Interview: Liar’s Dice

Liar´s Dice met awardDe rock ‘n roll band Liar’s Dice heeft op 31 december 2013 de spiksplinternieuwe award voor Het Plaatje van Rotterdam in ontvangst genomen. Zij gingen er o.a. vandoor met een mooie trofee, een geldprijs van 500 euro en promotie. Hoogste tijd voor een interview dus…

Stel je even voor, wie zijn jullie?
Wij zijn de rock & roll band Liar’s Dice uit Rotterdam. We bestaan uit Anthony Heijser op zang en gitaar, Niek Driesschen op gitaar, Biozar Plexus op de toetsen, Glenn Roga op drums en Kick Vogel op de bas. We noemen het nu rock & roll, maar het is een mix van verschillende genres (onder andere veel punk en blues invloeden). Zelf noemen we het boozerock omdat het energieke muziek is, waar je wel los op móet gaan!

Hebben jullie ook in andere bands gespeeld?
Niek speelt ook in Rott ‘n’ Damned, een hardcore/punkband en Trek Vlek, een Black Flag coverband, en houdt zich voor de rest bezig met zijn Duct Tape studio (een volledig analoge opname studio). Kick heeft ooit in een deathmetal band gespeeld, maar speelt nu alleen in Liar’s Dice. Voor de overige bandleden is dit de eerste en enige band waar ze nu in spelen. Er wordt wel veel gejammed met vrienden uit andere bands, zoals de leden van Gewoon Fucking Raggen of Muddy Grande, maar dat is gewoon voor voor de fun.

Wie zijn eigenlijk de inspiratiebronnen van Liar’s Dice?
Ik denk dat The Jon Spencer Blues Explosion, Iggy & the Stooges, Black Sabbath, The Gun Club, New York Dolls, Black Flag, Velvet Underground, Electric Wizard en veel oude blues artiesten zoals Howlin Wolf en Muddy Waters de grootste internationale inspiratiebronnen zijn. En van Nederlandse bands zouden we het niet zo snel weten wat ons echt heeft geïnspireerd in onze muziek. Herman Brood misschien?

Wat vonden jullie zelf het leukste Plaatje van Rotterdam 2013?
Onszelf uiteraard… haha. Uit de lijst die jullie hebben gemaakt het nummer van Special Steve, maar voor onszelf Pretty City van Stealers, maar we weten stiekem niet zeker of die misschien uit eind 2012 komt.

Hebben jullie nog iets speciaals gedaan om aan stemmen te komen?
We hebben het aan vrienden gevraagd, op Facebook gezet en andere bands zoals Stealers en Dieselburner gevraagd het te promoten en dat heeft blijkbaar goed geholpen!

Hoe waren de reacties op het winnen van het Plaatje van Rotterdam 2013?
Heel goed en heel verrast, maar iedereen was vooral blij met het feit dat het is gewonnen door een band die harde muziek speelt en niet persé commercieel ingesteld is. Het laat zien dat de rock & roll nog leeft in Rotterdam, daarom vind ik het ook erg vet dat Scumbash nu georganiseerd wordt. Die gasten hebben de ballen gehad om het te organiseren en er financieel voor in te staan. Vervolgens zie je dat het een bizar succes is voordat het überhaupt heeft plaatsgevonden dus er is duidelijk markt voor.

Waar is Liar’s Dice momenteel mee bezig?
We zijn bezig met onze eerste plaat, die waarschijnlijk in april uitkomt, en voor die tijd komt er nog een 7″ vinyl uit met daarop Het Plaatje van Rotterdam. Na de goed ontvangen ep van vorig jaar en deze 7″ wordt het daarna tijd om iets groters uit te brengen: een album. Ik heb zo’n voorgevoel dat het de beste plaat gaat worden die ooit is gemaakt… haha. Verder zijn we bezig met het organiseren van een album releasetour en een aantal shows om de release van de 7″ te vieren.

liarsss
We zijn ook bezig met Marloes van Drugsmokkel, Youri Lentjes (van You Are Live Eventbureau) en Mitchel Overweg als onze bookers, Stefan Scholten van Gtay als ontwerper en Max Radings als een soort van band guru. Met dit team gaan we alles voor de release en de shows en tours die daarbij horen regelen, dus het wordt een drukke periode. Maar we zijn blij met ieders enthousiasme en hulp. Het geeft vertrouwen dat mensen in ons geloven en dat is een hele motiverende factor. We hebben zo’n vermoeden dat dit een erg mooi jaar zou kunnen worden.

En waar wordt de plaat opgenomen?
In de schuur van onze producer Max Radings in Rockanje. We hebben de Duct Tape studio daarheen verhuisd voor de sfeer en ruimte. We nemen het album en de 7″ helemaal live op, dus we hebben wel wat ruimte nodig. Hij komt uit in eigen beheer en is een heel erg DIY album dat volledig analoog wordt opgenomen op een 24 sporen tape recorder en het oude mengpaneel van Cuby & The Blizzards, die Niek toevallig ergens op de kop heeft kunnen tikken voor Duct Tape studio. Het wordt in ieder geval een vuige krakende oldschool rock & roll plaat!

Wanneer en waar kunnen we de releaseparty verwachten?
We hebben nog geen datum of locatie, maar we proberen de 7″ in februari te releasen in Café de Riddert en het album in april. We hopen dat we die kunnen releasen in Rotown, maar dat weten zij nog niet… haha.

Wat is eigenlijk jullie link met de Popunie?
Onze eerste ervaring met de Popunie was het belletje of we op Baroeg Open Air wilden spelen, wat supervet was. Daarna is er door de Popunie veel promotie gedaan voor onze optredens en hebben ze een hele mooie recensie geschreven over onze ep. Uiteraard zijn we genomineerd voor Het Plaatje van Rotterdam, dus alleen maar mooie dingen eigenlijk.

Hoe zien jullie de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
Dat is moeilijk te zeggen. Als je van kutmuziek houdt, kan je hier alle kanten op. Als je van goede muziek houdt kan je stiekem ook nog wel wat beleven. Er spelen bands in de Vibes, Tinto/V11 (het lichtschip), Roodkapje, Rotown, Café de Riddert, Café de Bel, de Tiki Bar en nog honderd plekken. Als je goed oplet is er genoeg te doen het schort vaak alleen een beetje aan de promotie denk ik. Niemand weet wat er dit weekend in Roodkapje of in WORM is en dan sta je opeens voor twaalf man te spelen, omdat niemand weet dat er iets is. Dus ik denk dat we eerst goed om ons heen moeten kijken, voordat we klagen dat er niks te doen is. Als je van alternatieve muziek houdt zou ik vooral Stagnation in de gaten houden. De meeste optredens in Vibes en Tinto worden georganiseerd door Leen Steen van Stagnation. Als iemand credits verdiend voor het in leven houden van de underground bandscene in Rotterdam is hij het wel!

Hebben jullie een favoriete plek in Rotterdam om te spelen?
Café de Riddert op de Mauritsweg! Het is het kleinste café van Rotterdam, dus daar spelen is een heerlijke opgepropte madness, maar het voelt voor ons bijna als thuis. Als je 50 mensen op zes vierkante meter kan vermaken moet dat in een stadion ook wel lukken en daarbij is het ook nog eens een leerzame plek om te spelen. Hier willen we dus ook de 7″ uitbrengen voor alle diehard fans.

liarsdiceee
En het leukste festival?
Metropolis, er speelt altijd  iets waarvan je niet verwacht dat het zo vet is, dus dat is altijd goed. We hopen er ooit zelf te spelen… Wie weet wat er gebeurd nu we Het Plaatje van Rotterdam 2013 in ons zak hebben…

Tip ons eens; op welke Rotterdamse band zou iedereen moeten letten?
Dat is er niet één, want er zijn een hoop goede bands bezig op dit moment. Stealers is heel goed bezig en staat live ijzersterk. Voor Dieselburner geldt hetzelfde. Wat zij met z’n tweeën op een podium neerzetten is niet normaal. Dan heb je Red Rocket nog, die enorm zijn gegroeid in het laatste jaar. En als je van het echte harde werk houdt moet je eens naar Gewoon Fucking Raggen gaan.

Hoe zien jullie toekomstplannen er uit?
Veel festivals en gigs doen, het liefst over de hele wereld, nog meer platen uitbrengen en gewoon nog meer bezig kunnen zijn met muziek, want daar zijn we voor gemaakt!

Tenslotte; waar is Liar’s Dice binnenkort live te bewonderen?
6 februari: Roodkapje (Route du Nord)
27 februari: Vibes (Eendrachtfestival)

En er komt ook nog een show aan in Düsseldorf (Duitsland), die waarschijnlijk 1 of 8 februari gaat plaatsvinden.

Chuck Stone

chuckstoneDynamite
cd-ep / download-ep
funk / soul / disco

Wie de cd van Chuck Stone voor het eerst voor zich ziet weet meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft: de plateaubezoolde schoen doet meteen denken aan de gloriejaren van bands als Earth Wind & Fire, Chic en Boney M. Volgens hun bio hebben de mannen achter deze act in de jaren ’90 al furore gemaakt onder de naam Sons of Mogh, een naam die bij uw recensent niet direct belletjes doet rinkelen.

Overigens blijkt meteen dat Chuck Stone een misschien iets te ambitieuze band is, aangezien ze op hun debuut-ep al meteen “Including the hits…” hebben gezet. Dat is uiteraard een leuke knipoog naar de lp’s uit de jaren ’70 en ’80, toen dat uiteraard op bijna elke hoes stond. De heren hebben echter, voor zover ondergetekende kan nagaan, (nog) geen hits gehad, laat staan met de eerste twee tracks van dit schijfje.

Goed, genoeg over het randverhaal. Is Dynamite een ep die jong en oud de tijden van de disco laten herbeleven op een manier die zijn weerga niet kent? Aan klassieke disco-elementen geen gebrek. Een lekkere dosis synthesizers waarvan je niet weet of je het nou goed vindt klinken of niet, veel Bee Gees-achtige samenzang en genoeg wah-gitaar om je hele leven “waketoekoewaketoekoe” in je hoofd te horen.

Hier houdt het echt heel positieve verhaal eigenlijk op. Het gave aan de oude disco-acts is dat alles zo vreselijk strak was (qua kleding en muziek) dat je er bijna misselijk van wordt. En dat is voor een deel ook wel de kracht van die muziek. Er is geen speld tussen te krijgen en je wordt als vanzelf de oplichtende dansvloer op geslingerd. Helaas is dat bij Chuck Stone niet het geval. Met name het samenspel tussen bas en drums laat behoorlijk te wensen over, en aangezien het grootste deel van de drumpartijen door een computer worden gespeeld is met name bassist Pace Mills hierop aan te spreken.

Dat is heel jammer want de nummers zitten, hoewel ze wat eenvormig zijn, op zich redelijk goed in elkaar. Het rammelt alleen nog net teveel, waardoor je niet lekker in een discoflow komt te zitten. De ambitie van Chuck Stone is natuurlijk wel een goede, want er wordt mede na het overlijden van grootheden als Bernard Edwards (Chic) en twee van de drie Gibb-broers (Bee Gees) te weinig goede disco gemaakt.

Download Dynamite op iTunes en cdbaby.com.

Hidde Roorda