Hessa

HessaaaLearn To Walk
cd-ep / download ep
rock

Hessa bestaat uit drie heren en een vrouwelijke leadzangeres. De bandleden waren elkaar uit het oog verloren, maar noem het lot of toeval, de band kwam elkaar na verloop van tijd weer tegen. Na een drankje in de lokale bar besloten de muzikanten Hessa weer nieuw leven in te blazen. Met een uitstekende ep Learn To Walk als resultaat.

Toen ik het ep’tje voor het eerst in mijn handen kreeg had ik het idee dat het een erg puberaal tintje had. Met vijf nummers als Help Me, Don’t Leave Me, On My Own, Set Me Free en All In My Head getiteld krijg je al snel het idee dat het geschreven is door een tienermeisje met liefdesverdriet. Dit is absoluut niet het geval. Het is een erg professionele plaat, die van begin tot eind als een huis staat.

Het eerste nummer is Don’t Leave Me en begint met een sterke instrumentale intro met sublieme gitaarsolo’s en pakkende akkoorden. Ritmisch zit de muziek van Hessa erg goed in elkaar. Ik ben ook aangenaam verrast door de zangeres, die gezegend is met een paar goede stembanden.

Het moment dat ik het tweede nummer hoorde moest ik door de manier van drummen denken aan stevige metal muziek. De gitaar die het hele nummer door galmt geeft het nummer een gothic-achtig sfeertje. Ook de vorm en hoe alles bij elkaar komt is uniek en maakt het lied als geen ander. Ondanks dat het iets gotisch heeft klinken de vocalen meer als die van de Guano Apes dan die van Within Temptation.

Waar ik dus eerder dacht aan High School muziek over gedumpt worden en tranen, denk ik nu aan een stoere chick die haar leven in eigen handen neemt.

Hessa – Don’t Leave Me

Set Me Free begint met een sterk distortion gitaargeluid en een zeer catchy rif. De cymbals van de drummer klinken heerlijk op dit nummer. Alles instrumenten zijn erg strak op deze track, alleen jammer dat de gitaarsolo niet helemaal tot zijn recht komt. De gitaar staat tijdens de solo te zacht en hangt er een beetje bij. Verder staat het nummer als een huis en kan zo als soundtrack in een videogame.

Met het nummer Help Me hoor je duidelijk invloeden van de Engelse metalband Iron Maiden terugkomen. De zangeres weet haar stem goed te gebruiken en begint het lied in Bruce Dickinson stijl. De gitaar dendert als een trein en de backing vocals ondersteunen de zangeres op dusdanige wijze dat het lied een extra dimensie krijgt. Qua lyrics is Help Me minder sterk dan de andere nummers. Veel herhaling van tekst, wat niet erg is doordat het lied niet te lang duurt en het muzikaal goed in elkaar zit.

Het zijn vijf nummers die je achter elkaar kan blijven luisteren, zonder dat het gaat vervelen. Alle tracks sluiten goed op elkaar aan. Het geluid is bij elk lied zo vol dat je duidelijk hoort dat er veel tijd in het opnemen en mixen is gestoken. Het is moeilijk te geloven dat in tijden waarbij je steeds minder hoort uit de metalscene een band als Hessa er gewoon vol voor gaat en de glorietijden van rock laat herleven. Een rauwe band met een vrouw die de vocalen verzorgt is erg schaars tegenwoordig, zeker van dit kaliber. Hulde.

Download Learn To Walk via iTunes, Amazon.com en Deezer.

Hessa is:

Jeanette Smit – zang
Rob Moré – gitaar en achtergrond zang
Ivo van der Wal – bas en achtergrond zang
Kace Huiszoon – drums

De songs zijn te luisteren op Itunes, Spotify en op de officiële website van de band. Alle nummers zijn opgenomen in Brielle door Michel Burgwal en de eindmix is gedaan door Cani M. Ceaser uit Barcelona.

Anjali Ramnandanlall

Diverse Artiesten – Antilounge 10

Antilounge-10-02Diverse Artiesten – Antilounge 10
lp / download-album
dubstep / bass / house / electro / footwork 

Het is alweer de tiende keer dat het Haagse initiatief Antilounge zijn jaarlijkse verzamelplaat uitbrengt met lokale, non-commerciële elektronische muziek. Antilounge heeft eigenlijk maar één boodschap: de Haagse underground zit vol met talent, en het is zonde als daar overheen gekeken wordt. Gelijk hebben ze, zoals ook deze tiende editie weer bewijst. Naast ruwe diamanten met potentie bevat de plaat namelijk ook enkele onvervalste juweeltjes. Antilounge 10 opent met een van de hoogtepunten: Crystal Clear van Loyu. Als buitenbeentje in de compilatie valt dit jonge duo des te meer op. Loyu bestaat uit een IDM artiest en een jazz zangeres, en maakt heerlijk melancholische elektronica-noir van de bovenste plank. Ook opvallend is Alkaloid’s Snugspots, een prettige, energieke fusie van prog-rock en IDM.

Verder voeren moderne interpretaties van house, dubstep en bass muziek de boventoon, met bijvoorbeeld de dansvloertopper Bag Of Joy van Geazah. Ook footwork (juke) is vertegenwoordigd; een stijl die de afgelopen jaren veel artiesten in Europa heeft geïnspireerd. In Den Haag doen ze er hun eigen ding mee, getuige de nerveuze elektronische deuntjes die we rond de footwork ritmes van Mataklap en Rivers Area Juke Squad horen. De man achter Antilounge, Martijn Verlinden, schittert zelf maar liefst tweemaal op de compilatie: als Gallus in het duo Charly & Gallus met een fijne garage / techno banger, en als producer achter de broeierige electropunk van Bimbo Electrico.

Het meest verrassend aan de plaat is misschien wel dat deze tegen het einde de industrial kant op gaat. Het nummer YesYes van G∆RTM∆LEN heeft eigenlijk wel iets weg van Aphex Twin’s meer duistere werk, maar de schreeuwerige industrial van NOCX is toch echt alleen maar weggelegd voor de liefhebber.

Het moge duidelijk zijn: er valt genoeg interessants te ontdekken op Antilounge 10. Wederom is de Antilounge compilatie een erg veelzijdige verzameling beats van zowel jonge als ervaren artiesten.

Beluister Antilounge 10 via de website of via Bandcamp.

Mark IJsendoorn