Interview: ’t Speelonk / Speelonk Music Store

speelonk foto’t Speelonk is een alom bekende oefenruimte aan de Schietbaanstraat te Rotterdam, maar sinds kort is de Speelonk Music Store geopend op een nieuwe locatie in de Bloemkwekerstraat. Hoogste tijd dus om eens bij te praten met de enthousiaste Rotterdamse muziekondernemer Carlo Randolfi!

Vertel, wie is Carlo?
Een ondernemer met een groot hart voor muziek. Al jaren volg ik wat er in de Rotterdamse popscene gebeurt op de voet, met name in het semi-professionele en amateurcircuit. Ik laat me graag verrassen door muzikanten en laat me inspireren tijdens optredens van bandjes. Ik vind het belangrijk dat er voor bands betaalbare ruimtes zijn met goed materiaal waar ze ongestoord kunnen repeteren en elkaar kunnen ontmoeten. ’t Speelonk is zo’n ruimte.
De winkel en de oefenruimtes liggen in elkaars verlengde. In de winkel geef ik een advies dat afgestemd is op de klant. Ook hier staat een persoonlijke benadering en een goede prijs-kwaliteit verhouding voorop. Ik heb er net zoveel plezier in om een kind van 12 zijn of haar eerste gitaar uit te laten proberen en te verkopen als om met de gevorderde conservatoriumstudent te zoeken naar de meest geschikte gitaar .

Ben je zelf ook muzikant?
Mijn vader was een goede gitarist en mijn broer was drummer en songwriter. Liefde voor muziek zit in onze genen denk ik. Zelf ben ik geen muzikant, maar wel een groot liefhebber van alles wat met muziek te maken heeft.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van ‘t Speelonk?
De oefenruimtes zijn in 1987 gestart door mijn broer en een vriend. Zij waren beiden muzikant en merkten dat er een groot tekort was aan oefenruimtes in die tijd. Het pand aan de Schietbaanstraat hebben zij verbouwd, zodat er drie super geïsoleerde ruimtes kwamen en een ruimte met een bar waar muzikanten elkaar konden ontmoeten tussen het repeteren door. Ik had een aantal jaar in de horeca gewerkt en heb na een tijdje de exploitatie van de ruimte overgenomen. Het was de tijd waarin bandjes iedere week kwamen repeteren. In ’t Speelonk hing een relaxte sfeer waar iedere band zich thuis kon voelen, van heavy metal tot salsa band. Ik verhuur de ruimtes na 25 jaar nog steeds met veel plezier.

Oefenen er veel verschillende bands bij jullie?
’t Speelonk heeft een groot klantenbestand. Afgelopen jaren heb ik wel gemerkt dat er veranderingen zijn in het “repetitie-gedrag” van bands. Vroeger hadden bandjes één vaste avond in de week waarop ze kwamen oefenen. Bandjes die zo’n vast contract hadden, konden dan korting krijgen. Tegenwoordig oefenen bands minder op vaste dagen en tijden. Vlak voor een optreden boeken ze vaak een paar keer achter elkaar, daarnaast hebben ze periodes dat ze minder vaak oefenen. Sommige bands zie je soms een paar maanden niet en opeens nemen ze dan weer contact op en zie je ze een aantal maanden heel vaak. Of een band wordt opgeheven, de muzikanten komen in andere bands terecht of richten een nieuwe band op en komen dan weer terug. Gemiddeld oefenen bands één keer in de twee weken. Rotterdam heeft goede muzikanten voortgebracht en een aantal daarvan hebben jarenlang in ’t Speelonk geoefend, zoals Aram Kersbergen (basgitarist bij Ilse de Lange en Trijntje Oosterhuis), Leendert Haaksma (gitarist bij Anouk), Roel van Velzen (vanVelzen), Ronald Kool (Anouk) en Jeroen Rietbergen (Marco Borsato), en de muzikanten van Het Groot Niet te Vermijden.

Wat bieden jullie de bands die komen repeteren, en wat kost dat?
Muzikanten die naar ’t Speelonk komen weten dat er altijd een complete backline in iedere oefenruimte klaarstaat. Ze kunnen voor 35 euro drie uur lang de oefenruimte met apparatuur gebruiken.

Vanwaar de verhuizing van de winkel?
Speelonk Music Store is van de Mauritsstraat naar de Bloemkwekerstraat verhuisd. De winkel ligt nu dichter bij de oefenruimtes, maar ook veel gunstiger voor muzikanten. In de buurt vind je Rotown, Le Vagebond en Voigt. Plekken waar muziek gemaakt wordt en waar muzikanten komen. De oefenruimtes blijven in de Schietbaanstraat, ze zitten in een uniek pand dat daar speciaal voor verbouwd is en hebben een heel eigen sfeer.

Kun je iets vertellen over jullie aanbod?
Alle producten worden met enige regelmaat verkocht, van snaren en effectpedalen tot gitaren en versterkers. Op de website staat het assortiment dat op dat moment voorradig is in de winkel, daarnaast hebben klanten ook specifieke wensen en kan ik voor hen voordelig en betrouwbaar bij de groothandel bestellen. Ik heb direct contact met verschillende groothandels en muziekmerken.

En over de verkoop van gebruikte instrumenten?
Bij de start van de winkel waren gebruikte instrumenten interessante handel. Ik heb enorm veel geleerd in mijn beginjaren doordat ik van alles over allerlei instrumenten moest weten. Voor mij was het belangrijk de pareltjes te herkennen, dat zijn de enige instrumenten die tweedehands goed verkocht worden. Tegenwoordig zie je dat mensen eerder via Marktplaats hun instrumenten verkopen of naar een zaak als Cash Converters gaan als ze direct geld nodig hebben. Ik ben me meer gaan richten op een goede prijs-kwaliteitverhouding en het geven van goed en persoonlijk advies.

In het verleden heeft ’t Speelonk wel eens bandavonden georganiseerd in bijv. de Exit. Zijn er plannen voor een gevolg van dit soort bandavonden?
Ik heb altijd met veel plezier bemiddeld voor amateurbands en bands in het semi-professionele circuit, zodat goede beginnende bands konden optreden en hun muziek ook aan anderen konden laten horen. In de Exit heb ik vier jaar lang iedere week bands neergezet, maar ook heb ik een aantal keer met andere oefenruimtes festivals georganiseerd in Nighttown, waar veertig bands uit de regio op één dag de kans kregen op het podium te staan. Op dit moment doe ik niets op dat vlak, maar ik sluit niets uit voor de toekomst. Ik krijg regelmatig demo’s of cd’s van bands die bij mij oefenen, draai die muziek ook in ’t Speelonk en ga naar hun optredens. Misschien kan ik het toch niet laten in de toekomst.

Wat vind je van het uitgaansklimaat ten opzichte van andere steden? Hoe kan dit veranderen?
Rotterdam is altijd een stad geweest die je moet leren kennen en die je pas na een tijdje in je hart sluit. Andere steden leer je misschien wat sneller kennen. Er is van alles te vinden in het uitgaanscircuit (restaurants, kroegen, podia) en er wordt cultureel aan de weg getimmerd. In Rotterdam zijn er mogelijkheden om dingen uit te proberen. De gemeente moet vooral ondernemerschap stimuleren, zodat initiatieven de kans krijgen om te groeien.

Wat mis je specifiek in Rotterdam?
Op dit moment ga ik regelmatig naar Zoetermeer of Den Haag voor optredens in de wat grotere zalen. Een groter podium in Rotterdam zou mooi zijn, maar moet vooral vanuit creatief ondernemerschap gestart worden.

Wat zou de gemeente volgens jou in de komende jaren moeten doen om van Rotterdam dé popstad van Nederland te maken?
De gemeente moet niet zélf de horeca of culturele sector overnemen, maar vooral voorwaardenscheppend zijn. Dus goed nadenken over bestemmingsplannen en wet- en regelgeving simpel houden, zodat er een goed ondernemersklimaat is.

Welke bands tip je om in de gaten houden?
Bands als The Real Danger, The Brazilian Wax Effect, 3 Dead Mexicans on a Skateboard en The Sweet Release of Death zijn bands die momenteel in ’t Speelonk oefenen en die ik zeker in de gaten zou houden.

Extra informatie
Speelonk Music Store: Bloemkwekerstraat 145, Rotterdam
’t Speelonk – oefenruimtes: Schietbaanstraat 54 B, Rotterdam
Contactpersoon + email: Carlo Randolfi info@speelonk.nl
website: www.speelonk.info, www.speelonk.nl
Facebook: Speelonk Oefenruimtes Facebook / Speelonk Music Store

Openingstijden ’t Speelonk:
dinsdag t/m zaterdag: 12:00 – 17:30 uur
maandag t/m vrijdag: 18:30 – 23:30 uur
afwijkende dagen en tijden op afspraak

The Afterveins

FRONTThe Afterveins
lp / cassette / download-album
indiefolk / new wave / psychedelica
YCR Rotterdam

Als klein ventje dronk ik graag water wanneer ik in de jaren 60 mijn oma ‘op Zuid’ bezocht. Wij waren inmiddels geëmigreerd naar een dorp buiten de stadsgrenzen en daar smaakte het water laf, eigenlijk zelfs smaakloos. Maar in Rotterdam-Zuid was dat wat uit de kraan kwam iets met een kick, een beetje spannend en ook herkenbaar. Later werd mij verteld dat het gewoon door wat chloor kwam dat aan het water was toegevoegd, maar voor mij heeft het Rotterdamse water altijd dat extra smaakje behouden. Ook al voegt men het chloor inmiddels niet meer toe.

Dat er nog steeds iets in het Rotterdamse water zit, blijkt de laatste jaren uit de lichting muzikanten, die flink van leer trekken met een eigenzinnig en toch ook herkenbaar geluid, dat te herleiden is tot de postpunk uit de jaren tachtig. En dat, terwijl vaak de jonge muzikanten zelf geen weet hebben van hun illustere voorgangers uit die jaren.

Bekend voorbeeld is natuurlijk Rats on Rafts, maar nu is daar ook het Rotterdamse The Afterveins. Het trio noemt zich een ‘psychedelic new wave’ band en op basis van het gebodene op het gelijknamige debuutalbum kan je dat zeker de lading dekkend noemen. Maar dan wel met een plus. Toen de band vorig jaar de Grote Prijs Rotterdam won, legde de jury in haar rapport meteen de link met de band The Feelies. En inderdaad, het openingsnummer The Places op het titelloze debuutalbum doet zeker aan deze alternatieve rockband uit New Jersey denken. Maar, zoals zanger Maks Bolhuis al zingt in dit nummer, blijft de band niet hangen in het zelfde idioom en zoekt voortdurend weer naar andere invalshoeken. Niet stilstaan, doorgaan: “ there are places to go …”.

Het legendarische Velvet Underground was een voorbeeld voor The Feelies en het is daarom niet verwonderlijk dat deze invloed ook vervolgens weer doorklinkt in het werk van The Afterveins. Zoals in de tweede track van het album, het gedragen nummer W.F.L. waarin naast gitaar, bas en drums nu ook toetsen en effecten zijn te horen, die het nummer een psychedelische en bezwerende sfeer meegeven. Na de eerste twee nummers van The Afterveins is al duidelijk dat we hier met een dijk van een album van doen hebben. Opvallend is daarbij dat naast de sterke songs, tevens de opname en productie helder en open klinken.

Moedig is de aanwezigheid van drie (!) instrumentals, waarvan Interlude #2 zo uit de koker van Interpol gekomen zou kunnen zijn in de periode rondom Turn on the Bright Lights. Hier blijkt opnieuw hoezeer The Afterveins aansluiten bij de hedendaagse postpunk. De tweede en ditmaal korte instrumentale track Interlude #1 (dat verrassend genoeg dus pas verder op het album te vinden is) vormt een mooie opmaat voor Aesit, een fijn up-tempo gitaarliedje. Het album sluit af met Outstairs een wederom instrumentale song met een venijnig gitaargeluid en een felle opbouw.

Het sterkste deel van het album zit tussen bovengenoemde delen geklemd en omvat in iets meer dan elf minuten twee ijzersterke songs, die beide terug lijken te grijpen op het geluid van de postpunkband The Sound. Na een aanvankelijk rustig begin ontvouwt Intake zich als een opzwepende hypnotiserende gitaarmuur met een bezwerende zang die klinkt alsof Adrian Borland (van de eerder genoemde The Sound) en Jim Morrison over de rug van Maks Bolhuis meekijken.

Absoluut hoogtepunt The Trouble kent eveneens raakpunten met het beste werk van The Sound, waarbij het gitaargeluid in de opbouw tevens Bauhaus’ Bela Lugosi’s Dead in herinnering brengt. Na een korte lach legt een bas de basis voor een dreigende opening van meanderende gitaren die steeds verder in intensiteit toeneemt, uitloopt tot een heftige apotheose om vervolgens plots stil te vallen. Langzaam wordt de song weer opnieuw opgebouwd om uiteindelijk te eindigen in een volmaakte climax.

Afterveiens @Kickoff GPR Worm dd 131013--3

Met alle referenties zou men kunnen denken dat The Afterveins wellicht te weinig een eigen geluid hebben kunnen vinden, maar niets is minder waar. Op dit debuut slaagt de band er in om juist alle invloeden (al dan niet bewust) te vervlechten tot een geheel eigen geluid, waardoor de plaat, hoe veelzijdig ook, een hechte eenheid vormt.

Maks Bolhuis (zang, gitaar, bas), Aswin van As (drums) en Xander van Dijck (gitaar, toetsen) hebben met hun eersteling een fantastische plaat afgeleverd, die een breed publiek van liefhebbers van alternatieve rock en postpunk verdient. Na Rats on Rafts hebben we hier opnieuw een Rotterdamse band die de toon weet te zetten voor een hedendaagse nieuwe golf van scherpe en eigenzinnige muziek. The Afterveins is een volwassen album van een band die een mooie toekomst tegemoet gaat. Of dat nu aan het Rotterdamse water ligt, ik weet het niet, maar dit smaakt zeker naar meer.

Rob Veltman

Lees hier alles over de releaseparty op 13 maart in Rotown. De downloadlink van het album is vanaf 13 maart beschikbaar.

Foto: Wim Barzilay, tijdens de Kick Off van de Grote Prijs Rotterdam 2013 in WORM