Crowdfunding: World Sessions 2024

World Sessions is gelanceerd met als doel de Nederlandse wereldmuziekscéne een krachtige impuls te geven. Dit wordt gedaan door het organiseren van concerten, waarbij telkens één gerenommeerde en één opkomende muzikant worden samengebracht. Zij krijgen de uitdaging om een uniek concert voor te bereiden en na afloop een jamsessie te leiden in New Grounds Rotterdam. De sessies zijn gratis zodat iedereen eraan kan deelnemen en van de concerten kan genieten, maar om een eerlijke vergoeding voor muzikanten mogelijk te maken is er een crowdfundingscampagne gestart. Steun jij World Sessions met een bijdrage?
 

Waarom World Sessions?
Rotterdam bloeit op het gebied van jazz en pop, met talloze kansen voor opkomende talenten. Echter blijft de wereldmuziek hierin achter. Daar zou de organisatie verandering in willen brengen. Door de samensmelting van een jonge artiest met een gevestigde naam ontstaat er een brug tussen generaties en biedt dit studenten de unieke kans om samen te spelen met hun rolmodellen.

Op deze manier wil World Sessions een hoogwaardige wereldmuziek sessie in Rotterdam tot stand brengen, die van cruciaal belang is voor de muzikanten. Een jamsessie is immers dé ideale setting waarin ze kunnen netwerken, hun vaardigheden kunnen laten zien en waar nieuwe ideeën en samenwerkingen ontstaan.

De crowdfundingscampagne
World Sessions vindt het belangrijk dat de muzikanten een eerlijke vergoeding krijgen. Om dit mogelijk te maken hoopt de organisatie op steun vanuit het publiek door middel van een financiële bijdrage. In ruil zijn er een aantal leuke tegenprestaties beschikbaar zoals een drumles van artistiek leider Daan Arets, exclusief beeldmateriaal, een V.I.P. plekje, jouw eigen world music beat en meer.

Het muzikale programma van World Sessions
Het eerste deel van het programma is al bekend en bestaat uit de volgende combinaties:

28 februari – Vernon Chatlein X Hugrún Elfa (Afro-Caribbean)
20 maart – Daan Arets X Eva Serrano (Latin-jazz)
17 april – Irakére Tribute Super jam (Afro-Cubaans)
15 mei – Leonardo Prieto X Laia Escartin (Mexicaans/contemporary)
5 juni – Jeroen Vierdag X Francisco Rodriguez (latin-jazz)

Het tweede deel wordt bekend gemaakt in mei en omvat genres als flamenco, Turks en afro-beat.

Kijk voor alle info en om de campagne te steunen op de speciale World Sessions VoorDeKunst-pagina.

Volg World Sessions op Instagram om up to date te blijven!

Popunie Live spotlight: Imaginarium

Binnenkort barst Grasnapolsky weer los in Groningen en ook dit jaar presenteren De Nieuwe Lichting en Popunie Live 3 toffe, upcoming Rotterdamse acts op het festival. Op zaterdag 9 maart host De Nieuwe Lichting de acts IKNOWNOA, SUBFICTION en Imaginarium op het festival, Powered by Popunie Live. In aanloop naar Festival Grasnapolsky zetten we deze acts in de spotlight, dit keer Imaginarium!

Over Imaginarium
Imaginarium
is het nieuwste project van Anton de Bruin, bekend van Dragonfruit en de Peter Somuah Group. Imaginarium belooft een sonische ervaring waar de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. De muziek, een fusie van dub, afrobeat, cinematografische elementen en elektronica, heeft al internationale aandacht gekregen met hun debuutsingle Airloop.

Kunnen jullie Imaginarium omschrijven voor diegene die jullie nog niet kennen?
Imaginarium is een mix van dub, reggae, afro en (uk-)jazz. Het doel van het project is om te laten zien dat bands ook om 01:00 in clubs kunnen spelen en dezelfde energie kunnen brengen als een dj. De lijn vervagen tussen club en concert.

Jullie vergelijken Imaginarium met een “castle in the sky”. Kunnen jullie dit toelichten?
Dat komt van de album cover! De album cover is gemaakt door illustrator Astrid Martirossian en een van de references die ik haar gaf was Studio Ghibli’s Howls Moving Castle. Zij heeft toen soort floating castle van gemaakt met mijn hoofd haha. Heel vet als je het mij vraagt.

Hoe is het idee voor Imaginarium eigenlijk ontstaan?
Ik deed Dragonfruit en Peter Somuah Group, maar miste nog iets in wat ik deed. Dus besloot ik een plaat te maken die mijn eerste liefdes, reggae en jazz, bij elkaar bracht. Dit is uiteindelijk uit de hand gelopen en is een 50 minuten durend album geworden met features, strings, een eigen label en alles erop en eraan.

Ook wou ik graag de eerdergenoemde lijn tussen club en concert vervagen of zelfs doorbreken. Er zijn ook andere bands die dit al deden/probeerden zoals bijv. het Rotterdamse Brintex Collective en die waren dan ook een grote inspiratie om dit project te beginnen.

De single Airloop is uit en een album wordt later dit jaar verwacht. Kunnen jullie ons een voorproefje geven van wat we kunnen verwachten van het aankomende album?
Dub, reggae, afro, jungle maar ook persoonlijkere nummers. Zelf noem ik het een kaleidoscope van alles wat ik doe, haha.

Hoe ziet jullie schrijfproces eruit?
Ik schrijf de nummers in m’n studio aan de piano, breng ze naar de repetitie, we spelen het, ik pas wat aan waar nodig en we nemen op. Daarna begin ik met produceren, arrangementen schrijven, eventuele features erbij betrekken etc. Mixen en produceren gaan hand in hand voor mij dus dat gebeurd eigenlijk organisch al in het proces.

Komend weekend volgt Grasnapolsky, vanuit de samenwerking tussen De Nieuwe Lichting x Popunie Live. Wat kunnen luisteraars verwachten van een Imaginarium-show?
Een muur aan energie en dikke sub haha

Hoe hopen jullie dat mensen jullie shows ervaren?
We hopen dat mensen een beetje vergeten dat ze bij een concert staan. Dat klinkt misschien stom, maar we gaan er juist voor dat mensen zich in een club energie wanen en dansen, zichzelf zijn en gewoon lol hebben.

Wat zijn jullie doelen en ambities als formatie voor de komende jaren?
Imaginarium is eigenlijk de aanleiding geweest om mijn eigen label, Sundown Recordings, op te zetten. Het zou te gek zijn als ik met deze band wat dub plates kan maken met vocalisten, dub versions, meer albums etc. Maar ook gewoon veel spelen over heel de wereld. Mensen meenemen onze energie rond dat magische uur waar iedereen de nacht in gaat, ze laten vergeten dat ze zorgen hebben en ze lol laten hebben.

Welke boodschap willen jullie aan de luisteraars meegeven?
De plaat heeft super veel invloeden en genres in zich, dus vind erin wat jij tof vind en hopelijk betekent het ook iets voor diegene die het luistert! Kom vooral naar een live show en dans met ons de nacht door!

Grasnapolsky
De elfde editie van het festival vindt plaats van 8 t/m 10 maart 2024 in en rondom de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda (Noord-Groningen). De fabriek zelf speelt niet alleen tijdens de opening, maar gedurende het gehele festival een bijzondere rol.
Het is meer dan een decor, De Toekomst vertelt een verhaal over Oost-Groningen, de plek waar we zijn en de grond waarop we als festival willen blijven en bouwen aan mooie projecten samen met artiesten, kunstenaars, makers en publiek. Dit alles gebeurt onder het thema ‘Grond Om Te Blijven’.

De dagkaartverkoop van Festival Grasnapolsky, dat op 8, 9 en 10 maart plaatsvindt in Fabriek de Toekomst te Scheemda, is gestart. De dagindeling van het voltooide muziekprogramma voor 2024, is daarmee ook bekend. Een weekendticket kost €137,50 exclusief servicekosten. Dagtickets kosten voor vrijdag 7 maart €42,50, zaterdag 9 maart €57,50 en zondag 10 maart €47,50. Jongeren t/m 25 jaar kunnen zowel dagtickets als een passe-partout met korting kopen.

Imaginarium check je op zaterdag 9 maart.