Column: guide track en microfoons

Als opnametechnicus kan Victor van der Ham uren praten over het opnemen van instrumenten. Elk instrument heeft dan ook weer zo haar eigen opnametechnieken. Voor de Popunie zal Victor in een reeks artikelen op meerdere instrumenten ingaan en tips geven hoe je een mooie sound hiervan kan opnemen. Voor zijn eerste stuk neemt hij je mee terug naar de basis!

Jij bent muzikant en wilt jezelf ook eigenlijk helemaal niet bezig houden met het mixproces. Dat kan ik me wel voorstellen, maar ik kan me ook voorstellen dat je een zo goed mogelijk klinkende mix wilt terugkrijgen van jouw sound engineer. Om dit te bereiken zal ik een aantal tips opschrijven die jou op de lange termijn erg blij gaan maken en elke sound engineer blij maken bij het downloaden van jouw files.

Guide track
Ik stel me zo voor dat je niet 20 microfoons hebt liggen en ook geen mixtafel hebt waarop je die allemaal kan aansluiten. Precies; dan is dit stuk wellicht handig voor jou en jouw band! Gebruik je mics verstandig en neem alles gewoon één voor één op. Het is dan wel belangrijk dat je met de hele band een guide track opneemt. Eigenlijk gewoon een grove schets, die je later kan gebruiken wanneer je apart de instrumenten inspeelt.

Ja, en wat voor microfoon dan?
De wereld van microfoons is een uitgebreide plek. Er zijn zoveel kleine nuances, zoveel verschillen en zoveel details dat je een hele loopbaan kan richtten op het maken en gebruiken van microfoons. Daar over misschien later meer. Belangrijk voor het opnemen van een guide track is het type ‘richtingskarakteristiek’ van je microfoon.

Richtingskarakteristiek is niets meer dan de richting(en) die de microfoon opvangt. Dus als een microfoon een camera zou zijn, zou je kunnen zeggen dat dit de richting is waarop je de camera richt, en wat je dus in je plaatje (frame) vangt. Hieronder een voorbeeld van verschillende karakteristieken die microfoons kunnen hebben. Als je een guide track wilt opnemen met meerdere bandleden, welke van de onderstaande richtingen zou dan het handigste zijn?

De Omni-mic
Exact, als je een guide track opneemt met één microfoon kun je het beste gebruik maken van een Omni-microfoon. Op het plaatje hierboven is dat nummer 1. Simpelweg, omdat deze alles om zich heen opneemt. Zet een microfoon midden in de ruimte neer, en zorg dat iedereen er verdeeld omheen staat. Je kunt je voorstellen dat een drumstel veel harder klinkt dan een harp, dus je kunt ook zelf experimenteren met de afstand van muzikant tot de mic.

Side-noot; Kun je geen gebruik maken van microfoons in een studio, en ben je van plan om zelf microfoons te kopen, houdt dan rekening met het volgende. Er zijn verschillende microfoons van verschillende prijsklassen. Investeer dus verstandig in het type microfoon dat je aanschaft.

Een Omni-mic gebruik je voor dit soort situaties maar kan ook heel handig zijn voor een mooi koor of een grote groep blazers. Zing je of speel je een instrument dat je direct wilt opnemen, zou ik je niet aanraden om alleen een Omni-mic aan te schaffen. Ben je van plan meerdere mics te kopen, is een Omni-mic een prachtige toevoeging aan je collectie.

Opnemen maar!
Vergeet niet dat het gaat om een ruwe schets. Je zult later deze guide track gebruiken als voorbeeld tijdens het inspelen van de instrumenten. Als je hebt opgenomen, luister dan terug of je tevreden bent. Zo niet, verplaats de microfoon of de muzikanten. Vaak wel zo makkelijk om de drummer te laten zitten. Daarom is de drummer en de afstand tot de mic het eerste punt waar je op focust.

Tevreden?
Mooi, dan kan nu het echte werk gaan beginnen. De komende tijd zullen er meer artikeltjes verschijnen waarin ik uitleg geef over verschillende opname technieken. Stop er nu wat meer moeite in, en het eindresultaat zal je verassen.

Heb je zelf dingen waar je tegenaan loopt? Laat het de redactie van Popunie weten en dan kunnen we je vraag behandelen.

Victor is een sound engineer uit Rotterdam. Muziek opnemen met bands in studio’s, muziek mixen en meedenken over muziek is zijn werk. Daarnaast verzorgd hij de audio nabewerking van televisie programma’s in Hilversum. Je kunt hem altijd vragen opsturen via zijn website: www.soundengineervictor.com.

 

Namen Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2024 aangekondigd

Op zondag 5 mei komen we in Het Park in Rotterdam weer samen voor Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en vieren we samen onze vrijheid met een divers en gratis toegankelijk programma voor alle leeftijden. De eerste namen zijn inmiddels bekend, waaronder ook een aantal acts die te zien zullen zijn op de Sena Performers Stage, Powered by Popunie!

Op het programma van het Erasmuspodium zien we o.a. Son Mieux, Boef, Blaudzun, Numidia, Goldkimono, Gallowstreet en Brunzyn.

De namen die bekend zijn gemaakt voor de Sena Performers Stage (Powered by Popunie) zijn Cynthia Spiering, Rats On Rafts, Steel and Stone, Temple Fang, Beryl AnneTexoprint (voorheen Kalaallit Nunaat), IKNOWNOA, Library Card, Cashino en Talee. De laatste drie acts wonnen eerder de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in 2023 in de categorie Bands (Library Card). Hiphop (Cashino) en Producer (Talee).

Kijk voor alle info en de complete line-up op https://bevrijdingsfestivalzh.nl/