22 januari 2016
•
Columns
•
Maaike van Steenis
Ik beschouw mezelf altijd als een zeer intuïtieve ondernemer. Hoewel ik geloof in strategie en het stellen van doelen, bepaal ik mijn koers uiteindelijk puur op gevoel. Je gevoel bepaalt je eindbestemming. Het vertelt je waar je heen wilt. Maar je hebt je verstand nodig om de route uit te stippelen. Af en toe te checken of je nog op koers ligt. Zo nodig bij te sturen.
Gevoel en verstand zijn voor mij geen uitersten die elkaar tegenspreken. In tegendeel; ze vullen elkaar prachtig aan. Ze hebben beiden een andere functie. Probeer maar eens op je gevoel je BTW-aangifte te doen. Geen goed idee. Aan de andere kant heb je aan dat verstand weer minder bij het netwerken. Daar draait het om verbinding. En die ontstaat pas echt als je je hart open stelt.
Ik adviseerde mijn coachees altijd om vooral op hun gevoel te vertrouwen. Daar sta ik nog steeds achter. Toch merkte ik een poos geleden dat daar een keerzijde aan zit.
Soms kwam het voor dat ik iemand een opdracht of een advies gaf. En dan antwoordde diegene “Dat voelt niet goed voor mij”. En dan legden ze het naast zich neer. Dat mag ook best. Uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen keuzes. Maar toch bleef er iets aan me knagen.
“Het voelt niet goed” is voor sommige mensen een excuus om niet in beweging te hoeven komen. Een heel bruikbaar excuus ook nog eens. Want over gevoel kun je moeilijk in discussie gaan.
Maar moet alles dan altijd maar goed voelen?. Het is toch juist zo dat je van de dingen die je lastig vind het meeste leert? Groei ligt altijd buiten je comfortzone.
Lang niet alles dat ik doe voelt goed. Ik publiceerde vorig jaar een artikel dat nogal wat stof deed opwaaien. Ik wist dat ik er flinke kritiek op kon verwachten. Reken maar dat ik urenlang heb geaarzeld voordat ik op de verzend-knop durfde te drukken. Ik heb mij wel eens lekkerder gevoeld.
Toch heb ik absoluut geen spijt van mijn beslissing dit stuk te plaatsen. Of van de andere dingen die ik heb gedaan, zelfs al waren ze lastig of naar. De dingen die in het moment niet goed voelden (of gewoon ronduit KUT) hebben me veel gebracht: Ik ben erdoor gegroeid als ondernemer en als mens.
Aan de andere kant… er zijn ook dingen die ik puur op basis van de stem van mijn intuïtie heb gedaan. Zoals een coachee weigeren, waarvan mijn gevoel me vertelde dat ze voortdurend mijn grenzen zou gaan opzoeken en overschrijden. Zonder dat ik dat op dat moment echt kon beargumenteren.
Ik ben er inmiddels achter dat het twee heel verschillende geluiden zijn. De eerste is de stem van je angst; deze stem wil je behoeden voor pijn en verlies. Maar hij houdt ook je groei tegen. Zorgt ervoor dat je kansen laat liggen.
De andere is de stem van je intuïtie. Dat prachtige instrument dat je dingen laat doen, die je zelf niet altijd begrijpt. Zoals een award organiseren en daar een flinke smak geld in investeren. Zonder dat het je direct iets oplevert.
Maar hoe weet je nu welke stem er spreekt? Wanneer is het angst? En wanneer intuïtie? Het kan verdomde lastig zijn om het onderscheid te maken. Ik merk dat zelf ook en zie het ook bij anderen om mij heen.
Mij is het laatst compleet helder geworden. De stem van mijn angsten probeert me altijd ergens vandaan te leiden. Hij zegt als het ware “Nee, niet doen, weg hier!!”. Zoals toen met het verzenden van dat artikel. “Niet drukken, daar ga je een hoop mensen mee tegen je in het harnas jagen” klonk het in mijn hoofd.
Je intuïtie daarentegen, wil je altijd ergens naartoe leiden. Als ik me afstem op mijn gevoel, is dat duidelijk te merken. Bijvoorbeeld met de coachee die ik noemde. Ik voelde een verlangen naar vertrouwen en respect. Dat dat was waar ik heen wilde. En dat ik dat bij haar niet ging vinden. En dus koos ik ervoor om niet met haar in zee te gaan. Niet om haar te vermijden. Maar om juist ruimte te geven aan het andere.
Maaike van Steenis
Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is Maaike als commissielid betrokken bij het cultuurplan 2017-2020 van de gemeente Rotterdam en is ze initiatiefnemer van de award “Creatieve Ondernemer van het Jaar”. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.