Column: Yin & Yang

Frequenties zijn gekke wezens. De lage rakkers nemen veel plek in en zorgen voor het fundament van een mix terwijl de hoge frequenties zorgen voor “presence” en “air”.

Frequenties hebben een aantal bijzondere eigenschappen. Zo heeft elke frequentie bijvoorbeeld een tegenpool, een soort broertje of zusje oftewel yin & yang. Hoe zit dat?

Stel je een mooie gebalanceerde master voor. Hoge, midden- en lage frequenties zijn allemaal in balans en het klinkt perfect! Toch besluit je, omdat je weer ‘ns in zo’n bui bent, dat er meer laag* in moet. Je draait de basregelaar op je versterker flink open en voilà: de muziek klinkt voller door het toegevoegde laag.

Maar dan valt er ook iets anders op: er lijkt ineens minder hoog in te zitten. Dit fenomeen noem ik het principe van yin & yang. Wil je meer laag horen? Draai er gerust meer laag in, maar wat je ook kunt doen is er juist wat hoog uit draaien.

Minder hoog betekent immers meer focus op het laag. Minder laag betekent juist meer focus op het hoog. Sterker nog: minder sublaag betekent meer focus op het tophoog. Of: minder mid-laag betekent meer focus op het mid-hoog en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Met deze wetenschap in het achterhoofd ben ik in de loop der jaren heel anders naar equalizers gaan kijken. Eigenlijk heb je altijd twee keuzes: je doet er wat bij of je haalt er wat vanaf om min of meer hetzelfde effect te bereiken.

In mijn vorige column had ik het over het lichte laag van rockplaten uit de jaren negentig van de vorige eeuw en dat dit ook te maken heeft met de hoeveelheid hoog. Als we het voorbeeld van Rage Against The Machine (Killing In The Name) er nog eens bij halen dan valt op dat het hoog best helder is. Het zorgt voor een bepaalde presence en energie. Het zorgt er ook voor dat er minder focus op het laag ligt en er meer definitie lijkt te zitten in datzelfde laag.

Het bovenstaande is een schoolvoorbeeld van de yin & yang-werking van frequenties. Andy Wallace, de mixer van het album van Rage Against The Machine, wist perfect de focus op presence en energie te leggen zonder het hoog op te schroeven waardoor het schel zou kunnen gaan klinken.

Juist het lichte laag zorgt voor een dynamische feel en voor definitie. De kickdrum en basgitaar zijn prima hoorbaar. De hoge frequenties zijn aanwezig maar niet te veel en de gitaren (middenfrequenties!) knallen er mooi uit. Het resultaat is een puik klinkende rockplaat die een belangrijke eigenschap heeft: je wilt ‘m harder zetten want dan klinkt ie nóg beter!

Goed klinkende nummers wil je sowieso harder zetten en slecht klinkende songs juist zachter. Het klinkt als een open deur maar het is echt zo. Ik gebruik deze lakmoesproef maar al te vaak voor mijn masters. Ik moet een soort neiging hebben om het harder te zetten zodat het beter gaat klinken. Pas dan is een master in mijn oren perfect!

Renzo (Masterenzo) is een Rotterdamse masteringtechnicus. Vanuit zijn premium mastering studio in Overschie werkt hij aan vele producties van onafhankelijke artiesten als Charlie Dée (Hédi Carlee), Black Nazareth en Ocobar. Nóg meer info over mastering en Masterenzo is te vinden op zijn website.

Rotterdamse Popweek 2022: Dit zijn de Popweek Specials!

Van vrijdag 4 t/m zondag 13 november staat Rotterdam weer bol van de popmuziek tijdens de 10de editie van de Rotterdamse Popweek. Tien dagen lang wordt Rotterdam overspoeld met optredens, waarbij evenementen, artiesten en podia op inspirerende wijze laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Dit zijn de 13 Popweek Specials!

VR 4 NOV
Opening Rotterdamse Popweek: Rotterdamse Popquiz in Rotown
Op deze openingsdag van de Popweek vindt in Rotown de nu al legendarische Rotterdamse Popquiz plaats. De hoogste tijd dus om weer ongegeneerd bij je collega’s af te kijken, per ongeluk een glas bier over het formulier van je buurman te kieperen, keihard mee te blèren met de klassiekers uit de rijke Rotterdamse popgeschiedenis en om na afloop het hardst te roepen dat er vals gespeeld is door de winnaars.

Deze Popquiz staat volledig in het teken van Rotterdam als popmuziekstad van de jaren zestig tot en met vandaag de dag, op basis van geluidsfragmenten. De presentatie is net als voorgaande jaren in de vertrouwde handen van onze eigen Rotterdamse kruising tussen Chiel Montagne en Ad Visser: Jeroen Naaktgeboren!

Meedoen met de Popquiz?
Kom dan op tijd naar Rotown om je in te schrijven. De inschrijving start om 19.30 uur. Maximaal vijf personen per team, deelname en entree zijn gratis! VOL=VOL

ZA 5 NOV
Popronde Rotterdam – Diverse locaties in de Rotterdamse binnenstad
Popronde, het grootste rondreizend festival van Nederland trekt weer door het centrum van Rotterdam! Ga mee op muzikale ontdekkingstocht langs toffe locaties en laat je verrassen door de muziek van Popronde acts. Met dit jaar o.a. Oliver Pesch, Mystic, Daniel Nolet, IVYVOX, GREAT JOY, Baardvader, REFORMIST, IKIGA en Mountain Eye. Check het volledige programma via www.popronde.nl.

Za 5 NOV
BIRDfest – BIRD en MONO
Na uitverkochte edities in 2019 en 2021 (en een digitale uitstap in 2020) is BIRDfest terug en gaat weer all-out in BIRD en Mono. De formule van dit festival is simpel: pak BIRDs muzikale DNA, cook it down en drop het concentraat in downtown Rotterdam. Het resultaat: grenzen tussen live en club vervagen, genres verdampen en dag en nacht smelten naadloos samen. In de line-up dit keer Yaya Bey, ROMderful, Zeitgeist Freedom Energy Exchange, Goya Gumbani, Touching Bass: Errol & Alex Rita (dj-set), Mushroom Mosis, Anan Ya’ari & HVNLY. en San Farafina (dj-set).

Za 5 & ZO 6 NOV
Dutch Doom Days XX – Baroeg
In het eerste weekend van november vindt alweer de 20ste editie van het langstlopende doomfestival van Nederland plaats in Baroeg: Dutch Doom Days, het festival met de beste doom, death en sludge bands die in de duisternis te ontwaren zijn!
Met Saturnus (DK), Esoteric (UK), Majestic Downfall (MX), When Nothing Returns (SWE), Heavy Lord (NL), Akelei (NL), Ache (NL) en meer!

ZO 6 NOV
Grounds x Popunie: Benefietconcert Ruwhel 
Ruwhel is dit jaar tijdens de Rotterdamse Popweek ook klimaatburgemeester. Daarom organiseert hij op de eerste zondag van de Popweek een speciale benefietconcert voor Bonaire in Grounds. Een speciale avond voor Ruwhel waar hij iedereen graag voor uitnodigt. Verwacht live optredens en bijzondere gasten!

DI 8 NOV
Meet The Pro #44: Demopitch! – CultureHub
Tijdens deze Meet The Pro speeddate sessie wordt je gekoppeld aan de aanwezige pro’s, waarmee je in gesprek gaat en die jouw track gaan voorzien van feedback. Kortom; Demopitch!

Na de speeddates is er nog ruimte om vragen te stellen tijdens een korte Q&A. Ook zal het Popunie team aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en feedback te geven op jouw EPK. In het panel dit keer vier professionals uit verschillende hoeken van de industrie: Jaap de Waart (Radar Agency), Marjolein Kooijman (muzikant, programmeur, organisator en marketeer o.a. Hey Ho Let’s Go), Ben Ascherman (boeker en promoter Trusty Chords Agency, Rock ’n Roll Highschool, Rotown) en Job Smit (co-founder Mattan Records).

Meedoen met je track? Dat doe je door je demo + EPK te mailen naar: jessica@popunie.nl

WOE 9 NOV
Vocalsz MusicLab: Coming Up – Studio de Bakkerij
Nieuwe programmamakers krijgen de kans om het muziekevent van hun dromen neer te zetten. Dus laat je verrassen door hun wilde en nieuwe plannen. Vocalsz MusicLab is een platform voor innovatieve en creatieve event-concepten, met de focus op muziek en cross-overs naar andere disciplines. Ze bieden jonge, eigenzinnige makers in Rotterdam ruimte voor experiment, artistieke ontwikkeling, netwerkmogelijkheden en ondersteuning in het ondernemerschap.

Binnen Vocalsz MusicLab is er ruimte voor alle niveaus: van new-kid-on-the-block tot de ervaren prof. Dit project is een samenwerking tussen Stichting Vocalsz en Studio de Bakkerij.

DO 10 NOV
BassAcademy Masterclass: Drums & Bass – Soundport #003
Speciaal voor de Popweek presenteert BassAcademy.com Drums & Bass, een unieke masterclass met sessiemuzikanten spelend voor wereldartiesten. In een kleine setting delen Wouter van Tornhout (drums) en Jos Kamps (basgitaar) hun expertise op het gebied van sound, grooves, sessie- en studiowerk, het internationaal touren en de muziekindustrie.

Grijp je kans en laat je met een zeer beperkt aantal deelnemers wat wijsmaken door deze pro’s die o.a. werkten met MIKA, Anastacia en George Baker (Wouter) en Eric Steckel, nono2solo en Blaudzun (Jos). Neem je eigen drumstokken of basgitaar mee want je krijgt de kans om te jammen met deze masters!

VR 11 NOV
Submit Fest presents Undawn + Suasion & Tigerknife – Baroeg
De meiden van het onvolprezen Submit Fest presenteren speciaal voor de Popweek Undawn. Een melodische metalcore band die al 15 jaar sicke breakdowns voor de moshpit-meisters, gierende gitaarsolo’s voor de luchtgitaristen, technische grooves voor stille genieters en pompende riffs voor de ‘lekker-bandje-dit’-jaknikkers brengen. Doe d’r een warme deken van vocalen, fog jets & broek wapperende bass drops, zoals ze dat zelf graag omschrijven, bij en je hebt een wicked blend van alles dat metalcore te bieden heeft!

Met het laatste album Solidarity zochten zij hun muzikale grenzen op met nummers over het doorbreken van negatieve patronen, last die je kunt ervaren met eeuwig twijfelen over beslissingen, leven in je comfort zone en vast blijven zitten in het verleden. Eerder speelden zij support voor o.a. Soulfly en Sonic Syndicate en afgelopen september in AFAS Live met Parkway Drive, While She Sleeps & Lorna Shore. Als support is het Belgische Suasion (electronic metalcore) en het Rotterdamse Tigerknife (hardcore/metal) aangekondigd!

VR 11 NOV
Run SOFA + Mye_Taai – Roodkapje
Beïnvloed door Show Me The Body, Sleaford Mods of Slint, maken de twee Belgische neven van run SOFA hun eigen versie van post-punk, flirtend met z’n grenzen. Nieuwste album Face It is muzikaal rauw en gebruikt geen trucjes, waardoor alle ruimte wordt gelaten aan de kracht van hun geluid en woorden. Repetitieve en minimalistische baslijnen vormen de ruggengraat van alle nummers, waaraan ze krakende gitaarriffs en hypnotiserende drums toevoegen. De zang is uniek en openhartig en laat vernietigende, ironische teksten horen.

Mye_Taai is een minimalistisch electropunkduo uit Den Haag dat een verkwikkende dosis realiteit levert in grimmige tirades. Mike doet het woord en Rik laat behendige de beats draaien. Ze vertellen het verhaal d.m.v. dialogen en tirades gevuld met verbitterde observaties over politiek, onrecht, soberheid, het echte hedendaagse beroepsleven, kapitalisme, de samenleving en kunst/muziekcultuur met ruige ontroering en vernietigende humor. Een avond om naar uit te kijken!

VR 11 NOV
Pure Love XL – MONO
Platform voor jonge creativelingen Cult North viert het 1-jarige jubileum van Pure Love, een evenement waar liefhebbers van neo-soul, -hiphop en R&B samenkomen. Speciaal voor deze XL editie vanuit een grotere locatie. Kom genieten van een avond vol liefde, positieve vibes en geweldige muziek door:

GINGE; onafhankelijk artiest uit Utrecht die verbaast met een uniek en liefdevol geluid en een mix van R&B, pop en neo-soul. ISAIAS; een opkomende artiest die zich een weg baant door diepe R&B wateren, waarbij liefde en pijn de inspiratiebronnen zijn. STEVE CITY; een combinatie van Engelse en Nederlandse woordkunst, een warme soulvolle stem en hedendaagse R&B met een internationaal gevoel. Pure Love XL wordt als vanouds gehost door Matt Bonilla en Guillaume.

ZA 12 NOV
Releaseparty The Bullfight ‘Some Divine Gift’ – Studio de Bakkerij
In 2022 is The Bullfight terug, en hoe! De band presenteert op zaterdag 12 november samen met gasten haar nieuwste muziek- en kunst project Some Divine Gift.

De band nam hiertoe negen spoken word liedjes op met onder andere punkicoon Henry Rollins, Nederlandse troubadours Alex Roeka, Barry Hay en Spinvis en de Britse David Boulter (Tindersticks). Het resultaat is een in alle opzichten prachtig vormgegeven album gecentreerd rondom het fenomeen ‘Spoken Word’. Alle liedjes worden in het artwork voorzien van een unieke art-print. Op het eigen Brandy Alexander Recordings verschijnt het album in beperkte oplage als cd-digipack en op vinyl en zal deze avond goedkoper dan normaal verkrijgbaar zijn.

ZO 13 NOV
Meet The Pro #45: Never Work With Your Idols masterclass met Gideon Karting – MONO
Gast bij de 45ste Meet The Pro sessie is Gideon Karting, al meer dan 20 jaar een vaste waarde in de muziekindustrie. Begonnen als plakker van concertposters en in de volgende jaren uitgegroeid tot een van de beste concertorganisatoren van het land. Namens Mojo Concerts organiseerde hij o.a. alle NL concerten van Lady Gaga, Adele, One Direction, Arctic Monkeys, Bruno Mars en BTS. Daarnaast programmeerde hij jarenlang voor festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop.

Zijn, door schade en schande wijs geworden, droge en cynische blik op de muziekindustrie is nu eindelijk opgetekend in een boek; Werk Nooit Met Je Idolen. Hierin word je aan de hand genomen door de muziekindustrie en haar rijke verhalen. Met behulp van 35 geboden leer je gelijk hoe je daarin succesvol carrière kan maken. Een mooi uitgangspunt dus voor deze masterclass met Q&A! Een aanrader voor de aankomende muziekprofessional en muzikant!

Rotterdamse Popweek
Sinds de eerste editie is de Rotterdamse Popweek uitgegroeid tot een festijn met ruim 800 optredens200 events op 120 locatiesAlles georganiseerd door de makers en organisatoren in de stad zelf. Ook dit jaar staat er een vol programma in de planning. Voor het totale Rotterdamse Popweek programma kijk je op de speciale site, die regelmatig wordt aangevuld.

Doe mee met de Popweek!
De Popunie nodigt hiernaast organisaties in Rotterdam uit om iets op het gebied van popcultuur te organiseren in de periode van vrijdag 4 t/m zondag 13 november 2022 en ons hiervan op de hoogte te brengen. Vervolgens kunnen al deze evenementen, groot of klein, online of fysiek, worden opgenomen in het totaalprogramma van de Popweek 2022!

De Rotterdamse Popweek woon je niet alleen fysiek bij maar volg je ook online: met reviews en foto’s op onze social kanalen en meer.

Maak het mee en deel jullie #RdamPopweek22 ervaringen op Instagram, Facebook en Twitter #Popunie #010isTof #poppoppop