Iedere band die serieus met muziek bezig is, krijgt er een keer mee te maken: de vraag naar promotiefoto’s. Je kent ze wel, de zeer stoere of juist uiterst lieve foto’s van bands die duidelijk iets uit willen stralen. Maar hoe kom je nou tot de passende promotiefoto voor jouw act?
Waarom een promotiefoto?
Wanneer je een demo stuurt naar programmeurs of boekers, gaat deze gepaard met een biografie en een promotiefoto. Zowel de biografie als de promotiefoto moeten ervoor zorgen dat de ontvanger naar de demo gaat luisteren. Ook kan een promotiefoto op een website of een programmakrant ervoor zorgen dat potentieel publiek geprikkeld wordt om naar de muziek te (komen) luisteren. En wanneer een journalist een stuk over je wil schrijven of bij een persbericht, kan de promotiefoto gebruikt worden als extra beeldmateriaal.
Een promotiefoto moet dus laten zien wat je als band wilt uitstralen naar de buitenwereld en visualiseren wat voor muziek je speelt.
Foto’s heeft een act meestal genoeg, maar of dit ook geschikt promotiemateriaal oplevert is de vraag. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om concertfoto’s te gebruiken ter promotie. De belichting is vaak niet geschikt, waardoor niet ieder bandlid duidelijk op de foto verschijnt. Kies allereerst of je het door een professionele fotograaf laat doen of dat je het zelf gaat regelen…
Stappenplan om tot geschikt promotiefotomateriaal te komen
- Bedenk wat je wilt
Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld bij andere bands uit jouw genre en geef hier een draai aan voor je eigen band. - Ga op zoek naar een fotograaf
Zoek op internet naar fotografen die ervaring hebben met het maken van promotiefoto’s voor bands/acts en kijk of het materiaal aansluit bij wat je wil. - Kies een originele maar passende locatie voor de fotoshoot.
Overleg dit met de fotograaf. - Let op de resolutie waarmee gefotografeerd wordt.
Onscherpe foto’s maken geen goede indruk. Een drukklare foto moet worden aangeleverd op 300 dpi. Een standaardfoto op internet is maar 72 dpi en niet bruikbaar voor drukwerk. - Spreek met de fotograaf goed af hoeveel foto’s je krijgt.
Zorg voor foto’s van verschillende composities om niet steeds dezelfde te hoeven gebruiken. - Bespreek met de fotograaf ook auteursrechten.
Stel een contractje op met de fotograaf waarin staat vastgelegd wie de auteursrechten van de foto bezit. In eerste instantie zijn deze in handen van de fotograaf en dien je te betalen voor iedere keer dat de foto gepubliceerd wordt. Meestal krijg je bij een fotoshoot één ‘rechtenvrije’ foto die wel onbeperkt te gebruiken is. Vaak zijn er wel afspraken te maken over de auteursrechten en kan je deze tegen betaling ‘overnemen’ van de fotograaf.
Maar, je kunt natuurlijk ook kiezen om eerst eens samen te werken met een amateurfotograaf of een student van de fotoacademie. Die zijn vaak bereid om je band/act tegen een onkostenvergoeding vast te leggen. Hoe dan ook vermeld je uiteraard altijd de naam van de fotograaf en vraag je dit ook aan de ontvanger van de foto.
Checklist
- Is iedereen goed zichtbaar en herkenbaar op de foto?
- Een uitgesproken frontman/frontvrouw wordt meestal vooraan, in het midden van de foto geplaatst en niet op de achtergrond. Een bandnaam als Pietje Puk & The Losers, drukt uit wie de begeleiders zijn en wie de hoofdartiest. Laat dit dus ook zien op de foto.
- Passen deze foto’s bij de muziek die je maakt? (zowel compositie als kleurgebruik) Niet stoer de camera in kijken als je brave popliedjes maakt, niet te vrolijk en opgewekt op de foto als death metal band, geen bloemetjes terwijl je over zombies en de dood zingt, etc., etc. Al kan het natuurlijk wel zijn dat hier juist over nagedacht is en dit binnen je concept past.
- Zijn de foto’s goed scherp?
- Oogt de foto professioneel?
- Bevatten de foto’s de juiste resolutie? Is de foto nog steeds duidelijk als je hem vergroot/verkleint of in zwart/wit afdrukt.
Tips
- Verplaats je in degene die jouw foto ontvangt, wat voor indruk zou de foto maken? Geef je de juiste indruk van de band/act of show?
- Met je armen over elkaar poseren is weinig dynamisch, maar het kan wel stoer zijn of opgekropte woede uitbeelden.
- Schiet naast de groepsfoto ook aparte foto’s per muzikant in dezelfde sessie (stijl/sfeer/kleding) waarmee je bijvoorbeeld op de bandsite de losse muzikanten kunt presenteren of voor de individuele Facebook profielen van de bandleden.
- Neem naar de fotoshoot ook verschillende kleren mee, zodat je wat kunt wisselen.
- Maak verschillende composities zodat je kan wisselen.
- Bedenk dat je muzikant bent dus laat je promotiemateriaal vooral muziek uitstralen. Een voetballer zal zich met een voetbal laten fotograferen, en een muzikant met…!
- Clichébeelden zijn natuurlijk niet origineel, maar wel duidelijk!
- Let op: foto’s dienen te worden aangeleverd als JPEG-bestand op het formaat 12 x 18 centimeter in een resolutie van 300 dpi. Als je foto’s gaat mailen, kun je voor grote bestanden vaak het beste gebruikmaken van WeTransfer of zorg voor een Presskit op bijvoorbeeld Google Drive.
- Zorg dat je de bestanden een naam geeft, waar de naam van jouw band/act in zit. Op die manier kan iedereen ze makkelijk vinden en blijft het voor jezelf ook overzichtelijk. Het staat tenslotte ook een stuk professioneler dan IMG003.JPEG
- Kies een geschikt moment voor het publiceren van je promotiefoto. Soms is het zonde om de hele collectie in een keer te publiceren, omdat je misschien met een nieuwe foto meer aandacht voor een nieuw aan te kondigen concert of album kan genereren.
Popfotografen
We hebben hier vast een aantal popfotografen (live en/of portretfotografie) voor je op een rijtje gezet. Uiteraard zijn er nog veel meer popfotografen in Nederland. Heb je tips of contactgegevens nodig? Neem gerust contact met ons op.