt en brengt mensen bij elkaar. René Steijger doet dat natuurlijk niet alleen, maar is daar wel de grote drive achter!”

Mister Westerpop
In haar speech stelde de burgemeester dat Steijger de bijnaam ‘mister Westerpop’ liever niet hoort en dan direct de aandacht naar de bijna 250 vrijwilligers verlegt die het festival met hem organiseren. “Goh”, stamelde de kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau na het opspelden van het lintje. “Sir Paul McCartney… Sir Elton John… daar mag nu dus uhh… nee, dat wordt ‘m niet!” Waarna hij lachend exact deed wat de burgemeester al voorspelde. “Als ik dit lintje in 240 kleine stukjes zou mogen knippen, zou ik elke vrijwilliger hier een heel klein stukje van geven! Applaus voor jullie zelf!”

Delftse Walk of Fame
De benoeming van René Steijger tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau was de apotheose van de dag waarop op feestelijke wijze voor het Delftse Stationsplein de speciale tegel werd onthuld waarmee Westerpop werd toegevoegd aan de Delftse Walk of Fame. Dit initiatief van Aad Sosef en Geert de Vries is een muzikale route langs de Delftse muziekgeschiedenis met meer dan 30 Delftse muzikanten, bands en organisaties in het kader van de Delft Music Tour. René Steijger onthulde namens Stichting Westerpop, waarvan hij voorzitter is samen met de burgemeester de tegel, voor het stadskantoor in Delft.

Fotografie: Koos Bommelé

Meer informatie over Westerpop vind je hier.

Popunie opgenomen in de collectie Echt Rotterdams Erfgoed

Op 25 juni jongstleden ontving onze directeur, Martin Scheijgrond, namens de Popunie in Theater Zuidplein het Certificaat ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ uit handen van Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie. De Popunie bestaat op 28 januari 2025 exact 40 jaar en heeft in al die jaren een belangrijke rol gespeeld in de ondersteuning en ontwikkeling van popmuziek in Rotterdam en Zuid-Holland. Veelal op de achtergrond, want we willen juist de muzikanten en organisatoren in de schijnwerpers zetten, maar daarom niet minder gepassioneerd en betrokken. We zijn trots op deze erkenning en de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. We zijn vooral heel blij en dankbaar dat we al zo lang dit prachtige werk mogen doen en hopen dit nog vele jaren voort te zetten.

Echt Rotterdams Erfgoed
Naast de historische collectie heeft Museum Rotterdam sinds 2016 ook een actieve collectie: het Echt Rotterdams Erfgoed. Een verzameling mensen, instellingen en activiteiten die op dit moment een belangrijke en verbindende rol spelen in de stad. Het programma Echt Rotterdams Erfgoed wordt vanaf 2021 uitgevoerd door Stichting Wijkcollectie.

Met het project Echt Rotterdams Erfgoed worden opvallende initiatieven in de stad van nu gevolgd. Dit levert bijzondere, inspirerende en constructieve verhalen op. Dit hedendaagse erfgoed wordt samen met Rotterdammers, die weten wat en wie belangrijk is in hun omgeving, verzameld. Met hen wordt het DNA van de stad ontrafeld en deze collectie wordt beheerd door Museum Rotterdam en de Stichting Wijkcollectie.

De Raad Echt Rotterdams Erfgoed, die bestaat uit deelnemers van de collectie Echt Rotterdams Erfgoed, beoordeelt, aan de hand van een aantal criteria, wie toegevoegd wordt aan deze collectie. De deelnemers zijn te vinden op de website en in verschillende publicaties.

 

Uitreiking certificaat Echt Rotterdams Erfgoed
Tijdens een feestelijke avond in Theater Zuidplein op 25 juni kwam het Echt Rotterdams Erfgoed samen om zes nieuwe deelnemers, waaronder de Popunie, te benoemen. Deze nieuwe deelnemers werden eerder dit jaar gekozen door de Raad van het Echt Rotterdams Erfgoed.

Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie en projectleider Echt Rotterdams Erfgoed, deelde de certificaten uit. Als Popunie zijn we trots op deze erkenning en de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. We zijn vooral heel blij en dankbaar dat we al zo lang dit prachtige werk mogen doen en hopen dit nog vele jaren voort te zetten!